Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Starp Vidzemes prasmīgākajām saimniecēm arī valcēniete

ziemellatvija.lv

2015. gada 7. augusts 08:25

1277
Starp Vidzemes prasmīgākajām saimniecēm arī valcēniete

Rīt, 8.augustā, Valmierā, laukumā pie Valmieras kultūras centra, no plkst. 12.00 līdz 15.00 prasmīgākās Vidzemes saimnieces rādīs, greznos un dekorēs savus krāšņos un saldos meistardarbus, sacenšoties Rimi Latvia rīkotā konkursa Latvijas gardākā kūka piektajā reģionālajā pusfinālā, informē Inga Bite, SIA Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.


Vidzemes pusfinālā Valmierā tiksies desmit labākās kūku cepējas no Vidzemes, kad draudzīgā cīņā tiks noskaidrotas divas prasmīgākās saimnieces, kuras aizstāvēs Vidzemes reģiona un savas kūkas godu konkursa finālā Rīgā, kā arī pretendēs uz Latvijas gardākās kūkas cepējas titulu. Konkursantu vidū ir arī valcēniete Tatjana Gavriloviča, kura konkursam pieteikusi Valmiermuižas šokolādes kūku. 

20150807-0831-valmiermuizas-sokolades-ku

Dalībai konkursa reģionālajā pusfinālā Valmierā kopumā kūku meistares no Vidzemes iesniegušas 39 kūku receptes, kuru vidū ir gan tradicionālās medus un biskvīta kūkas, gan citi oriģināli un mazāk zināmi svētku gardumi. Vidzemes saimnieču iesniegtās kūku receptes tika vērtētas pēc tādiem kritērijiem kā kūkas vizuālais noformējums un kūkas oriģinalitāte, receptes sastāvdaļu daudzveidība, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir pelnījusi iegūt Latvijas gardākās kūkas titulu. Latvijā pazīstami ēst gatavošanas eksperti – Rimi Gardēži – dalībai konkursa Vidzemes pusfinālā izvirzījuši 10 kūku recepšu autores: 


- Lindu Mazuri (Pelnu kazas siera torte)

- Kristīni Romanovsku (šokolādes siera kūka ar mellenēm Mellenes ar pienu)

- Amandu Freibergu (kūka Mums obligāti jātiekas!)

- Ievu Bērziņu (Šokolādes ķiršu torte)

- Ievu Immuri (kūka Vegāna sapnis)

- Lindu Birzuli (kūka Melnais princis)

- Tatjanu Gavriloviču (Valmiermuižas šokolādes kūka)

- Elizabeti Grīnbergu (Latvijas dzintara kūka)

- Lauru Luīzi Dzenīti (Dzintarkūka)

- Renāti Kalniņu (kūka Saulainā šokolāde)

Līdz 8.augustam vēl ir iespēja nobalsot par sev tīkamāko pusfināla recepti ŠEIT. Sacensību finālā izšķirošajā cīņā par gardākās kūkas cepēja(-as) titulu Latvijā būs iespēja piedalīties tam receptes autoram vai autorei, kurš būs saņēmis vislielāko balsojumu skaitu un kam līdz šim nav izdevies pārvarēt reģionālos pusfinālus Zemgalē, Kurzemē, Rīgā, Latgalē vai Vidzemē.  

Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis atzīst, ka izvēlēties desmit Vidzemes pusfinālistes nebija viegls uzdevums: „Kūku meistares prot pārsteigt ar savām ieniegtajām receptēm, jo arī Vidzemes pieteikumi bija ļoti dažādi un interesanti. Pusfinālos uzmanību pievēršu gan kūku izteiktajai garšai, gan smaržai, gan oriģinālajam vizuālajam noformējumam, jo tieši kūku ārējais izskats ir tas, ko mēs, žūrija, ieraugām vispirms. Novērtēju arī kūkām netipisku sastāvdaļu kombinācijas, piemēram, izmantoti dažādi savdabīgi garšaugi un garšvielas. Tā kā šis būs jau piektais un noslēdzošais reģionālais pusfināls, lielo finālu Rīgā saredzu kā ļoti spraigu un interesantu, tāpēc iesaku pusfinālistēm un arī finālistēm sasparoties un sniegt vislabāko veikumu!”


Vidzemes desmit gardākās kūkas Valmierā vērtēs ne vien Rimi Gardēži – Normunds Baranovskis, Liene Zemīte un zināmā garšu eksperte Ilze Jurkāne -, bet arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras Drāmas teātra aktrise Ieva Puķe. Viņi klātienē vērtēs ne vien kūku garšas bagātību, bet arī vizuālo noformējumu un Vidzemes kūku cepēju meistarību. Katra reģiona pusfināla divas labāko recepšu autores dāvanā saņems virtuves kombainu. Jau 15.augustā visi konkursa Latvijas gardākā kūka pusfinālu uzvarētāji tiksies Rīgā, lai sacenstos par galveno balvu – dāvanu karti no Rimi 500 eiro vērtībā un Latvijas gardākās kūkas cepēja titulu. 


Vidzemes reģiona kūku konkursa pusfināls Valmierā norisināsies laukumā pie Valmieras kultūras centra, Rīgas ielā 10, pilsētas svētku ietvaros. Pasākums tiks atklāts plkst.12.00, tā laikā par muzikālo baudījumu rūpēsies leģendārais estrādes dziedātājs Žoržs Siksna. Savukārt mazākie pasākuma apmeklētāji varēs radoši izpausties Rimi bērnu stūrītī. Pasākuma noslēgumā Rimi Gardēži klātesošos priecēs ar gardu pārsteigumu. Kas attiecas uz konkursa kūku degustēšanu pasākuma dienā, tad tās tiks nodotas pansionātam Valmiera, iepriecinot iemītniekus šajā svētku dienā.