Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Talka pie Smiltenes pils

Talka pie Smiltenes pils

Ap plkst. 06:00 iesākās mans rīts. Saules stari, pa loga rūtīm, zīmīgi norāda uz rīta jauko nokrāsu. Vēl gana daudz jāiespēj un ātri.  Jāsagatavo erudīcijas konkursa jautājumi, jāvāra ūdeņi priekš tējas, visas nepieciešamās lietas jāsaliek transportlīdzekļos. Ģimene no manas rosības arī sāka celties un, lai gan ne pārāk optimistiski, bet nāca palīgā. Tas jau saprotams, ir agrs rīts un miegs ir svēta lieta.  Bet čakli darbojoties, darbi raiti rit uz priekšu un ar katru minūti spars un optimisms pieauga. 

Bija plānots talkas vietā ierasties 07:30, lai bez steigas var iekārtot darba vietu. Ierados gan tikai 08:00. Steidzīgi uzstādīju mūzikas aparatūru, iekārtoju galdu vietas, iezīmēju bīstamo teritoriju un ugunskura vietas. uz 08:30 ieradās ģimene. Pavardu sāka uzstādīt un celt labumus talciniekiem galdā.  Par spīti solītajiem nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, saulīte mūs lutina ar saviem saules stariem. 

Pulkstenis gandrīz jau 09:00, jeb talkas sākums. Panika mani nedaudz apņēma, jo biju iztēlojies, ka nu tik ļaudis nāks un es vēl aizelsies skraidu apkārt. Domāju, kā sapulcināt, kā uzrunāt, vai mikrofons nepievils... Tas viss man gāja garām. Plānoto cilvēku pūļu vietā, sanāca tuvākie draugi, kaimiņi no Blaumaņa ielas 2 un iepriekš personīgi uzaicinātie Jaunsargi. Pa pilsētu un sociālajos tīklos izliktās reklāmas nenostrādāja. Pa mazām grupiņām, neilgi pēc 09:00 ieradās visi talkotāji, kas tā arī pa grupiņām personīgi tika uzrunāti un apskaidroti talkas drošības noteikumi un saistošās lietas. Kā vienīgais no malas, bija ieradies tuvējās mājas, Kalnamuiža 33, iedzīvotājs. Kopā, zem manas organizētās talkas, uz vietas bijām 24 cilvēki. Blakus un līdz ar mums vēl strādāja Smiltenes domes pasūtīti meža vīri, kas aktīvi, bruņoti ar zāģiem, palīdzēja likvidēt kritušos kokus. 

Smiltenes 218. Jaunsargu vienība ar instruktoru Mārtiņu Latveru izrādīja lielu iniciatīvu un darba sparu talkā. Sīkās darba lietas viņus mazāk interesēja par iespēju veikt smagos darbus. Jaunieši nesa riepas, vēla baļķus, to visu veica spītējot stāvajai nogāzei. Viņi bija visur un palīdzēja visu. Ļoti apķērīgi un apņēmīgi jaunieši, par kuru darba sparu bija prieks visiem talciniekiem un it īpaši manai ģimenei.  Es pats, kā bijušais jaunsargs, izsaku personīgu paldies šiem jauniešiem, Latvijas nākotnei: Dacei un Gundai Vilkām, Aināram Girgeram, Justīnei Stūrei, Danielam Blāķim, Ralfam un Tomam  Zvaigznēm, Agnesei Brolītei un Ričardam Mūrniekam. 

Solītie, sliktie laika apstākļi parādījās tikai ap 13:00 un uz neilgu laiku. Pa šo neilgo laiku paspēja nolīt lietus, snigt sniegs, pūst stiprs vējš un vēl krusu nobērt, bet talcinieku motivāciju tas nespēja sagandēt, lielākais darbs šajā dienā jau bija aiz muguras. Kopā tika savākti visi 50 piešķirtie talkas maisi, no Abulas upes izceltas un iznestas 15 riepas, savākta liela lūžņu kaudze un likvidēti daudzi kritušie koki un retinātie krūmi, kā interesantākais atradums – dzirdes aparāts ar visu futlāri. Ap plkst.: 13:40 talcinieki tika aicināti pie zupas katla mieloties ar smagā darbā nopelnīto zupu. Pie zupas katla jaunsargiem tika dota iespēja ne tikai izrādīt spēku, bet asināt arī prātu. Tika organizēts konkurss saistībā ar erudīcijas jautājumiem par Smiltenes pils un Smiltenes HES vēsturi, balvās saņemot Smiltenes domes dāvinātās balviņas. Talku noslēdzot 14:00 pateikti laba vārdi un pateicība talciniekiem, par aktīvu darbu un atbalstu.

Talka norisinājās spraigi. Visi aktīvi darbojās. Nebija brīdis atpūtai, jo vieta ļoti problemātiska, darba daudz. Tika panākti visi talkas aprakstā nostādītie mērķi - izzāģēti kritušie koki, savākti atkritumi, izretināti krūmi, iztīrīta upes gultne, uzvārīta garšīga zupa, sarūpētas aktivitātes, to visu fiksējot un dokumentējot bildēs, fonā skanot latviskai folkmūzikai. 


Īpašs paldies manai ģimenei par materiālu, darba roku un morālu atbalstu. Fotogrāfei Egitai Podniecei par aktīvu talkas dokumentēšanu bildēs. Smiltenes 218. Jaunsargu vienībai par darba sparu un materiālo nodrošinājumu. Agijai Kukainei ar Smiltenes domi par labu sadarbību. Blaumaņa ielas 2 iedzīvotājiem par iniciatīvas izrādīšanu.