Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori aiztur maluzvejniekus, izņem tīklus

2010. gada 16. aprīlis 10:59

2211
Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori aiztur maluzvejniekus, izņem tīklus

Visā dzīvajā dabā vērojama liela rosība, arī ūdeņos. Ja martā bija vērojamas tikai atmodas iezīmes, tad aprīlis ūdeņu pasaulē ir īstais atmodas laiks. Ziemošanu beidz zivis, tās no dziļākām vietām pārvietojas uz seklākiem rajoniem.

Pastiprināta rosība šajā laikā sākas arī Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektoru vidū, kas rūpējas par to, lai tiktu ievēroti makšķerēšanas noteikumi, tostarp veic nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu maluzvejniecības izplatību un sekas ar mērķi saglabāt Latvijas zivju resursus un nākotnē palīdzētu vairoties zivju skaitam Latvijas ūdens tilpnēs.

13. aprīlī Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas nacionālā parka darbinieki devās reidā pa Gauju, apsekojot arī tās attekas un vecupes, kurās tika atklāti vairāki malu zvejniecības gadījumi. No upes tika izņemts murds, vienā no attekām tika atrasti četri tīkli apmēram 100 m garumā, kas tika izņemti no ūdens krātuves.

Tīklos bija noķertas trīs meža vimbas, divas līdakas, trīs raudas, viens sapals un viens līnis. Jāpiebilst, ka gandrīz visas no zivīm bija ar ikriem un gatavas nārstam. Par laimi ūdens temperatūra upē bija pietiekami zema, līdz ar to visas zivis bija palikušas dzīvas un tika atbrīvotas no tīkliem, kā arī palaistas atpakaļ ūdenī.

15. aprīļa naktī Pārvaldes Gaujas NP vides inspektori, sadarbojoties ar vairāku valsts iestāžu darbiniekiem, Gaujas attekā aizturējuši divus malu zvejniekus. Par notikušo ierosināta krimināllieta.

Pārvaldes Rāznas nacionālā parka inspektori Latgales pusē pēdējā mēneša laikā izņēmuši 13 tīklus, tostarp 1 tīklu 30 m garumā Ežezerā un 4 tīklus 60 m garumā Kaunatas ezerā, kā arī informē, ka nācies atrast pat divus žebērkļus.

Malu zvejnieki ievērojami mazina iespēju zivju resursiem nākotnē vairoties, noķerot zivis, pirms tās vēl iznārstojušas. Efektīvi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas pasākumi ir zivju dabīgā nārsta iespēju palielināšana, zvejas vai makšķerēšanas ierobežošana nārsta vietās un nārsta laikā. Turpinoties zivju nārstam, lai nodrošinātu zivju resursu aizsardzību, Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektori arī turpmāk pastiprināti veiks reidus visā Latvijā.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina - domā par nākotni jau šodien arī Tu, palīdzi saglabāt Latvijas zivju resursus, kas ir viena no mūsu bagātībām. Aicinām visus makšķerniekus un iedzīvotājus uzmanīt ūdens krātuves un ziņot par nelikumībām Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektoriem!