Ziemellatvija.lv ARHĪVS

 Talka Imanta Ziedoņa pēdās

Jānis Puntulis

2015. gada 7. septembris 14:27

284
 Talka Imanta Ziedoņa pēdās

Viens no 3. Atmodas priekšvēstnešiem bija dzejnieka Imanta Ziedoņa dižkoku atbrīvošanas kustība, kuras mērķis bija pievērst sabiedrības un varas uzmanību dižkoku bieži vien kritiskajam stāvoklim. Mērķis šobrīd ir sasniegts un par dižkoku, ka dabas vērtības nozīmi neviens vairs nešaubās.

 Diemžēl šobrīd ļoti kritiskā un apdraudētā stāvoklī atrodas citi, vairāk ar kultūrvēsturi saistīti objekti. Tās ir nelielas, aizsargājamo pieminekļu sarakstos neiekļautas senvietas (vecie robežakmeņi, robežgrāvji, kaļķu cepli, vecās ceļu un tiltu vietas, koku alejas, senās mājvietas u.c.) , kas šobrīd bieži tiek nežēlīgi postītas un iznīcinātas būvdarbu, intensīvās lauksaimniecības, mežisstrādes un vandālisma rezultātā, vai labākajā gadījumā stāv ieaugušas krūmos, visu aizmirstas.

Cilvēki bieži neapzinās, ka šādas vietas prasmīgi un gaumīgi sakoptas tikai ceļ viņu īpašuma vērtību, var kalpot kā atpūtas vietas pasākumiem draugu lokā, atsevišķos gadījumos pat dot ienākumus no tūristu piesaistes. Tās iepriekšminēto darbu rezultātā tiek neatgriezeniski izpostītas, šādā veidā noplicinot mūsu Tautas kultūras mantojumu. Šādu vietu sakopšanas talkas bija viens no plānotās kampaņas „Brantu ciema atdzimšana” darbības virzieniem. 

Tā, kā Smiltenes novada dome nepiekrita ēku restaurācijas kursu rīkošanai Brantu skolā, organizācijas „Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrība” (turpmāk tekstā KVSB) Brantu nodaļa šiem darbiem paredzēto laiku un resursus šobrīd nolēma novirzīt šādu talku rīkošanai. 

Pirmie objekti izvēlēti Brantu pagasta Knābu māju apkārtnē, kur atrodas vesels senvietu komplekss, kurā ietilpst vecā Brantu-Raunas muižu robeža ar robežgrāvi, senu robežakmeni ar iekaltu gadskaitli 1776., vairāki, jaunāku laiku robežakmeņi, vecs, labā stāvoklī esošs kaļķu ceplis, veca ceļa vieta, ~200 m gara akmeņu rinda uz divu vecsaimniecību robežas u.c. pagātnes liecības.

Talka tiek plānota jau šo sestdienu, 12. Septembrī. Talkas ietvaros, atkarībā, no sanākušo talcinieku skaita tiek plānots sakopt robežakmeņa un akmeņu rindas apkārtni, ja sanāks daudz talcinieku, iespējams, tiks kopti arī citi objekti. Talcinieku atpūtai tiek plānotas arī dažādas meistarklases, kā piemēram sveču liešana, žoga pīšana u.c. ar saudzīgu dabas resursu izmantošanu saistītas nodarbes, kā arī pašaudzēto sēklu maiņa. Būs arī lielais zupas katls. 

Pulcēšana plānota 12.00 pie Naudiešu pieturas, no kurienes talcinieki dosies uz talkas vietu. Talkas noslēgums paredzēts 16.00, kad notiks svinīga uguns iedegšana, zupas ēšana, kartupeļu un desu cepšana ugunī, dziesmu vakars u.c. patīkamas laika pavadīšanas iespējas. Lai nebūtu jāražo nevajadzīgi atkritumi no vienreiz lietojamajiem traukiem, talcinieki tiek aicināti ņemt līdz personīgos ēdamrīkus un bļodiņas. Līdzi, jāņem, darbarīki (visvairāk nepieciešami naži, cirvji, mačetes, zāģi, āmuri, ja pieejams, var noderēt arī motorzāģis, pārnēsājama slīpmašīna) un labs noskaņojums. Protams, katrs pēc saviem ieskatiem var nest līdz arī savu groziņu. Uz tikšanos talkā! Kontakttālrunis, 26325986.