Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Brantos taps Noasa šķirsts Smiltenes novada senajiem kultūraugiem, aicina iesaistīties

Jānis Puntulis

2016. gada 18. jūlijs 15:48

799
Brantos taps Noasa šķirsts Smiltenes novada senajiem kultūraugiem, aicina iesaistīties

Biedrības KVSB Brantu nodaļa pateicas Smiltenes novada domei un Brantu pagasta pārvaldniecei Mārītei Treijerei par iespēju sākt darbību Brantu pagasta vēsturiskajā centrā piešķirtās Palīgēkas telpās, skolas ābeļdārzā un sakņu dārzā. Trijos mēnešos, kas pagājuši kopš domes lēmuma par palīgēkas piešķiršanu biedrībai bezatlīdzības lietošanā ir paveikts daudz – Lielajā Vislatvijas talkā izkopts skolas ābeļdārzs, sarīkoti vairāki nelieli kultūras pasākumi, uzsākta krūmos un mežos ieaugušo Brantu pagasta kultūrvēstures objektu sakopšana un attīrīšana, sarīkota viena kultūrvēstures ekspedīcija, uzsākta piešķirtās teritorijas apkopšana un citi darbi.

Tomēr pagaidām lielākais sasniegums ir Latvijas Vides Aizsardzības fondā apstiprinātais pilotprojekts „Seno kultūraugu un lakstaugu paraugu ievākšana Smiltenes novadā” sadarbībā ar Nacionālo Botānisko dārzu. 

Seno kultūraugu saglabāšana ir ļoti aktuāla, jo Pasaulē un arī Latvijā strauji samazinās kultūraugu daudzveidība. Tas notiek izzūdot mazajām lauku saimniecībām, kā arī augu komercšķirņu invāzijas un rūpnieciskās lauksaimniecības intensifikācijas rezultātā. No šķirnēm, kas tika audzētas pirms simts gadiem, šobrīd saglabājušās tikai piektā daļa. Šīs šķirnes ir koptas daudzās paaudzēs, pielāgojušās vietējiem apstākļiem un ir vērtīgs materiāls nākotnes selekcionāriem. 

Arī mēs esam zaudējuši lielu daļu no savas kultūraugu daudzveidības – mums vairs nav savu burkānu, rāceņu un biešu sēklu – tās esam zaudējuši neatgriezeniski. Sēklu bankās ir viena Latvijas kāļu, viena rutku un divas kāpostu šķirnes. Tomēr lauku saimniecībās un pilsētu mazdārziņos joprojām ir atrodamas daudzas senas puķu šķirnes, dilles, cukurzirņi, pelēkie zirņi, dažādas pupas, ģimenes sīpoli, ziemas un vasaras ķiploki, lupstāji, mārrutki u.c. kultūraugi, tomēr arī šie, vēl palikušie augi strauji iet zudumā.

KVSB Projekta mērķis ir apzināt senos kultūraugus Smiltenes novadā un ievākt paraugus gan sēklu, gan stādu veidā.  Paraugi tiks ataudzēti Brantu Skolas teritorijā, un sēklas novietotas drošā glabātuvē, lai augu šķirnes saglabātos.  Projekta ietvaros jau sarīkotas vairākas kultūrvēsturisko augu apzināšanas un vākšanas ekspedīcijas Brantu, Bilskas, Smiltenes un Palsmanes pagastos, sākta dobju un tīruma iekopšana šo augu ataudzēšanai, atsevišķi augi jau iestādīti.

Pirmais informatīvais seminārs par projekta mērķiem un ekspedīcijās paveikto Smiltenes Kultūras centrā notiks jau otrdien, 19. Jūlijā 18.00. Senie kultūraugi ir mūsu Nacionālā bagātība, tāpēc kultūraugu vākšanas akcijā aicināti iesaistīties visi Smiltenes novada iedzīvotāji, gan piedaloties talkās un informatīvajos pasākumos, gan nododot projekta koordinatoriem sev pieejamo kultūraugu paraugus. Darīsim visu, lai arī nākamajām paaudzēm saglabātu mūsu kultūraugu daudzveidību!

Tālrunis informācijai: 26325986