Ziemellatvija.lv ARHĪVS

XIX Gaujas plostnieku svētki – “Cauri laikiem”

XIX Gaujas plostnieku svētki – “Cauri laikiem”

Laiks nav lineārs, bet telpisks, un tajā mēs varam reizē būt gan pagātnē, gan tagadnē, gan nākotnē. Tāpēc XIX Gaujas plostnieku svētki Strenčos 21. maijā noritēs ar devīzi “Cauri laikiem”. 

Svētki tiks ieskandināti 18. maijā pie Spicu tilta ar plosta siešanas skolu jaunajiem plostniekiem, makšķerēšanas sacensībām, “saldošanos” bērniem un “alošanos” pieaugušajiem, plostnieku zupas un putras vārīšanu un degustēšanu, plosta pušķošanu Plosta ceļam, sadziedāšanos un sadancošanos kopā ar grupas Dzelzs Vilks līderi Juri Kaukuli un Valkas KN folkloras un danču kopu “Sudmaliņas”. Darbosies “Valmiermuižas alus” tirgotava.

19., 20. maijā plosta ekspedīcija dosies lejup pa Gauju. 20. maijā Strenčos ieradīsies vikingi no Rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupas “Senzeme” un būvēs savu apmetni Gaujas krastā.

21. maijs – svētku diena iesāksies ar tradicionālo tirgošanos. Lielie un mazie svētku apmeklētāji varēs izbaudīt dažādas atrakcijas un izklaides – vizināšanos ar zirgiem, piepūšamās atrakcijas, fotografēšanos kopā ar multiplikācijas filmu tēliem, kārumu baudīšanu.

Visas dienas garumā Gaujā notiks Strenču airēšanas maratons “Plosta ceļš 2016”. sacensību distance Gaujā 37,5 km garumā, starts pie Spicu tilta Gaujas labajā krastā.

No plkst. 10:30 Plostnieku mielastu mednieku gaumē sāks gatavot Jānis Ence, ko vēlāk varēs nogaršot krodziņā “Pie Jāņa”, bet plkst. 11:00 sagaidīsim plostu ar plostniekiem, notiks svētku atklāšana, plostnieku godināšana un Smiltenes KC bērnu un jauniešu deju kolektīvu “Dadži” un “Dadzīši” koncerts “Senatne satiekas ar šodienu”.

No plkst. 12:30 notiks dažādas aktivitātes un sacensības – automodelistu REDRIF sacensības, interaktīvā telts, plostu modeļu ātrumsacensības, vizināšanās ar plostu un vikingu laivu, sporta spēles plostnieku garā.

No plkst. 19:00 varēs apmeklēt Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeju, kurā notiks Muzeju nakts pasākums “Durvis”, kā arī aizbraukt uz netālo Sedu aplūkot pilsētas kultūrvēsturisko ekspozīciju kultūras namā pasākumā “Atvērtās durvis”.

Vakarā plkst. 20:00 Strenču brīvdabas estrādē notiks krāšņs koncertuzvedums “Karmena”, bet pēc uzveduma pie laivu piestātnes mūzikas un gaismu spēles “Atspulgi ūdenī” kopā ar Latvijas vokālo ansambļu konkursa finālistēm grupu “4Sound”. 

Svētki izskanēs ar zaļumballi estrādē grupas “Rollmans Band” pavadījumā.