Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Skolēni maina ēdienkarti

Aldis Dubļāns

2010. gada 10. aprīlis 09:32

1502
Skolēni maina ēdienkarti

Valkas ģimnāzijas kopmītņu virtuvē valdīja liela rosība. Skolas mediķe un zinoša speciāliste par veselīgu uzturu Irīna Hauga aicina domāt par to, ko un kāpēc ēdam un skolēnus mācīja cept ķirbju pankūkas.

Protams, gan bērnu, gan pieaugušo attieksme pret šo ēdienu nav viennozīmīga, taču tas neapšaubāmi ir veselīgs. Lai gan virtuvē valdīja nedaudz ironisku joku gaisotne, tomēr saimnieciskākās meitenes itin droši sāka darbu. Puiši šoreiz gan piedalījās tikai ķirbju rīvēšanā virtuves kombainā.

Atklās vēl nezināmas prasmesBiedrība "Attīstības centrs ģimenei" sadarbībā ar Valkas ģimnāziju īsteno projektu "ReACT - atbildīga rīcība bērnu interesēm". Šī projekta ietvaros sāk darboties kulinārijas meistarklases, kurās jaunieši mācīsies, ka pagatavot garšīgi var arī veselīgu uzturu un, galvenais, ar pavisam nelieliem resursiem.

"Valkas ģimnāzija šajā aktivitātē labprāt atsaucās, jo ikviena uz bērnu vajadzībām un ārpusskolas izglītošanās lietām vērsta darbība palīdz šajos pārmaiņu laikos atrast jaunus izaicinājumus un atklāt vēl nezināmas prasmes," uzskata skolas direktore Lilita Kreicberga.

Projekta ietvaros īpaša nodarbība notiks arī sadarbībā ar SIA "Rozi". Meistarklašu vadību nodrošinās I. Hauga.

Projektam savu atbalstu ir piešķīruši gan Zviedrijas fonds "Bērnība", gan privātie uzņēmēji. Projekta ietvaros notiek gan atbalsta pasākumi ģimenēm, gan arī vasarā ir plānotas dažādas aktivitātes bērniem.

Ēdienkarte ir nemainīga"Patiesībā mēs lepojamies ar savām kopmītnēm un iemītnieku skaits tur pieaug ar katru gadu. Nu jau tur saimnieko 27 skolēni. Allaž tur cenšamies kaut ko mainīt un pilnveidot. Vienā brīdī sapratām, ka daudzi no šiem bērniem nav mācīti gatavot," stāsta direktore.

Viņa ievērojusi, ka ēdienkarte ir gandrīz nemainīga - pelmeņi, cepti kartupeļi un makaroni, turklāt uz nedēļas beigām šī ēdienkarte paliek aizvien trūcīgāka. Tieši tāpēc arī radās doma par to, ka nepieciešams domāt par veselīgu ēdienu. 11. klases skolniece Ance Varte apstiprināja, ka patiešām tā ir, jo gatavojot to, ko var izdarīt visātrāk. Aptaujā noskaidrojās, ka kopmītņu iemītnieki patiešām šo ideju atbalsta. Domājams, ka pavisam būs 10 nodarbības. Nākamajai nedēļai zēni izvēlējās gatavot ātro plovu ar vistas gaļas fileju.

Nost ar solārijiem!Vispirms I. Hauga pastāstīja par ķirbja pozitīvo ietekmi uz organismu. Ķirbis organismu attīra pat šūnu līmenī. Meitenes īpaši ieinteresēja fakts, ka pavasarī ķirbis uzlabo ādu un veicina tās nokrāsošanos brūnu. "Nost ar solārijiem!" uzgavilēja meitenes.

Recepte: skaidiņās sarīvēts puskilograms ķirbja, viena ola, naža gals sāls, viena ēdamkarote cukura ar kaudzi, divas karotes miltu un tikpat daudz mannas. To visu sajauc un cep kā plānās pankūkas. Madara Ozola, nogaršojusi pankūkas, atzina, ka tās patiesi ir garšīgas, kaut gan pankūkas vispār neēdot. Jo gardākas tās bija ar direktores dāvāto ievārījumu no sava pagraba krājuma, īpaša piekrišana bija meža zemeņu ievārījumam.