Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vidzemes saimes galdu Rīgā piedāvās dižsaimniece no Blomes

LETA

2016. gada 22. jūlijs 08:17

864
Vidzemes saimes galdu Rīgā piedāvās dižsaimniece no Blomes

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 24.jūlijā notiks Saimes galda godi, kuru laikā novadu sētās latvju dižsaimnieces gatavos tradicionālus godu un ikdienas mielastus, bet eksponātēkās būs gatavošanas, ēšanas un dzeršanas trauku un priekšmetu ekspresizstādes.

Saimes galda godi Brīvdabas muzejā notiks no plkst.12 līdz 16, informēja muzeja Informācijas un izglītības nodaļas vadītājs Igors Ziemlis.

Vasaras vidū, uz Annām un Jēkabiem, kad dārzos un laukos nobriedusi jaunā raža un apcirkņi jau pildās, visa saime tiek pulcināta pie galda - pie lielā saimes galda. Saimnieks ar saimnieci klāj bagātīgu mielastu visiem mājas ļaudīm, gājējiem un viesos atnākušajiem. Galdā tiek celti labākie trauki, apvilktas goda drānas, darīts cienasts un brūvēts alus, skandētas jautras dziesmas un dancots.

Saimes goda galdus Brīvdabas muzeja Zemgales sētā piedāvās Codes dižsaimniece Daira Jātniece, Vidzemes sētā - Blomes dižsaimniece Ilze Briede, Kurzemes sētā - Kolkas dižsaimniece Dženeta Marinska, Valmieras rijā varēs baudīt Vīnkalnu dižsaimnieces Zandas Žentiņas Meža mielastu, bet Dervenieku sētā - Aglonas dižsaimnieces Vijas Kudiņas Aglonas maizi un buļbašnīkus.