Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Dabas lieguma “Sedas purvs” lielā daļā ir aizliegts zvejot zivis

Sandra Pētersone

2010. gada 5. marts 08:35

3989
Dabas lieguma “Sedas purvs” lielā daļā ir aizliegts zvejot  zivis

No īpaši aizsargājamās dabas teritorijas "Sedas purvs" Strenču novadā izņemti nelikumīgi zvejas rīki, un aizturēts pārkāpējs.

Pirmajā pārbaudē izņemti seši zvejas murdi un vairāk nekā 30 ūdas. To izlicēji nav noskaidroti. Nākamajā pārbaudē izņemti divi murdi un viens žebērklis. Aizturēts Sedas pilsētas iedzīvotājs, kurš pārkāpis makšķerēšanas noteikumus, zvejojot ar murdu.

"Lomā bija paturētas 16 līdakas, no kurām 12 bija mazākas par 50 centimetriem. Par šo pārkāpumu piemērojams sods, kas pārsniedz administratīvo sodu, tāpēc materiāli nodoti Valsts policijai, lai lemtu par krimināllietas ierosināšanu," informē ZBR administrācijas vecākā dabas aizsardzības speciāliste Zane Rubene.

Trešajā pārbaudē 27. februārī izņemts vēl viens murds.

Dabas liegumam "Sedas purvs" ir izstrādāti individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kas apstiprināti Ministru kabinetā un stājās spēkā 2009. gada 26. maijā. Atbilstoši tiem dabas lieguma teritorijai ir izstrādāts zonējums. Liela daļa ar ūdeni klāto Sedas purva platību atrodas regulējamā režīma zonā, un tajā aizliegta jebkāda saimnieciskā darbība, izņemot uzraudzību. Noteikumi arī paredz, ka visā dabas lieguma teritorijā ir aizliegts veikt rūpniecisko zveju, bet no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam arī aizliegts makšķerēt.

Rezervāta vecākā dabas aizsardzības speciāliste Rūta Zepa atgādina, ka jau tagad zemledus makšķerniekiem tiek dalīti izraksti no noteikumiem un piešķirta attiecīga teritorijas zonējuma karte. Ar šo informāciju var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā sadaļā "Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas", kā arī personīgi pie R. Zepas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Strenču birojā Valkas ielā 16 pirmdienās no pulksten 10.00 līdz 16.00, vai pa tālruni 26361362.

ZBR valsts vides inspektors Andis Zvejnieks arī atgādina, ka, sākot no 1. marta, uz diviem mēnešiem aizliegts zvejot un iegūt līdakas, jo zivīm sācies nārsta laiks. 1. martā valsts vides inspektori sarīkoja reidu Sedas purvā kopā ar Strenču novada pašvaldības policijas priekšnieku Jāni Lezdiņu. Reida laikā tika izņemti divi neatļauti makšķerēšanas rīki.