Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vidzemes reģiona konkurss "Siera un maizes svētku sāļā torte" Smiltenē

Vanda Davidanova

2015. gada 23. jūnijs 22:30

1131
Vidzemes reģiona konkurss "Siera un maizes svētku sāļā torte" Smiltenē

21.jūnijā biedrība "Siera klubs" un "Latvijas Maiznieku biedrība" sadarbībā ar Smiltenes novada domi organizēja Vidzemes reģiona konkursu "Siera un maizes svētku sāļā torte". Piecpadsmit lielas un krāšņas tortes bija atbraukušas no Alūksnes, Valmieras, Rīgas, Līgatnes, Blomes, Gulbenes, Mālpils, tomēr visvairāk no Smiltenes.

Žūrijas komisijas priekšsēdētāja, SIA "Lanordija" produktu konsultante - tehnoloģe Marika Bērziņa uzteica un slavēja visus dalībniekus par uzdrīkstēšanos, interesantām idejām, ieguldīto darbu, taču norādīja arī nepilnības: "Sāļā torte nav salāti vai liela sviestmaize. Tā nedrīkst būt nedz pārāk mitra, nedz sausa, jo tad neturas kopā kārtas, griežot tās sadalās.

Konkursantu gatavotās kūkas pēc izskata tiešām bija skaistas, īsti meistardarbi, bet ne visās tortēs bija atrasta produktu ideāla saderība, līdz ar to - laba garša."

Konkurence bija liela: piedalījās gan pieredzes bagātas tortu cepējas, gan jaunieši - topošie konditori. Žūrijas komisija vērtēja tortu receptūru, formas oriģinalitāti, noformējumu, garšu, prezentāciju.

1.vietu ieguva Astrīda Čeppe no Rīgas, torte "Austriņa", izmantots Mālpils siers. A.Čeppei dāvanu karti EUR 150.00 vērtībā pasniedza Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis.

2.vietu ieguva Ramona Jirgena no Valmieras, torte "Vidzemes karaliskais miers", izmantoti sieri Talsu ritulis, zaļais un "Smiltenes MAAZDAMER". Viņai dāvanu karte EUR 100.00 vērtība.

3.vietu ieguva torte "Firsta Līvena loms", kuru gatavoja Amanda Puķīte un Ramona Vorohta no Smiltenes., izmantoti sieri Talsu ritulis, zaļais un "Smiltenes MAAZDAMER". Meitenēm dāvanu karte EUR 70.00 vērtībā.

4.vietu ieguva Diāna Singhu un Tatjana Voronova no Valmieras, torte „Visu gadu Jāņus gaidot”. Izmantoti sieri „Talsu ritulis, sarkanais”, „Talsu ritulis, zaļais”.

5. vietu ieguva Laura Peipiņa un Signija Driķe no Smiltenes, torte „Bēgošā sala”, izmantots siers „Smiltenes MAAZDAMER”.

6.vietu ieguva Sarmīte Ozola no Smiltenes, torte „Papardes zieds”, izmantots siers „Smiltenes MAAZDAMER”.

Labi startēja arī pārējie konkursanti: Renāte Kalniņa no Gulbenes, torte „Gulbis zaļumos”, Mārīte Spriņģe no Mālpils, torte „Vidzemes Šveice”, Līga Višņevska no Līgatnes, torte „Līgo, līgo”, Anda Cekule no Alūksnes novada, torte „Uksi, ruksi”, Anita Korņejeva no Alūksnes, torte „Sāļais malēnietis”, Ilze Briede no Blomes, torte „Īstam latvietim kārtīga kūka”, Juta Purviņa no Mālpils, torte „Auseklītis”, Dzidra Tilka no Rīgas, torte „Lasis ielīgos”, Anna Djačuka, Ritvars Brūvers no Smiltenes, torte „Veselība”.

Tortēs izmantoti dažādi sieri: septiņās tortēs „Talsu ritulis, zaļais” vai „Talsu ritulis, sarkanais”, „Smiltenes MAAZDAMER”, piecās tortēs Mālpils siers, četrās tortēs – Lazdonas „Baltais biezpiena siers” un divās tortēs „Kazdangas siers”.

Par skatītāju simpātiju kļuva Ilzes Briedes (Blome)  torte „Īstam latvietim kārtīga kūka”.

Visi dalībnieki saņēma pateicības un balvas no AS "Rīgas dzirnavnieks, SIA „Puratos Latvija”, AS "Interbaltija AG", "Siera kluba" un "Latvijas Maiznieku biedrības".

Vidzemes reģiona konkurss noslēdzies, arī Jāņi ielīgoti. Tuvojas Latgales reģiona konkurss "Siera un maizes svētku sāļā torte", kas notiks 4.jūlijā Aglonā.


ŽŪRIJA


Marika Bērziņa, SIA „Lanordija”, produktu konsultante – tehnoloģe,

Kārlis Lapiņš, Smiltenes novada domes izpilddirektors,

Ilze Bogdanova.  AS „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja,

Edgars Grāvītis,  AS „Rīgas dzirnavnieks” maizniekmeistars,

Gunta Stepanova, Skrundas profesionālās vidusskolas skolotāja.


ŽŪRIJAS ATZĪTĀS BIEŽĀK PIEĻAUTĀS NEPILNĪBAS


Daži konkursanti nebija uzrakstījuši tortes receptūru vai tā bija nepilnīga (bez gatavošanas apraksta). 

Sausas tortes, maizes šķēles nebija mitrinātas. 

Rūgta torte. 

Vairākas tortes bija skaisti noformēti salāti (starp kārtām likti sagriezti produkti nevis no tiem sablenderēts krēms). 

Tortē pārāk daudz maizes, maizes garša nomāca visu pārējo. 



ASTRĪDA ČEPPE, 1.vietas ieguvēja. 

20150623-2249-screenshot-3.jpg

Torte  "Austriņa" 


I KĀRTAI:  800 g plāni sagrieztas "Dona" rudzu maizes šķēles bez garozas, 300 g Mālpils siera, 2 ēdamkarotes kaņepju aizdara, 4 olu dzeltenumi, 250 ml augstākā labuma olīveļļas, 1 ēdamkarote Dižonas sinepju,1 ēdamkarote citrona sulas, sāls, pipari, garšaugu eļļa.

Olas 2 minūtes noplaucē verdošā ūdenī, strauji atdzesē ledus ūdenī. Dzeltenumus atdala no baltumiem, puto līdz mainās krāsa, pievieno sinepes. Turpinot putot tievā strūklā pakāpeniski pievieno eļļu, kaņepju aizdaru, sāli, piparus un citrona sulu, pēc garšas. Iecilā caur sietu izberztu sieru, saputo, nogaršo un smērē starp maizes kārtām. Maizes mitrināšanai izmanto atbilstošu garšaugu eļļas.


II KĀRTAI: 600 g plāni sagrieztas "Lielezers" saldskābmaizes šķēles bez garozas, 300 g Mālpils siera, 2 lieli nogatavināti avokado,  150 ml vīnogu kauliņu eļļas, smalki norīvēta 2 laimu miziņa un sula pēc garšas, 3 ķiploku daiviņas,  zaļais čilli pipars, jūras sāls, pipari.

Nomizo avokado, liek virtuves kombainā, pievieno laima sulu , miziņu, ķiplokus, čilli piparu un puto. Pēc tam pievieno eļļu, izberztu sieru, sāli un piparus. Nogaršo un smērē starp maizes kārtām. 


III KĀRTAI: 600 g plāni sagrieztas "Lāču" dabas maizes ar burkāniem un sēklām bez garozas, 300 g Mālpils siera,  400 ml kokosriekstu piena, 200 g kokosriekstu eļļas, 2 stiebriņi citronzāles,  gabaliņš ingvera, gabaliņš čilli,  2 daiviņas ķiploka, jūras sāls, pipari.


Čilli, ķiploku, ingveru liek katliņā un apcep kokosriekstu eļļā, pievieno citronzāli, kokosriekstu pienu, vāra uz lēnas uguns, līdz veidojas krēmīga konsistence. Izkāš, atdzesē, pievieno sieru, sāli, piparus. Saputo, nogaršo un smērē starp maizes kārtām. 

Virspusi smērē ar pēdējās kārtas masu, dekorē ar svaigiem un kaltētiem dārzeņiem.

20150623-2245-102130-5587efeb3775b.jpg