Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Čaklajām kulinārēm laiks gatavoties konkursam! (Uzmanību!Mainīta konkursa norises diena Vidzemē!)

ziemellatvija.lv

2015. gada 4. jūnijs 09:13

987
Čaklajām kulinārēm laiks gatavoties konkursam! (Uzmanību!Mainīta konkursa norises diena Vidzemē!)

Biedrība „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Skrundas, Smiltenes, Aglonas novada domēm, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”, kā arī ar Latvijas piena pārstrādes un maizes ražošanas uzņēmumiem organizē no Latvijā ražotiem produktiem.
                      konkursu „SIERA UN MAIZES SVĒTKU SĀĻĀ TORTE”.

Kurzemē konkurss jau norisinājies - tagad laiks Vidzemei un Smiltenei.
Piedāvājam ieskatīties konkursa nolikumā, kā arī iepazīties ar kurzemnieču pieredzi. 

1.Konkursa mērķis: 

1.1. popularizēt Latvijā ražotā siera un maizes izmantošanu konditorejas izstrādājumu gatavošanā;

1.2. izstrādāt jaunas sāļo tortu receptes, kuru sastāvā izmantoti Latvijā ražotie sieri un maize;

1.3. apkopot un popularizēt novadu siera un maizes sāļo tortu cepēju pieredzi.


2. Konkursa dalībnieki:

2.1. piedalīties konkursā aicināta jebkura fiziska persona, kas nodarbojas ar tortu cepšanu.


3. Konkursa norise:

3.1. konkurss norisinās četros posmos

3.1.1.Kurzemē: 2015. gada 9. maijā, Skrundā, 

3.1.2. Vidzemē: 2015. gada 21. jūnijā, Smiltenē,

3.1.3. Latgalē: 2015. gada 4. jūlijā, Aglonā, lauku mājā „Upenīte”,

3.1.4. 2015. gada 29. augustā Jelgavā.


4.Pieteikums konkursam

4.1. pieteikums konkursam jāraksta brīvā formā un jānosūta uz e-pastu: sieraklubs@inbox.lv

vismaz 5 dienas pirms konkursa katrā novadā.


5. Konkursa uzdevumi:

5.1. katrs konkursa dalībnieks ierodas uz konkursa norises vietu ar mājās gatavotu siera un maizes sāļo torti, kuras svars ir 4 (četri) kilogrami un sastāvā obligāti izmantots siers,  maizes ražošanas uzņēmumā cepta maize, pārējie produkti – pēc izvēles;

5.2. 60 (sešdesmit) minūtes pirms konkursa sākuma dalībnieks iesniedz torti žūrijas 

       komisijas sekretariātā;

5.3. kopā ar torti, žūrijas sekretariātā iesniedz izstrādāto tortes receptūru, kurā norādīts arī 

       tortes nosaukums;

5.4. konkursa laikā katrs dalībnieks izlozes kārtībā prezentē savu torti (prezentācijas kārtību izlozē 

       pirms prezentācijas sākuma, iesniedzot torti).




6.Konkursa noteikumi:

6.1. tortes gatavošanā obligāti jāizmanto kāds no sarakstā piedāvātajiem Latvijā ražotajiem sieriem:


* „Smiltenes MAAZDAMER”, ražo AS „Smiltenes piens”, 

* Talsu sarkanais vai zaļais ritulis, ražo AS „Talsu piensaimnieks”,

* Kazdangas siera jebkurš veids , ražo SIA ELPA ;

* Lazdonas „Baltais biezpiena siers”, ražo AS „Lazdonas piensaimnieks”;

* „Mālpils siers”, ražo SIA „Mālpils piensaimnieks”;

* „Mare”, ražo PLPKS „Dundaga”;


6.1.1. noformēšanā;

6.1.2. pildījumā (krēmā);

6.1.3. cits veids


6.2. tortes gatavošanā obligāti jāizmanto maize no sarakstā minētajiem Latvijas maizes ražošanas uzņēmumiem:


*SIA ‘’Lāči’’, 

*SIA ‘’Dona’’, 

*SIA ‘’Saldus maiznieks’’ ,

* SIA N.Bomja maizes ceptuve ‘’Lielezers’’


6.2.1.tortei jāsastāv no vairākām maizes kārtām, 

6.2.2.vismaz tortes vienai kārtai obligāti  jābūt no rudzu maizes,

6.2.3. tortes kārtās drīkst izmantot arī kviešu un jauktu miltu maizi,

6.2.4.viena kārta (sāļais biskvīts) drīkst būt paša konkursanta cepts biskvīts.


7. Visām tortē izmantotajām sastāvdaļām jābūt lietojamām uzturā.


8.Konkursa vērtēšanas kritēriji:

8.1. tortes vērtē žūrijas komisija:

20150525-0800-screenshot-1.jpg


8.2. konkursa laikā tortes vērtē arī skatītāji, piešķirot Simpātiju balvu.

9. Konkursa žūrijas komisija:

9.1. konkursam iesniegtās tortes vērtē 5 žūrijas komisijas dalībnieki;

9.2. žūrijas komisijas vadītājs (-a) visos novados ir nemainīgs;

9.3. žūrijas komisijas sastāvs (4 cilvēki) katrā reģionā tiks veidots atsevišķi reģiona ietvaros;

10. Apbalvošana:

10.1. visi konkursa dalībnieki saņem piemiņas balvas un apliecinājumu par piedalīšanos konkursā

10.2. konkursa 1.- 3. vietas ieguvēji katrā novadā saņem diplomus un dāvanu kartes: 

1.vieta – 150 EUR, 

2.vieta – 100 EUR,

3.vieta – 70 EUR.

10.3. konkursa 4. – 13. vietu ieguvēji katrā novadā saņem pateicības par piedalīšanos konkursā un balvas.

10.4. konkursa pārējie dalībnieki katrā novadā saņem pateicības par piedalīšanos konkursā.

10.5. žūrija ir tiesīga mainīt balvu fonda sadalījumu.

10.6. skatītāju atzītākās tortes autors(-e)  katrā novadā saņem Simpātiju pārsteiguma balvu.


11. Papildus informācija:

11.1.konkursa nolikums tiek publiskots biedrības „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrības” mājaslapā www.sieraklubs.lv un www.maizniekubiedriba.lv

11.2. Skrundas, Aglonas, Smiltenes, Jelgavas novadu kultūras centru mājaslapās.

11.3. papildus informācija: biedrība „Siera klubs”, mob.tālrunis 29487375 un ‘’Latvijas Maiznieku biedrība’’, mob.tālrunis 26191106

12. Konkursu atbalsta:

Skrundas, Smiltenes, Aglonas novadu domes un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Kultūra”,

biedrība "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome",

SIA „Arkolat”,

AS „Rīgas Dzirnavnieks”, 

AS „Interbaltija AG”, 

SIA "Puratos Latvia",

"Latvijas Biškopības biedrība".

Informatīvi atbalsta: laikraksti "Kurzemnieks", "Saldus Zeme", "Kurzemes Vārds", "Ventas Balss", "Talsu Vēstis", "Ziemeļlatvija". "Rīgas Apriņķa Avīze", "Liesma", "Dzirkstele", "Alūksnes Ziņas", "Malienas Ziņas", "Stars", "Auseklis", "Druva", "Novadnieks", "Rēzeknes Vēstis", "Ezerzeme", "Zemgale", "Jelgavas Ziņas", "Bauskas Dzīve", "Tukuma Neatkarīgās Ziņas", "Vidzemes TV", "Skrundas TV", "Stvstudija".


Novadu konkurss “Siera un maizes svētku sāļā torte” Skrundā

20150525-0803-screenshot-2.jpg

Krāšņās, skaistās, gardās tortes apēstas, to gatavotāji balvas saņēmuši, - prieks un gandarījums visiem.

9.maijā Skrundas pilsētas svētku ietvaros biedrība "Siera klubs" un "Latvijas Maiznieku Biedrība" sadarbībā ar Skrundas novada domi organizēja Kurzemes reģiona konkursu "Siera un maizes svētku sāļā" torte. Konkursā piedalījās 13 tortu gatavotāji no

Ventspils un Ventspils novada, no Rucavas novada un Aizputes novada, Liepājas, Dundagas novada, Kuldīgas un Skrundas.

Žūrijas komisijas priekššedētāja Marika Bērziņa atzina, ka šis konkurss bija liels izaicinājums, jo Latvijā sāļās tortes nebūt nav tik iecienītas kā saldās lauku tortes.Viņai, pieredzējušai konditorei, šis pasākums  deva daudzas vērtīgas idejas. Sāļā torte ir ne tikai siera un maizes salikums, bet tajās izmantoti arī citi Latvijas produkti - zivis, gaļa, krējums, sviests, putraimdesas, sēnas,visdažādākie dārzeņi un citi labumi, kas sastrādāti

lielisku garšu krēmos.

Konkurence tiešām bija spēcīga 

1.vietu ieguva Valda un Gundars Siseņi no Kazdangas. Tortē "Kazdangas sieru akords" bija izbaudāmi visi četri SIA"ELPA" ražotie sieri. G.Sisenis, šā uzņēmuma vadītājs, prata konkursu izmantot Kazdangas produkcijas popularizēšanai, un viņam tas izdevās.

2.vietu ieguva Dace Kudore. Viņa - pērnā gada konkursa uzvarētāja. Torte "Maska". 3.vieta - liepājniecēm. Guntai Atiķei un Skaidrītei Solovjovai. Viņas no biedrības "Liepājas optimistu pulks". Torte "Lauku peļu labumi".

Par skatītāju simpātijām kļuva Skrundas profesionālās vidusskolas audzēknes Megijas Balceres torte "Skrundas roks" un PLPKS "Dundaga" vadītāja Gunta Pirvita torte "Mare rupjmaizes kažokā".

4.vieta - Megijai Balcerei. Torte "Skrundas roks".

5. vieta - Baibai Cinei (Kuldīga). Torte "Ligo".

6. un 7. vietu dalīja Gunta Pirvita un Rutas Kraftes gatavotā torte "Mare rupjmaizes kažokā" un Liepājas tehnikuma skolotāju Agritas Šulces un Silvijas Mames torte "Liepājas menciņš".

Labi startēja arī pārējie dalībnieki, kuri no pirmā septītnieka atpalika par punktu desmitdaļām.

Rucavas sievas Sandra Aigare un Māra Tapiņa ne tikai bija sagatavojušas lielisku torti" Balts ar mellu saderēja", bet visus cienāja ar Rucavā cepto maizi un kulto balto sviestu. Un kāda prezentācija - tortes gatavošanu izdziedāja lustīgā dziesmā!

Žūrija uzteica vienu no visjaunākajiem dalībniekiem Ventspils tehnikuma audzēkni Pēteri Silarāju, kurš "Ventiņkūku" gatavoja pēc sava vectētiņa receptes,

izmantojot putraimdesas,brūkleņu ievārījumu un dradžu krēmu, bet pamatā siers "Talsu ritulis" un "Lāču" rupjmaize.

Ievas Nahodkinas tortē "Pavasaris" atradums - ne tikai dažādi sieri, bet bišu produktu izmantošana.Ventspilniece Antra Garbane piedāvāja torti "Zutis buti kutināja". Sieri Lazdonas "Baltais biezpiena siers", Smiltenes MAAZDAMER, "Mare" un "Talsu rituļi" kopā ar "Lāču rupjmaizi un kūpinātu lasi tiešām labi garšojaun kutināja baudītāju garšas kārpiņas.

Pērnā gada konkursantes Pārslas Upītes (Popes pagasts) torte "Pavasara jampadracis" bija dažādu produktu jampadracis: sieri, mārrutki, kūpināta vistas fileja, marinēti gurķi, burkāni, olas, ķiplociņš...Viss sablenderēts krēmos - starp "Lāču" rupjmaizes kārtām.

Arī pērnā gada konkursante, Skrundas vidusskolas audzēkne Zane Stepanova bija ļoti centusies, izgatavojot torti "Roks" ģitāras formā. Torte bija liela un smaga, īsts meistardarbs.

Konkursa organizatori "Siera kluba" vadītāja Vanda Davidanova un "Latvijas Maiznieku biedrības" izpilddirektore Gunta Duka saka LIELU paldies visiem dalībniekiem. Tortēs izmantotas 10 sieru šķirnes un 9 dažādu maižu šķirnes. Un pierādīts, ka siers sader ar maizi un ar daudziem citiem Latvijas produktiem.

Tortes skaisti kuplināja Skrundas svētkus, - atzina domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, pasniegdama uzvarētājiem dāvanu kartes EUR 320.00 vērtībā.

Visi konkursanti saņēma dāvanas no AS"Rīgas dzirnavnieks" un SIA"Puratos Latvia". Īpaši sveicieni bija no Latvijas biškopības biedrības un AS"Interbaltija AG".


ŽŪRIJA


Marika Bērziņa, SIA"Lanordija" produktu konsultante - tehnoloģe,

Sandra Zariņa, "Jaunpils pils" restorāna šefpavāre,

Gunta Duka, "Latvijas maiznieku biedrības" izpilddirektore,

Nellija Kleinberga, 12.Saeimas deputāte,

Armands Krauze, "Latvijas Biškopības

biedrības" valdes priekšsēdētājs, 12.Saeimas deputāts


ŽŪRIJAS ATZĪTĀS BIEŽĀK SASTOPAMĀS NEPILNĪBAS


*Nepilnīgi un pavirši uzrakstītas receptes)nav norādīts pat produktu daudzums, nav gatavošanas procesa apraksta, līdz ar to

tika zaudēts liels punktu skaits,

^Biezas maizes šķēles. Lai iegūtu plānas, jāgriež nedaudz pabriedusi maize,

^Sausa torte, tātad maizes šķēles nepietiekami samitrinātas,, līdz ar to griešanas procesā

tortes kārtas neturējās kopā, bet sadalījās,

^Tortei vismaz 12 stundas viegli jānoslogojas ledusskap`, lai ar garšām savelkas kārtas, ar tikko gatavotu torti braukt uz konkursu ir riskanti,

tāda torte var dalīties griežot,

^Izmantoti kaimiņu zemju sieri, tātad neievērots nolikums par Latvijas produektu izmantošanu.

Kā redzat - vienkāršas, viegli labojamas kļūdas, kuru dēļ bija jāzaudē tik svarīgie punkti.