Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Autošosejas un drift sezona atklāta ar aizraujošām sacīkstēm

2010. gada 6. maijs 08:18

1916
Autošosejas un drift sezona atklāta ar aizraujošām sacīkstēm

Biķernieku trasē maija pirmajā nedēļas nogalē ar vērienīgām un aizraujošām sacensībām tika atklāta Baltijas autošosejas un drifta sacensību sezona. HGK Motorsport un Baltic Motorsport Partners rīkotās sacensības, kas pirmo reizi Baltijas autosporta vēsturē vienuviet pulcēja Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un pat Krievijas autošosejas un drift Pro klases sportistus, klātienē vēroja tik daudz skatītāju, kas nevienam vien sportistam lika atcerēties Golfa kausa laikus.

Vienlaikus ar Baltijas autošosejas čempionāta posmu Biķerniekos notika arī visu trīs Baltijas valstu čempionātu posmi. Tādēļ skatītājiem bija iespēja vērot arī igauņu BMW 325 kausa izcīņu. Tajā piedalījās divpadsmit igauņu autosportisti, no kuriem pārliecinošs līderis bija Ruve Veskī, kurš uzvarēja abos braucienos. Viņu noķert neizdevās nedz Pepam Pihatalo, nedz Kristo Krinpusam, kuri abos braucienos cīnījās savā starpā un vienlīdzīgi, katrs izcīnot vienu otro un vienu trešo vietu, sadalīja atlikušās vietas uz goda pjedestāla.

Daudz aizraujošākas cīņas bija vērojamas braucienos, kuros kopā startēja Super 1600, Super B2000, Super Production, kā arī Baltic Open 1 un Baltic Open 2 klašu sportisti. Pirmajā braucienā par pirmajām vietām trasē cīnījās divi Baltic Open 1 klases sportisti - lietuvietis Rimantas Blažulionis un Latvijas pārstāvis Vitali Kalmi. Startu veiksmīgāk izdevās izcīnīt lietuvietim ar BMW 330D, taču jau pēc pāris apļiem Kalmi ar savu BMW M3 apsteidza lietuvieti un izcīnīja uzvaru.

Taču abiem brīvās klases līderiem visu braucienu ļoti tuvu aizmugurē turējās Mārcis Birkens ar savu Super Production Honda Civic Type-R, kurš spoguļos ik pa brīdim redzēja arī savu konkurentu Egonu Lapiņu. Neveiksmīgs pirmais brauciens sanāca vienīgajam Krievijas sportistam Oļegam Kvitkam, kurš ar savu Super Production Honda Civic Type-R, izbraucot uz starta finiša taisnes izpildīja drift disciplīnai atbilstošas piruetes, liekot citiem sportistiem, lai izvairotos no sadursmes, meklēt glābiņu ārpus trases asfaltētās daļas.

Dažus apļus vēlāk Krievijas sportists trasi pameta ar pārsistu labo aizmugurējo riepu.

Otrais šo klašu sacensību brauciens skatītājiem sagādāja ne mazums adrenalīna - Mārcis Birkens sākot ar starta brīdi, cenšoties aizmukt drošā attālumā no Egona Lapiņa, uzsāka cīņu ar abiem Baltic Open 1 klases ātrākajiem sportistiem. Pirmais no šīs cīņas izkrita lietuvietis Rimantas Blažulionis, taču Birkens turpināja principiālu cīņu ar Kalmi, trasē izveicot nevienu vien bīstamu apdzīšanas manevru.

Kurš uzvarēja? Abi, jo katrs izcīnīja uzvaru savā klasē gan otrajā braucienā, gan abu braucienu summā. Atlikušās godalgotās vietas Baltic Open 1 klasē sadalīja lietuvieši Rimantas Blažulionis un Andrius Firantas.

Baltic Open 2 klasē ar vienu otro vietu un vienu uzvaru uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa lietuvietis Mantas Neverdauskas, kurš apsteidza Arunas Granskas un Mareku Sāru. Apvienotajā Super Production un Super B2000 klasē spožu uzvaru izcīnīja Mārcis Birkens, otro vietu atstājot Egonam Lapiņam, bet trešo igaunim Rolandam Feodorovam.

Super 1600 klasē cīņa bija līdzvērtīga abos braucienos - abu braucienu protokoli atšķīrās tikai nedaudz. Pirmās divas vietas pārliecinoši izcīnīja igauņi Kaspars Aruve un Andres Hall, trešo vietu atstājot Ģirtam Daugaviņam.

Ne mazāk interesanta izvērtās cīņa Nacionālajā klasē. Par tās līderi un uzvarētāju abos braucienos kļuva Kristaps Mietulis. Pirmajā braucienā otro vietu izcīnīja Aldis Fokrots, taču otrajā braucienā, cīņas karstumā par godalgotajām pozīcijām, viņš neievēroja tiesnešu norādījumus par nepieciešamību iebraukt boksu celiņā un izciest sodu.

Tādējādi otro vietu izcīnīja Kārlis Ņikiforovs, kurš pirmajā braucienā bija trešais, bet otrajā braucienā ilgi turējās līdera pozīcijā. Trešo vietu otrajā braucienā izcīnīja pirmā brauciena neveiksminieks, rallija pilots Krišjānis Caune, kurš pēc ilgāka laika atkal bija nolēmis savus spēkus izmēģināt autošosejas sacensībās. Pirmajā braucienā viņš cieta sadursmē un sabojāja savas automašīnas piekari. Ceturto vietu abos braucienos un trešo vietu abu braucienu summā izcīnīja Igors Zubkovs.

Drifta Pro klases sacensībās šoreiz piedalījās tikai Latvijas sportisti, jo gan igauņu, gan leišu drifta meistari tikai dienu pirms sacensībām pēkšņi paziņoja, ka nav pabeiguši nevienu no savām sporta automašīnām.

Taču, neskatoties uz to, trasē bija redzamas desmit Pro klases drifta automašīnas. Jau kvalifikācijas rezultāti atklāja, kuri ir galvenie pretendenti uz uzvaru šajā posmā - Ervins Ērglis, Kristaps Blušs un Jānis Eglīte, kā arī Ivo Cīrulis, kuram šī nebija veiksmīgākā nedēļas nogale dzīvē - viņš naktī pirms sacensībām negulēja ne minūti, lai salabotu treniņos sasisto sporta automašīnu, taču jau iesildīšanās aplī pirms kvalifikācijas viņš trasē atkal pieļāva to pašu kļūdu un atkal sasita savu savu auto.

Tomēr vēl pirms kvalifikācijas braucienu beigām, ar nevaldāmām skatītāju ovācijām, viņš atkal atgriezās trasē. Visos braucienos kā arī fināla braucienā, neskatoties uz nelielām tehniskām problēmām, pārliecinošu , uzvarētāja cienīgu sniegumu rādīja Ervins Ērglis, kuram finālā pretim stājās Kristaps Blušs, kurš savukārt izcīnīja naudas balvu visiespaidīgāk veicot Ozola un Elkoņa līkumus.

Par trešo vietu mazajā finālā cīnījās Jānis Eglīte un Ivo Cīrulis, no kuriem otrais izrādījās spēcīgāks. Pagājušā gada čempions Gvido Elksnis, ar kura, pērn izmantoto sporta, automobili šogad startē cits HGK Motorsport komandas pilots - Kristaps Blušs, šoreiz trasē parādījās ar ļoti jaudīgu Nissan Skyline automobili. Taču ņemot vērā, ka šis auto sāka darboties tikai naktī pirms sacensībām, Gvido Elksnim nebija iespējas ar to patrenēties un laikus atklāt dažas tehniskās nepilnības.

HGK Motorsport un Baltic Motorsport Partners organizētās sacensības nebūtu notikušas, ja savu palīdzību nebūtu sniegušas tādas kompānijas, kā TVA Group, Viatech, City Fitness, Cramo, DC Shoes, Discomania, BM Auto, Viktora Noslēpums, Kumho, Lāčplēša Alus, Latvijas Balzāms, Baltikums Apdrošināšana, Mārtiņa Beķereja, Motul, Tomo Hotel, Rockstar, Skorpions apsardze, Kurši, Turtle Wax, kā arī tādi informatīvie atbalstītāji, kā LNT, EHR, Tavs Auto, Chill, Balticrace, Travelnews un www.bmwauto.lv.