Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lieldienu gardumi: 7 jaunas receptes no Dansukker

2010. gada 3. aprīlis 06:57

2547
Lieldienu gardumi: 7 jaunas receptes no Dansukker

Pēc ilgās un bargās ziemas Lieldienas šogad gaidītas ar īpašu nepacietību. Kā ierasts, krāsosim olas, rīkosim olu kaujas un iešūposimies pavasarī. Bet tiem, kas grib sarūpēt skaistu un garšīgu svētku galdu, Dansukker piedāvā idejas, kā viegli pagatavot interesantus saldumus, maizītes, salātus un desertus.

Pavasarīgi vieglo „Šarloti", izteiksmīgās olu liķiera trifeles un spinātu maizītes var pagatavot jau iepriekš. Pēc olu kaujām pārpalikušās olas ērti izmantojamas rīsu salātos ar olām un šķiņķi, kā arī Lieldienu salātos. Jogurta pudiņš un sniega olas būs lieliski svētku deserti. Labu apetīti un priecīgas Lieldienas!

 

Lieldienu „Šarlote"

12 personām

Sastāvdaļas

Biskvīta mīklai

3 olas

200 g Dansukker baltā cukura

120 g kviešu miltu

1 ēdamk. Dansukker vaniļas cukura

1,5 tējk. cepamā pulvera

30 ml verdoša ūdens

Biskvīta rullīšu pildījumam

200 ml saldā krējuma

100 ml aprikožu ievārījuma

Kūkas pildījumam

1 skārdene (800ml) konservētu persiku

600 ml saldā krējuma

6 želatīna plāksnītes vai 15 g graudainā želatīna

75 g Dansukker baltā cukura

 

Pagatavošana

Olas un cukuru sakuļ, līdz masa kļūst gaisīga. Miltus, vaniļas cukuru un cepamo pulveri samaisa un iecilā sakultajā olu masā. Pievieno verdošo ūdeni. Cepamo plāti pārklāj ar cepamo papīru un ieziež papīru ar eļļu. Mīklu uzlej uz plāts un izlīdzina. Cep cepeškrāsns vidū 250°C apmēram 5 minūtes. Tad izceptajam biskvītam pārkaisa nedaudz baltā cukura un izliek biskvītu uz cepamā papīra.

 

Saldo krējumu saputo stingrās putās un iecilā ievārījumā. Izlīdzina pildījumu uz biskvīta, visu sarullē. Ruleti sagriež plānās šķēlītēs un izvieto tās uz cepamformas dibena un gar sānu malām. Ieteicama kūkas cepamforma apmēram 26 cm diametrā.

 

Persikus noskalo aukstā ūdenī, notecina lieko šķidrumu un sagriež plānās šķēlītēs, ko izkārto formā virs biskvīta šķēlēm. Želatīna plāksnītes vai graudaino želatīnu uzbriedina ūdenī apmēram 5 minūtes. Katliņā ielej saldo krējumu un cukuru, uzvāra un turpina vārīt vienu minūti. Maisījumam pievieno uzbriedināto želatīnu. Nedaudz atdzesē un tad pārlej formā. Atdzesē kūku, līdz pildījums sastingst.

 

Olu liķiera trifeles

  

Sastāvdaļas

100 g augstas kvalitātes tumšās šokolādes

50 g sviesta

30 g Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu

10 ml sarīvētu apelsīna miziņu

30 ml olu liķiera

Dekorēšanai

Dansukker pūdercukurs

 

Pagatavošana

Šokolādi un sviestu izkausē uz lēnas uguns. Pievieno pūdercukuru ar šokolādes garšu, apelsīna miziņu un olu liķieri, visu samaisa. Masu atdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam pārliek ledusskapī un pagaida, līdz masa pilnībā sastingst. Tad no masas veido (izgrebj) bumbiņas ar karstā ūdenī iemērktas karotes palīdzību. Bumbiņas apviļā pūdercukurā.

Trifeles ieteicams uzglabāt vēsumā.

 

Spinātu maizītes

24 maizītes

 

Sastāvdaļas

50 g rauga

500 ml piena

75 ml auzu pārslu

250 g biezpiena

150 g saldētu vai svaigu spinātu

4 ēdamk. Dansukker zeltainā sīrupa

2 tējk. sāls

2 tējk. itāļu salātu mērces

300 g rudzu miltu

Apmēram 600 g kviešu miltu

 

Glazūrai un dekorēšanai

50 ml ūdens

1 ēdamk. eļļas

30 g rudzu miltu

 

Pagatavošana

Spinātus atkausē, ja saldēti, vai nomazgā, ja svaigi. Nosusina un sasmalcina.

Raugu sadrupina bļodā. Pienu uzsilda līdz 37°C. Raugam pielej klāt mazliet piena un maisa, līdz raugs izšķīst. Pievieno atlikušo pienu, auzu pārslas, biezpienu, spinātus, sīrupu, sāli, itāļu mērci (tās vietā var pievienot sakapātus zaļumus ar ķiplokiem). Pakāpeniski pievieno miltus, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Apsedz ar dvieli un atstāj uzrūgt 30 minūtes.

 

Mīklu rūpīgi izmīca līdz viendabīgai konsistencei uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. Mīklu sadala 24 gabalos, saveļ katru gabalu bumbiņā un izvieto bumbiņas cieši blakus uz cepamās plāts. Apsedz ar dvieli un atstāj uz 30 minūtēm, lai uzrūgst vēl.

 

Tad sajauc ūdeni ar eļļu un apsmērē mīklu. Virsū uzkaisa miltus. Cep cepeškrāsns vidusdaļā 225°C 15-20 minūtes. Gatavās maizītes izņem no krāsns, apsedz ar dvieli un atdzesē līdz istabas temperatūrai.

 

Rīsi ar olām un šķiņķi

4 porcijas

  

Sastāvdaļas

200 g rīsu

4-6 cieti vārītas olas

250 g neattīrītu garneļu

3 plānās šķēlēs sagriezti sīpoli

75 ml sakapātu diļļu

200 g kūpināta šķiņķa

 

Mērcei

30 ml sinepju sēklu

30-50 g Dansukker „Farīna" cukura

10 ml 12% etiķa

15 ml eļļas

1 sasmalcināta ķiploka daiviņa

10 g miltu

200 ml dārzeņu buljona

200 ml saldā krējuma

Sāls, pipari

 

Pagatavošana

Rīsus izvāra. Olas un garneles izloba. Olas gareniski pārgriež uz pusēm. Šķiņķi sagriež šķēlītēs.

Sinepju sēklas saspaida un samaisa ar „Farīna" cukuru un etiķi. Uzkarsē eļļu un mazliet apcep ķiplokus. Piemaisa miltus, pievieno dārzeņu buljonu un saldo krējumu un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Pievieno sinepju maisījumu un pēc garšas - sāli un piparus.

 

Rīsus samaisa ar garnelēm, dillēm un sīpoliem. Liek šķīvī, pārlej ar mērci un dekorē ar olu pusītēm. Pasniedz ar šķiņķi.

 

Lieldienu salāti

4 porcijas

 

Sastāvdaļas

250 g laša filejas

5 g sāls

15 g Dansukker baltā cukura

10 balto piparu graudi

500 ml salātu lapu (jebkuri salāti)

100 g saldētu sparģeļu

100 g kūpināta laša

250 g neattīrītu garneļu (svaigas vai saldētas)

4 vārītas olas

 

Mērcei

50 ml majonēzes

150 ml biezas konsistences skābā krējuma ar vismaz 30% tauku saturu

Šķipsna sāls, šķipsna balto piparu

0,5 tējk. sinepju pulvera

5 g Dansukker pūdercukura

50 ml sakapātu diļļu

50 ml sakapātu pētersīļu

10 ml sakapātu sīpolu

 

Dekorēšanai

Dilles

 

Pagatavošana

Laša filejas noskalo aukstā ūdenī. Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, cukuru, balto piparu graudus un uzvāra. Tad ieliek ūdenī laša fileju un vāra, līdz ūdens vēlreiz uzvārās. Noņem katlu no uguns un atstāj 15-20 minūtes.

 

Salātu lapas noskalo un nosusina. Izkārto salātu lapas 4 šķīvjos. Lasi sagriež gabaliņos un sadala pa 4 šķīvjiem.

 

Katlā uzvāra 1 litru ūdens ar sāli. Ieliek sparģeļus, noņem no plīts un atstāj 5 minūtes. Sagriež sparģeļus gabaliņos. Olas un garneles izloba. Olas sagriež daiviņās. Kūpināto lasi sagriež strēmelītēs. Sparģeļus, olas, garneles un kūpināto lasi izkārto šķīvjos ar salātu lapām.

 

Sajauc visas mērces sastāvdaļas un mērci pārlej pāri salātiem. Dekorē ar dillēm un pasniedz ar maizīti.

 

Jogurta pudiņi

4-6 personām

 

Sastāvdaļas

100 g rozīņu

50 ml ruma vai apelsīnu sulas

50 g sviesta vai margarīna

2 olas

60 g Dansukker pūdercukura

500 ml biezas konsistences skāba krējuma ar vismaz 30% tauku saturu

25 g mandeļu pārslu

1-2 ēdamk. Dansukker niedru cukura „Demerara" (var aizstāt ar balto cukuru)

 

Pagatavošana

Rozīnes noskalo un liek mērcēties rumā vai apelsīnu sulā vienu stundu. Ar sviestu vai margarīnu ietauko formiņas cepšanai. Olu ar pūdercukuru saputo, līdz iegūst gaisīgu masu. Pievieno krējumu un rozīnes. Masu salej sagatavotajās formiņās. Apkaisa ar mandeļu pārslām un virsū uzliek mazliet atlikušā sviesta. Apkaisa ar niedru cukuru vai balto cukuru. Cep cepeškrāsns vidū 160°C apmēram 30 minūtes. Pirms pasniegšanas mazliet atdzesē.

 

Sniega olas ar vaniļas krēmu un pralinē

4 porcijas

 

Sastāvdaļas

4 olu baltumi

30 g Dansukker pūdercukura

1 tējk. Dansukker vaniļas cukura

2 l ūdens

25 g Dansukker baltā cukura

Šķipsniņa sāls

Vaniļas krēmam

4 olu dzeltenumi

500 ml piena

125 g Dansukker baltā cukura

1,5 ēdamk. Dansukker vaniļas cukura

 

Pralinē

50 g mandeļu pārslu

2 ēdamk. Dansukker pūdercukura

 

Dekorēšanai

2 ēdamk. Dansukker zeltainā sīrupa

 

Sāk ar vaniļas krēmu. Katliņā sajauc olu dzeltenumus, pienu un cukuru un vāra uz lēnas uguns, līdz sabiezē. Iemaisa vaniļas cukuru. Noņem no ugums un noliek atdzist.

 

Pralinē: sausā pannā ieber mandeļu pārslas, pārkaisa ar pūdercukuru un uz lēnas uguns maisa, līdz pārslas un cukurs sāk veidot karameli.

 

Sniega olām saputo olu baltumus stingrās putās. Sajauc pūdercukuru ar vaniļas cukuru un iecilā saputotajos olu baltumos. Katliņā ielej ūdeni, pieber sāli un uzvāra.

 

Izmantojot divas ēdamkarotes, veido olas no olu baltumu masas un liek ūdenī. Pēc vienas minūtes apgriež tās uz otru pusi un vāra vēl 2 minūtes. Izņem no ūdens un noliek uz papīra dvieļa, lai nožūst.

Sadala vaniļas krēmu četrās seklās bļodiņās. Virsū liek olas un pralinē. Apsmidzina ar sīrupu.