Ar deviņiem ēdieniem gadumijā neaizraujas

Teju aizvadītais 2015. gads smiltenietei Ligitai Šeferei paliks atmiņā ar līdzdalību Latvijas Televīzijas šovā “Kūku kari”.Pavisam 10 nedēļu garumā raidījuma “Kūku kari” skatītāji vēroja, kā divi eksperti – maizniekmeistars Normunds Skauģis un raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece, otrās vietas ieguvēja, blomēniete Ilze Briede – apbraukāja visu Latviju, lai izvēlētos labākās kūku cepējas un noskaidrotu uzvarētāju.Šajā LTV šovā kūku cepšanā sacentās 27 saimnieces no visiem Latvijas reģioniem. Smilteniete Ligita Šefere kopā ar vēl četrām dalībniecēm iekļuva finālā un ekspertu vērtēšanai izcepa burkānkūku ar nosaukumu “Kūka Latvijai”. Degustējot visas piecas kūkas – finālistes un nezinot, kura šova dalībniece katru no tām cepusi, eksperti par visgardāko atzina kandavnieces Līgas Greckas kūku. “Sapratu, cik pamatots ir padoms nopietnos pasākumos neimprovizēt, bet gan pieturēties pie kaut kā klasiska,” tagad secina Ligita Šefere. Viņa tieši šova finālā izdomājusi pirmo reizi burkānkūkas pamatnei izcept mandeļu kārtu, kas izrādījās pārāk cieta un eksperti to nevarēja sagriezt.Taču Ligita to īpaši nepārdzīvo, jo līdzdalība “Kūku karos” viņai devusi daudz pozitīvu emociju, jaunas zināšanas un draugus. Vadās pēc sajūtām un gadalaikiemPie Ligitas Šeferes Smiltenē “Ziemeļlatvija” viesojas gada nogalē. Saimniece līdz ar pīrādziņiem un citiem našķiem galdā ceļ savu slaveno burkānkūku, kas izrotāta ar krūmmellenēm, smiltsērkšķiem, marcipāna burkāniņiem un krēma cakām. Šo kārumu viņa katrreiz gatavo nedaudz citādāku, vadoties pēc savām sajūtām un gadalaikiem. Nemainīga ir tikai viena lieta, – vislabāk pašai un arī pārējiem mājiniekiem garšo tāda burkānkūka, kuras sastāvā ir valrieksti. Ligita labprāt cep nestandarta kūkas, nebaidās improvizēt un izmainīt receptes pēc saviem ieskatiem. Viņas burkānkūka “piedzima” tad, kad Ligita kopā ar vīru Uldi Smiltenē atvēra tējnīcu “KaTē” (tā tagad ir slēgta) un klientiem piedāvāja arī svaigi spiestu burkānu sulu. “Nezināju, kur likt biezumus, jo burkāns pats par sevi ir saldens. Tad sāku tos pamazām likt klāt mīklai kopā ar rozīnēm un riekstiem un cepu kēksiņus. Meklēju arī burkānkūkas receptes. Kaut ko saliekot kopā un arī improvizējot, esmu nonākusi pie savas klasiskās burkānkūkas,” stāsta Ligita.Pēc profesijas viņa ir konditore, kaut gan izmācījās šo arodu faktiski piespiedu kārtā, proti, pēc tam, kad nepiepildījās sapnis Latvijas Lauksaimniecības universitātē (toreiz – akadēmijā) izstudēt par pārtikas tehnoloģi. Konkurss bija pārāk liels, un Ligita neiekļuva uzņemto studentu vidū.“Cilvēks domā, bet Dievs dara,” viņa secina, prātojot, kāpēc izmācījās par konditori. Šajā profesijā strādāja Ligitas mamma, un Ligita kopā ar māsu bērnībā gāja mammai palīgā rullēt mīklu pīrāgiem, cept smalkmaizītes, griezt ābolus. Tāpēc arī, redzot lielo, piņķerīgo darbu, toreiz tika spriests, – “par konditori nu gan es nestrādāšu”.Un patiesi, kad profesija bija rokā, Ligita tajā nesteidzās strādāt. Viņa iestājās Smiltenes tehnikumā, kur tolaik meitenēm mācīja mājturību, un ieguva kvalifikāciju “mājturības instruktore”. Ligita vēl tagad atceras savas skolotājas ar labu vārdu un teic viņām lielu paldies par iegūtajām zināšanām un iemācīto darba mīlestību. “Tas bija Atmodas laiks ar tā laika noskaņojumu sabiedrībā. Mūs mācīja par mājsaimniecēm, lai mēs vīriem būtu labas sievas, mācētu gan dārzā strādāt, gan brunčus sašūt, gan kūku uzcept un galdu uzklāt. Taču mūsdienās šo profesiju tālāk nevar izmantot,” secina Ligita.Šobrīd viņa savā ziņā ir mājsaimniece, jo algotu darbu pašlaik nestrādā. Ģimenei ir sava firma, kas šobrīd specializējusies uztura bagātinātāju vairumtirdzniecībā.
Uzkodām – bekona rullīšiSavas mājas virtuvē pārsvarā rosās Ligita. Viņai patīk gatavot ēdienus, kuriem nav jāpatērē daudz laika, kas ir vienkārši, bet vienlaikus garšīgi. Gadu mijas svētku galdam Ligita iesaka bekona rullīšus. Veikalos var nopirkt jau sagrieztas bekona šķēlītes bez ādiņas (piemēram, Ligitai vislabāk garšo karsti kūpinātas). Vēl vajag žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes un mandeles. Mandelēm jānoņem brūnā miziņa. Lai to izdarītu, mandeles jāaplej ar karstu ūdeni un pāris minūtes jāpatur. Tad mandeli ieliek katras plūmes un katras aprikozes viducī. Žāvētos augļus ietin bekona šķēlītēs (pa vienam katrā šķēlītē), bekonu sarullē un sasprauž ar koka irbulīti. Vasarā šādus bekona rullīšus var grilēt, bet tagad – apgrozot apcept uz pannas vai cepeškrāsnī. Ligita izvēlas pannu. Iepriekš taukvielas pannā viņa neliek, jo tauki satek no bekona. Uzkodu galdā var pasniegt gan karstu, gan aukstu.Ligitai garšo zivis. Sagaidot Jauno gadu, viņa cepeškrāsnī cep karpu. Zivij notīra zvīņas, izķidā, ierīvē ar garšvielām. Ja ir vēlēšanās, karpas viducīti var pildīt ar sieru vai dārzeņiem (Ligitai garšo spinātu un burkānu pildījums). Zivi ieliek folijā, foliju pārliek arī nedaudz pāri un cep cepeškrāsnī. Kad karpa jau ir gandrīz gatava, tai pāri pārsmērē majonēzi (daudz), pārkaisa dilles (arī daudz) un ļauj zivij izcepties (foliju šajā cepšanas stadijā karpai pāri neliek). Pīrādziņiem, smalkmaizītēm un plātsmaizēm Ligita iesaka ātrās rauga mīklas recepti. Ņem pusi paciņas rauga, ieliek traukā, uzber vienu ēdamkaroti cukura. Kad raugs “atdzīvojas”, katlā vai bļodā ielej glāzi piena, pieliek pustējkaroti sāls un 200 gramus taukvielu (Ligita šo svaru kombinē no sviesta vai margarīna un nedaudz – cūku taukiem). Pienu un taukvielas uzsilda, līdz taukvielas izkūst. Tad pieliek miltus (aptuveni 300 līdz 400 gramus pēc vajadzības) un cukurā izšķīdināto raugu. Samaisa ar karoti un tad mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Pēc tam mīklu pusstundu raudzē vēsā vietā. “Šī recepte vienmēr nostrādā,” izmēģināt iesaka Ligita.
Ikdienai – biešu zupa un pupiņu sautējumsŠeferu ģimenē neskaita, lai gadu mijā galdā būtu deviņi ēdieni, jo lielākais ēšanas laiks ir Ziemassvētki. Kad visos svētkos būs ēsts gana daudz un vēders pēc tam prasīs ko vienkāršāku, Ligita ieteic izvārīt biešu zupu pēc viņas receptes. Šāda zupa pēc katras sildīšanas reizes kļūstot vēl garšīgāka.Šeferu ģimenē cūkgaļu neēd, tāpēc Ligita zupām buljonu vāra no vistas gaļas un pieliek klāt garšvielas (sāli, sīpolu un tamlīdzīgi).Uz pannas sviestā apcep un gandrīz līdz gatavībai sutina sarīvētu bieti, burkānus, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus (pannai šajā procesā uzliek vāku). No garšvielām pieliek un apcep ķimenes.Vistas gaļas buljonā liek gabaliņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz tie gandrīz gatavi. Tad pieliek uz pannas izsautētos dārzeņus. Kad zupa ir gatava, tai pēc garšas pievieno citrona sulu, sāli, cukuru, dilles, pētersīļus. Ligitas mamma ir no Latgales, tāpēc viņa klāt pie biešu zupas galdā atsevišķi lika ceptus vai vārītus kartupeļus. Sātīgs pamatēdiens ir arī pupiņu vai citu pākšaugu sautējums. Vakarā iemērc pupiņas un nākamajā dienā izvāra. Uz pannas sviestā apcep un līdz gatavībai izsautē sagrieztu papriku, kabačus, baklažānus, burkānus, sīpolus, tomātus (svaigus vai saulē kaltētus, vai bez mizas konservētus) un citus dārzeņus pēc katra izvēles. Dārzeņu sautējumu pieliek izvārītajām pupiņām, vēl nedaudz pasautē kopā, tad pielej saldo krējumu un uzkarsē. Pieliek garšvielas, dilles, pētersīļus. Sautējumu aizvākotā katlā patur aptuveni 10 minūtes, lai garšvielas ievelkas.Tāpat var gatavot grūbu un dārzeņu sautējumu, tikai tad dārzeņiem sautējot uz beigām pieliek pesto.Ligita visiem jaunajā gadā novēl: “Esiet veseli un laimīgi!”
Ligitas Šeferes burkānkūka
Sarīvē piecus lielus burkānus. Pieliek tējkaroti kanēļa un divas saujas grauzdētu riekstu – valriekstus, lazdu riekstus vai pekanriekstus. Var pievienot arī sēkliņas, rozīnes, žāvētus augļus.Mīklai ņem krūzi ar vislabāko eļļu. To lej bļodā, pieliek krūzi cukura un lēnām maisa ar koka karoti. Pakāpeniski pa vienai pievieno trīs olas. Pieliek sāli un vaniļu.Pusotru krūzi miltu un pusotru tējkaroti sodas masā iemaisa pakāpeniski. Gatavajai masai pieber sarīvēto burkānu maisījumu.Liek veidnē un cep apmēram vienu stundu +180 grādos. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Izņem no krāsns un kārtīgi atdzesē.Krēmu gatavo no svaigā siera un sviesta. Tos saputo kopā ar cukuru un vanilīna cukuru pēc sajūtām. Izcepto kūku pārgriež horizontāli uz pusēm un vidū smērē krēmu. Arī malas un virsmu smērē ar krēmu.Rotā pēc sirds patikas – ar riekstiem, ogām. Gardi ir ar mellenēm.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19