Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Celsim saulītē Vidzemes kulināro mantojumu!

Baiba Vahere

2016. gada 11. februāris 11:31

1263
Celsim saulītē Vidzemes kulināro mantojumu!

Smiltenes tehnikuma viesnīcu un restorānu programmu vadītāja Irita Tepere un skolotāja Vineta Roskoša nesen atgriezušās no viesošanās biedrībā “Latgales kulinārā mantojuma centrs”. Radušās jaunas ieceres, kas noderēs tiklab mācību darbā, kā arī realizējot senus skolas sapņus. 

“Piedalījāmies Latgales kulinārā mantojuma centra pilnsapulcē, uz kuru mūs uzaicināja biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova. Tuvākajā laikā arī Smiltenes tehnikums būs “Siera kluba” biedrs un skolā jau sen virmo idejas par mājamatniecības centru.

 Tajā varētu būt pārstāvēts arī Vidzemes kulinārais mantojums, tāpēc uztvērām to kā labu pieredzes apmaiņas braucienu,” stāsta Irita Tepere. “Latgales reģions ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedrs jau 12 gadus. Savukārt “Latgales kulinārā mantojuma centrs” dibināts 2013. gadā.  Tas apvieno 34 uzņēmumus, kas saviem klientiem piedāvā kulinārā mantojuma ēdienus. Minēto uzņēmumu vidū ir amatnieku centrs, tēju ražotājs, alus darītava, vīna ražotne, vīngliemežu audzētava, vairāki restorāni, muzeji, viesu nami, konditorejas uzņēmumi un kafejnīcas.

Kulinārais tūrisms uzņem aizvien lielākus apgriezienus visā pasaulē. Aizvadītajā gadā Latgales kulinārais mantojums atzīts par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN projekta konkursa uzvarētāju Latvijā nominācijā “Tūrisms un gastronomija”. Tā kā varam no viņiem daudz mācīties.

 Arī mums Vidzemē ir daudz viesu namu un mazo uzņēmumu, kā arī mājamatnieku, kuri gatavo dažādas, ļoti interesantas lietas. Ja tos izdotos apvienot, vienlaikus tā katram būtu laba iespēja ar savu piedāvājumu iepazīstināt plašāku auditoriju, kā arī – visiem kopā izcelt saulītē Vidzemes kulināro mantojumu, kas tāpat var lepoties ar savām, ļoti interesantām tradīcijām, kādas nav nekur citur pasaulē. Būtu žēl, ja šīs senās zināšanas līdz ar dažiem cilvēkiem aizietu nebūtībā. Turklāt - kopā vienmēr var paveikt vairāk. 

Protams, lai visu iecerēto īstenotu, priekšā vēl daudz darba, taču latgaliešu pieredze apliecina, ka neiespējami tas nav. Viņi sākumā ļoti daudz ieceru realizējuši ar Eiropas Savienības projektu atbalstu.

Patiesībā soli pa solim jau esam sākuši iet vēlamajā virzienā. To, ka tie sperti īstajā virzienā, apliecina  tehnikuma audzēkņu gatavoto Firsta madāmas kārumu līnijas produktu lielā popularitāte dažādos tirdziņos, gan  arī tūristu atzinīgie vārdi par Firsta bērnības garšas produktiem, kas ietverti skolas viesnīcas “Kalna ligzda” piedāvājumā.

Vidzemes kulinārā mantojuma apzināšana un popularizēšana pavērtu jaunas iespējas arī Smiltenes tehnikuma audzēkņiem, Ienest mūsdienās senatnes garšu – tas vienmēr bijis liels un vienlaikus arī ļoti svētīgs izaicinājums.”