Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes tehnikuma pedagogi Itālijā

Baiba Vahere

2016. gada 3. janvāris 09:29

2708
Smiltenes tehnikuma pedagogi Itālijā

Aizvadītajā gadā ar “Erasmus+” projekta atbalstu jaunu pieredzi ārzemēs guvuši ne tikai daudzi Smiltenes tehnikuma audzēkņi, bet arī vairāki pedagogi. Vita Audere, Ira Gaile un Francis Lucāns divas nedēļas pavadīja Itālijā, kur kopā ar pieredzes bagātiem šefpavāriem iepazinās ar itāļu virtuves noslēpumiem, kā arī guva interesantu pieredzi Nikoternas maizes ceptuvē.

Itālijā pavadītajās divās nedēļās skolotāji cepa visā pasaulē izslavētās itāļu picas, gatavoja Bešamela un Boloņas mērces, kā arī strādāja maiznīcā, kur iepazinās ar maizes un konditorejas izstrādājumu gatavošanu itāļu gaumē. “Pēcpusdienas parasti aizņēma darbs restorānā, tad mazliet atpūtāmies un no trijiem naktī līdz deviņiem no rīta darbojāmies pa maizes ceptuvi,” stāsta skolotāja Vita Audere. “Interesanti, ka paši itāļi picas visbiežāk ēd vakariņās. Vēl viņi savā ēdienkartē daudz lieto zivis. Ja pavērtos iespēja aizbraukt uz Itāliju vēlreiz, tad noteikti vēlētos iepazīties tuvāk ar to, kā viņi gatavo zivju ēdienus. 

Savukārt maiznīcā visvairāk bijām pārsteigti par lielo miltu daudzveidību. Tā pamazām ienāk arī Latvijā, tomēr pagaidām ar itāļiem vēl sacensties nevaram.” 

Skolotāji Itālijā dzīvoja kopmītnes tipa dzīvoklītī. “Brīvajā laikā, kas gan bija ļoti maz, devāmies pastaigās pa tuvākajiem ciematiņiem, kuri pārsteidza ar savu dabas skaistumu un vietējo iedzīvotāju neviltoto laipnību un atsaucību,” stāsta Vita Audere.