Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Barikāžu 25 gadu atceres pasākumi

Barikāžu 25 gadu atceres pasākumi

19.janvārī Valmierā notiks īpaši pasākumi, tādējādi atzīmējot 25.gadadienu kopš 1991.gadā notikušajām barikādēm Rīgā.

Jau tradicionāli pie Barikāžu piemiņas akmens, laukumā iepretim ēkai Rīgas ielā 50, gaidāms barikāžu atceres pasākums, ko rīko Valmieras Valsts ģimnāzija (VVĢ). Lai pasākumu varētu apmeklēt visi VVĢ 7.-12.klašu skolēni, tas tiks rīkots divos laikos – plkst.10.30 un plkst.12.10. Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēni kopā ar pedagogiem pie piemiņas akmens noliks svecītes, kā arī šogad, jubilejas gadā, apmeklētājiem būs sarūpējuši īpašu pārsteigumu – skolēnu pašu radītus dzejoļus par barikādēm, kuros atklāsies mūsdienu bērnu pārdomas, sajūtas un izpratne par vēsturisko notikumu. Plkst.12.10 pie piemiņas akmens kopā ar VVĢ skolēniem un pedagogiem pulcēsies Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, bijušais Valmieras Viestura vidusskolas direktors Ivars Briedis, kurš ir apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, Zemessardzes 22.kājnieku bataljons, Valmieras skolu jaunsargi un Valmieras Viestura vidusskolas skauti.

Vakarā, plkst.18.00, Valmieras muzeja Izstāžu nama pagalmā būs iedegti simboliski barikāžu piemiņas ugunskuri. Pie siltas tējas un pīrāgiem klātesošie būs aicināti dalīties atmiņu stāstos, tādējādi izglītojot interesentus par piedzīvotajiem pagātnes notikumiem un emocijām, aizstāvot savas valsts godu un alkas pēc brīvības. Tāpat kopā ar Valmieras Kultūras centra politiski represēto vīru kori “Baltie bērzi”, kamerkori “Kaķi” un Valmieras pagasta senioru ansambli “Dziesmotā senatne” ikviens varēs vienoties brīvības dziesmās. Apmeklētājus uzrunās arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma aicina: “Lai Valmieras muzejs varētu izveidot īpašo barikāžu laika arhīvu, aicinām iedzīvotājus ne tikai dalīties atmiņu stāstos, bet atnest līdzi kādus priekšmetus, fotogrāfijas vai video materiālus, ko pēc tam aicinām atstāt glabāšanai muzejā. Ja kāds nevēlas publiski uzstāties ar atmiņu stāstu, bet viņam ir savs stāsts vai kāda īpaša piemiņas lieta, ko parādīt plašākai sabiedrībai, arī viņus aicinām droši pievienoties šai akcijai. Muzeja speciālisti pasākuma laikā dokumentēs stāstīto un piedzīvoto. Tāpat brīvā dabā tiks demonstrētas muzeja krājumā jau esošās un citu vēstures notikumu dokumentētāju saglabātās foto liecības, apkopotas vēsturisko fotogrāfiju slīdrādē.”

Paralēli pagalmā notiekošajām aktivitātēm Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāmas dokumentālās filmas par barikāžu laiku – Jura Podnieka studijas filmas “Pēcvārds” un “Mūsu barikāžu laiks”. Filma “Pēcvārds” (1991) atspoguļo traģiskos 1991.gada notikumus Latvijā, kad tika nogalināti divi Podnieka grupas operatori – Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne. Savukārt filma “Mūsu barikāžu laiks” (2001) apkopojusi barikāžu dalībnieku atmiņas pēc desmit gadiem. Tāpat tajā redzami dokumentālie kadri no barikādēm, 20.janvāra apšaudes un notikumiem Viļņā. Pasākuma apmeklējums – bez maksas.

Aicinām ikvienu apmeklēt gan pasākumu dienā pie Barikāžu piemiņas akmens, gan vakara pasākumu Valmieras muzejā un kopīgi pieminēt barikāžu laiku, kas Latvijai tās ceļā uz brīvību bija īpašs notikums.

1991.gadā no 13. līdz 27.janvārim Rīgā notika atjaunotās neatkarīgās Latvijas aizsardzības pasākumi, kas tiek apzīmēti kā “Barikāžu laiks”. Pēc Padomju Savienības karaspēka uzbrukuma Viļņas televīzijas torņa aizstāvjiem Rīgā nozīmīgu ēku aizsardzībai tika organizēta smagsvara tehnika no lauku saimniecībām un mazpilsētām. Galvenie aizsargājamie objekti bija Radio nams Doma laukumā, Latvijas Republikas (LR) Augstākās padomes un LR Ministru padomes ēkas, Radio un televīzijas centrs Zaķusalā, Telefona un telegrāfa centrāle. Rīgas vecpilsētā būvēja aizsardzības sienas no betona bluķiem un baļķiem. Cilvēki gatavojās Padomju Savienības iespējamam uzbrukumam. Daudzi no barikāžu laika dalībniekiem par piedalīšanos Latvijas neatkarības aizstāvēšanā tika apbalvoti ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.