Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rūpējas par meža zvēriem

Santa Sinka

2010. gada 28. janvāris 08:34

2578
Rūpējas par meža zvēriem

Salā meža dzīvniekiem ir grūtāk pārziemot, jo problēmas rada barības atrašana. Šajā laikā viņiem palīdz mednieki.

Mednieku biedrības "Vidzeme" mednieki katru ziemu meža dzīvniekiem palīdz ar barību, īpašu uzmanību tam pievēršot sala laikā. "Zeme ir sasalusi un barību ir grūtāk iegūt, tāpēc uzņemamies rūpes par zvēriņiem. Mežacūkām iepērkam kartupeļus, buciņiem vedam sienu, ābolus un zaru slotiņas.

Barotavas papildinām ik pārdienu," stāsta kluba prezidents Krišs Priediņš. Viņš novērojis, ka dzīvniekiem garšo sarūpētā barība, jo viss tiekot notiesāts. "Tagad sastopamas situācijas, kad stirniņas un buciņi ir bieži viesi lauku sētās, kur dzīvnieki cer atrast ko ēdamu. Tāpēc būtu vēlams, lai cilvēki pieskata savus suņus, kuri nav pavadā," tā kluba prezidents.

Par stirnu, buciņu un mežacūku maltītēm gādā arī mednieku klubs "Plāņi". "Piebarojam, cik nu varam. Patīrām lauku malas, nogāžam kādu koku, lai dzīvnieki tiek pie mizas. Vedam arī sienu, kāpostus, bietes un kartupeļus," stāsta "Plāņu" valdes priekšsēdētājs Māris Jurjāns.

Viņš piebilst, ka ar palīdzību nevajadzētu aizrauties, jo citādāk zvēri pie tās pieradīs. Vēlāk paši negribēs meklēt ēdamo. "Meža dzīvniekam pašam jāspēj izdzīvot normālā ziemā. Agrāk visu laiku bija šādas ziemas. Vienkārši tagad daudzi ir izlaidušies," saka M. Jurjāns.