Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Septiņpadsmit Jāņu sieri – katram sava garša

.

2015. gada 20. jūnijs 19:04

604
Septiņpadsmit Jāņu sieri – katram sava garša

12. jūnija vēlā vakarā noslēdzās biedrības  „Siera klubs” sadarbībā ar Ventspils tehnikumu un SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” organizētais konkurss jauniešiem „Mans lepnums – mans Jāņu siers”. Balvas, diplomi, ziedi, mūzika, laimīgas sejas, - pacilāta bija konkursa izskaņa. Bet kas notika dienas garumā?

Ventspils tehnikums laipni uzņēma 17 tehnikumu un profesionālo vidusskolu komandas, kopā 34 meitenes un puišus no Daugavpils, Rēzeknes, Valmieras, Smiltenes, Aizkraukles, Vecbebru, Dobeles, Zaļenieku, Cīravas, Skrundas, Liepājas, Mālpils un Rīgas mācību iestādēm. Protams, konkursā piedalījās arī Ventspils tehnikuma audzēkņi.

Konkursa atklāšanā Ventspils tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere, biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, PKS „Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, LPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētājs Guntis Pirvits un Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks konkursantiem vēlēja veiksmīgu darbu: lai katram izdodas gards Jāņu siers.

Produkti – 25 kg biezpiena, 100 litri piena, 60 lauku olas, 4 kg sviesta, ķimenes un sāls. Recepte – klasiska, pēc kuras Jāņu sieru iegūst gan lielražošanā, gan to gatavojušas mūsu vecmāmiņas...

Jautāta, kāds ir konkursa mērķis, biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova pastāstija:

„Biedrība „Siera klubs” 2014. gadā iesniedza dokumentus Eiropas Komisijai, lai mūsu izcilo, tādu vienīgo produktu Eiropā – Jāņu sieru iekļautu aizsargāto kvalitatīvo produktu sarakstā – Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Notiek izvērtēšanas process, kas ir diezgan ilgs. Bet mēs Latvijā turpinām popularizēt, cildināt un palielināt Jāņu siera izmantošanu.

Tuvojas mūsu skaistākie un gaidītākie svētki – Vasaras saulgrieži, kuros Jāņu sieram vienmēr bijusi, ir un būs īpaša vieta. Latvijā lielražošanā Jāņu jeb Ķimeņu sieru ražo 5 uzņēmumi: kompānija FOOD UNISON sastāvā esošā AS „Valmieras piens”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, AS „Rankas piens”, PKS „Straupe” un LPKS „Dundaga”. Bet mēs bieži dzirdam vēl kādu apgalvojumu: Latvijā gandrīz katra saimniece protot sasiet Jāņu sieru, ka mātes šo prasmi nodod meitām, meitas – savām meitām... Un Jāņu siers turpina dzīvot. Bet kā ir patiesībā? Vai jaunā paaudze māk gatavot Jāņu sieru, kas Latvijā kronēts kā Siera karalis? Lūk, tāpēc organizēts šis konkurss!”

... Konkursanti pārdomāti un precīzi strādāja: karsēja pienu, bēra katlā biezpienu, nolēja suliņas, pievienoja olas, ķimenes, sāli, masu uz lēnas uguns sildīja un sparīgi maisīja, līdz tā nelipa pie katla sienām, kļuva spīdīga un valgana. To sēja marlē, noslogoja, lai atdziest. Un tad katra komanda stājās žūrijas priekšā prezentēt savu „brūnumu”.

Žūrijai nebija viegli izvērtēt septiņpadsmit Jāņu sierus. Vērtēšanas kritēriji bija šādi: siera forma, garša, smarža, krāsa, masas konsistence, receptūra, tās noformējums un māka prezentēt savu lepnumu – siera ritulīti. 

Žūrijas locekles, Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākās ekspertes Unas Rubīnas viedoklis: "Jaunieši bija centīgi gatavojušies, strādāja profesionāli. Konkurence bija liela.

Gribu piemetināt interesantu faktu: kaut arī visas komandas sieru gatavoja no vienādām izejvielām, katram siera ritulītim bija savādāka garša. Apstiprinājās senā patiesība: cik siera sējēju, tik garšu."

1.vietu ieguva Renāte Kalniņa un Laura Leonaite (Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums), 2.vieta - Megijai Balcerei un Elīnai Reinei (Skrundas profesionālā vidusskola), bet trešā vieta - Kristai Airei un Pēterim Silarājam (Ventspils tehnikums).

Aptaujāti, viegli vai grūti ir gatavot sieru, atbildes bija viennozīmīgas: ar teoriju nepietiek, vajadzīga liela pieredze.

Jaunieši no pašu sietā Jāņu siera, kopā apmēram 24 kilogramiem, izveidoja krāšņu un apetītlīgu siera plati, lielas saktas izskatā. Lai visi nogaršo! Lai visiem prieks!  Ēdāju vērtējums bija viennozīmīgs: jaunieši, lieliski prot gatavot Latvijas produktu lepnumu – Jāņu sieru. Tas nozīmē, cik vien ilgi dzīvosim savā brīnišķajā zemītē, tik ilgi godā celsim un baudīsim Jāņu sieru.