Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šovasar ar gardu muti mellenēs

Santa Sinka

2016. gada 14. jūlijs 00:00

56
Šovasar ar gardu muti mellenēs

Kā jau teica mazā blomēniete Emīlija Elza Egle, mellenēs ir daudz vērtīgu vitamīnu un, ēdot ogas, viņa izaugs liela un stipra. Meitenei var piekrist, jo gan svaigā, gan pagatavotā vai saldētā veidā ogu lietošana uzturā nāks par labu veselībai. Tāpat kā atrašanās svaigā gaisā ogojot.


Jebkurš ārsts zinās pastāstīt, ka mellenes satur tādus vitamīnus kā C, K, E, A un B. Vēl garšīgajās meža veltēs ir cinks, dzelzs, kalcijs, mangāns. Tās ne tikai uzlabo redzi, pozitīvi ietekmē sirdsdarbību, bet arī mazina stresu un palīdz pret citām kaitēm. Stāsta, ka ieteicams dienā apēst vismaz 50 gramus melleņu laikā, kad tās sastopamas dabā. Daudzi iecienījuši mellenes ēst ar pienu, taču, papētot pieejamo informāciju internetā, lillā ogas var pasniegt gan dzērienā, gan pamat­ēdienā, gan arī desertā. 


Receptes

Vieglā melleņu kūka

Sastāvdaļas:

250 g melleņu

250 g jogurta (bez piedevām)

250 g miltu

80 g cukura

1 ola

4 ēdamkarotes eļļas

1 tējkarote cepamā pulvera

pārkaisīšanai pūdercukurs

Pagatavošana:

Olu saputo ar jogurtu, pievieno miltus, cukuru, cepamo pulveri. Sastāvdaļas labi samaisa, uzmanīgi iecilā mellenes. Ietaukotā pannā lej masu un liek cepties 200 grādu temperatūrā. Vidēji cep 20 līdz 25 minūtes. Nedaudz atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru un svaigām mellenēm.

Melleņu dzēriens

Sastāvdaļas:

500 g melleņu

4 glāzes ūdens

100 g putukrējuma

2 ēdamkarotes cukura

2 tējkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Mellenes liek katliņā, pārlej ar uzkarsētu ūdeni. Vāra aptuveni 25 minūtes. Novārījumu izkāš, atdzesē. Kad tas atdzisis, pusē no novārījuma izšķīdina cieti, bet pārējā ieber cukuru. Abas daļas atkal sajauc kopā un uzvāra. Kad tas izdarīts, dzērienu atdzesē, sakuļ putukrējumu. Augstajās stikla glāzēs lej melleņu dzērienu un dekorē ar putukrējuma cepurīti.

Receptes no: garsasbaudas.lv