Lieldienu gardumi: 7 jaunas receptes no Dansukker

Pēc ilgās un bargās ziemas Lieldienas šogad gaidītas ar īpašu nepacietību. Kā ierasts, krāsosim olas, rīkosim olu kaujas un iešūposimies pavasarī. Bet tiem, kas grib sarūpēt skaistu un garšīgu svētku galdu, Dansukker piedāvā idejas, kā viegli pagatavot interesantus saldumus, maizītes, salātus un desertus.
Pavasarīgi vieglo „Šarloti", izteiksmīgās olu liķiera trifeles un spinātu maizītes var pagatavot jau iepriekš. Pēc olu kaujām pārpalikušās olas ērti izmantojamas rīsu salātos ar olām un šķiņķi, kā arī Lieldienu salātos. Jogurta pudiņš un sniega olas būs lieliski svētku deserti. Labu apetīti un priecīgas Lieldienas!
Lieldienu „Šarlote"
12 personām
Sastāvdaļas
Biskvīta mīklai
3 olas
200 g Dansukker baltā cukura
120 g kviešu miltu
1 ēdamk. Dansukker vaniļas cukura
1,5 tējk. cepamā pulvera
30 ml verdoša ūdens
Biskvīta rullīšu pildījumam
200 ml saldā krējuma
100 ml aprikožu ievārījuma
Kūkas pildījumam
1 skārdene (800ml) konservētu persiku
600 ml saldā krējuma
6 želatīna plāksnītes vai 15 g graudainā želatīna
75 g Dansukker baltā cukura
Pagatavošana
Olas un cukuru sakuļ, līdz masa kļūst gaisīga. Miltus, vaniļas cukuru un cepamo pulveri samaisa un iecilā sakultajā olu masā. Pievieno verdošo ūdeni. Cepamo plāti pārklāj ar cepamo papīru un ieziež papīru ar eļļu. Mīklu uzlej uz plāts un izlīdzina. Cep cepeškrāsns vidū 250°C apmēram 5 minūtes. Tad izceptajam biskvītam pārkaisa nedaudz baltā cukura un izliek biskvītu uz cepamā papīra.
Saldo krējumu saputo stingrās putās un iecilā ievārījumā. Izlīdzina pildījumu uz biskvīta, visu sarullē. Ruleti sagriež plānās šķēlītēs un izvieto tās uz cepamformas dibena un gar sānu malām. Ieteicama kūkas cepamforma apmēram 26 cm diametrā.
Persikus noskalo aukstā ūdenī, notecina lieko šķidrumu un sagriež plānās šķēlītēs, ko izkārto formā virs biskvīta šķēlēm. Želatīna plāksnītes vai graudaino želatīnu uzbriedina ūdenī apmēram 5 minūtes. Katliņā ielej saldo krējumu un cukuru, uzvāra un turpina vārīt vienu minūti. Maisījumam pievieno uzbriedināto želatīnu. Nedaudz atdzesē un tad pārlej formā. Atdzesē kūku, līdz pildījums sastingst.
Olu liķiera trifeles
Sastāvdaļas
100 g augstas kvalitātes tumšās šokolādes
50 g sviesta
30 g Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu
10 ml sarīvētu apelsīna miziņu
30 ml olu liķiera
Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs
Pagatavošana
Šokolādi un sviestu izkausē uz lēnas uguns. Pievieno pūdercukuru ar šokolādes garšu, apelsīna miziņu un olu liķieri, visu samaisa. Masu atdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam pārliek ledusskapī un pagaida, līdz masa pilnībā sastingst. Tad no masas veido (izgrebj) bumbiņas ar karstā ūdenī iemērktas karotes palīdzību. Bumbiņas apviļā pūdercukurā.
Trifeles ieteicams uzglabāt vēsumā.
Spinātu maizītes
24 maizītes
Sastāvdaļas
50 g rauga
500 ml piena
75 ml auzu pārslu
250 g biezpiena
150 g saldētu vai svaigu spinātu
4 ēdamk. Dansukker zeltainā sīrupa
2 tējk. sāls
2 tējk. itāļu salātu mērces
300 g rudzu miltu
Apmēram 600 g kviešu miltu
Glazūrai un dekorēšanai
50 ml ūdens
1 ēdamk. eļļas
30 g rudzu miltu
Pagatavošana
Spinātus atkausē, ja saldēti, vai nomazgā, ja svaigi. Nosusina un sasmalcina.
Raugu sadrupina bļodā. Pienu uzsilda līdz 37°C. Raugam pielej klāt mazliet piena un maisa, līdz raugs izšķīst. Pievieno atlikušo pienu, auzu pārslas, biezpienu, spinātus, sīrupu, sāli, itāļu mērci (tās vietā var pievienot sakapātus zaļumus ar ķiplokiem). Pakāpeniski pievieno miltus, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Apsedz ar dvieli un atstāj uzrūgt 30 minūtes.
Mīklu rūpīgi izmīca līdz viendabīgai konsistencei uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. Mīklu sadala 24 gabalos, saveļ katru gabalu bumbiņā un izvieto bumbiņas cieši blakus uz cepamās plāts. Apsedz ar dvieli un atstāj uz 30 minūtēm, lai uzrūgst vēl.
Tad sajauc ūdeni ar eļļu un apsmērē mīklu. Virsū uzkaisa miltus. Cep cepeškrāsns vidusdaļā 225°C 15-20 minūtes. Gatavās maizītes izņem no krāsns, apsedz ar dvieli un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Rīsi ar olām un šķiņķi
4 porcijas
Sastāvdaļas
200 g rīsu
4-6 cieti vārītas olas
250 g neattīrītu garneļu
3 plānās šķēlēs sagriezti sīpoli
75 ml sakapātu diļļu
200 g kūpināta šķiņķa
Mērcei
30 ml sinepju sēklu
30-50 g Dansukker „Farīna" cukura
10 ml 12% etiķa
15 ml eļļas
1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
10 g miltu
200 ml dārzeņu buljona
200 ml saldā krējuma
Sāls, pipari
Pagatavošana
Rīsus izvāra. Olas un garneles izloba. Olas gareniski pārgriež uz pusēm. Šķiņķi sagriež šķēlītēs.
Sinepju sēklas saspaida un samaisa ar „Farīna" cukuru un etiķi. Uzkarsē eļļu un mazliet apcep ķiplokus. Piemaisa miltus, pievieno dārzeņu buljonu un saldo krējumu un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Pievieno sinepju maisījumu un pēc garšas - sāli un piparus.
Rīsus samaisa ar garnelēm, dillēm un sīpoliem. Liek šķīvī, pārlej ar mērci un dekorē ar olu pusītēm. Pasniedz ar šķiņķi.
Lieldienu salāti
4 porcijas
Sastāvdaļas
250 g laša filejas
5 g sāls
15 g Dansukker baltā cukura
10 balto piparu graudi
500 ml salātu lapu (jebkuri salāti)
100 g saldētu sparģeļu
100 g kūpināta laša
250 g neattīrītu garneļu (svaigas vai saldētas)
4 vārītas olas
Mērcei
50 ml majonēzes
150 ml biezas konsistences skābā krējuma ar vismaz 30% tauku saturu
Šķipsna sāls, šķipsna balto piparu
0,5 tējk. sinepju pulvera
5 g Dansukker pūdercukura
50 ml sakapātu diļļu
50 ml sakapātu pētersīļu
10 ml sakapātu sīpolu
Dekorēšanai
Dilles
Pagatavošana
Laša filejas noskalo aukstā ūdenī. Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, cukuru, balto piparu graudus un uzvāra. Tad ieliek ūdenī laša fileju un vāra, līdz ūdens vēlreiz uzvārās. Noņem katlu no uguns un atstāj 15-20 minūtes.
Salātu lapas noskalo un nosusina. Izkārto salātu lapas 4 šķīvjos. Lasi sagriež gabaliņos un sadala pa 4 šķīvjiem.
Katlā uzvāra 1 litru ūdens ar sāli. Ieliek sparģeļus, noņem no plīts un atstāj 5 minūtes. Sagriež sparģeļus gabaliņos. Olas un garneles izloba. Olas sagriež daiviņās. Kūpināto lasi sagriež strēmelītēs. Sparģeļus, olas, garneles un kūpināto lasi izkārto šķīvjos ar salātu lapām.
Sajauc visas mērces sastāvdaļas un mērci pārlej pāri salātiem. Dekorē ar dillēm un pasniedz ar maizīti.
Jogurta pudiņi
4-6 personām
Sastāvdaļas
100 g rozīņu
50 ml ruma vai apelsīnu sulas
50 g sviesta vai margarīna
2 olas
60 g Dansukker pūdercukura
500 ml biezas konsistences skāba krējuma ar vismaz 30% tauku saturu
25 g mandeļu pārslu
1-2 ēdamk. Dansukker niedru cukura „Demerara" (var aizstāt ar balto cukuru)
Pagatavošana
Rozīnes noskalo un liek mērcēties rumā vai apelsīnu sulā vienu stundu. Ar sviestu vai margarīnu ietauko formiņas cepšanai. Olu ar pūdercukuru saputo, līdz iegūst gaisīgu masu. Pievieno krējumu un rozīnes. Masu salej sagatavotajās formiņās. Apkaisa ar mandeļu pārslām un virsū uzliek mazliet atlikušā sviesta. Apkaisa ar niedru cukuru vai balto cukuru. Cep cepeškrāsns vidū 160°C apmēram 30 minūtes. Pirms pasniegšanas mazliet atdzesē.
Sniega olas ar vaniļas krēmu un pralinē
4 porcijas
Sastāvdaļas
4 olu baltumi
30 g Dansukker pūdercukura
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura
2 l ūdens
25 g Dansukker baltā cukura
Šķipsniņa sāls
Vaniļas krēmam
4 olu dzeltenumi
500 ml piena
125 g Dansukker baltā cukura
1,5 ēdamk. Dansukker vaniļas cukura
Pralinē
50 g mandeļu pārslu
2 ēdamk. Dansukker pūdercukura
Dekorēšanai
2 ēdamk. Dansukker zeltainā sīrupa
Sāk ar vaniļas krēmu. Katliņā sajauc olu dzeltenumus, pienu un cukuru un vāra uz lēnas uguns, līdz sabiezē. Iemaisa vaniļas cukuru. Noņem no ugums un noliek atdzist.
Pralinē: sausā pannā ieber mandeļu pārslas, pārkaisa ar pūdercukuru un uz lēnas uguns maisa, līdz pārslas un cukurs sāk veidot karameli.
Sniega olām saputo olu baltumus stingrās putās. Sajauc pūdercukuru ar vaniļas cukuru un iecilā saputotajos olu baltumos. Katliņā ielej ūdeni, pieber sāli un uzvāra.
Izmantojot divas ēdamkarotes, veido olas no olu baltumu masas un liek ūdenī. Pēc vienas minūtes apgriež tās uz otru pusi un vāra vēl 2 minūtes. Izņem no ūdens un noliek uz papīra dvieļa, lai nožūst.
Sadala vaniļas krēmu četrās seklās bļodiņās. Virsū liek olas un pralinē. Apsmidzina ar sīrupu.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19