Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Aizliegums kā izaicinājums, nevis drošības garants

Edgars Tavars

2016. gada 5. augusts 11:34

201
Aizliegums kā izaicinājums, nevis drošības garants

Eiropas Parlamenta virzītie ierobežojumi, likt jauniešiem līdz 16 gadu vecumam prasīt vecāku atļauju, lai reģistrētos sociālajos tīklos ir samērā neizprotams lēmums. Mēs vēlamies pasargāt jauniešus, taču šī regula viņu vidū veicinās tikai izteiktāku vēlēšanos uzturēties tur, kur viņiem tas ir liegts. Tā uzskata Edgars Tavars, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs.

Viennozīmīgi mums ir jāapzinās visi riski ar kuriem bērni var saskarties, atrodoties principā nekontrolētā virtuālajā vidē – kiberdraudi, krāpšanas mēģinājumi, informācijas izspiešana, vienaudžu pazemojumi, pedofilu centieni ievilināt bērnus savos tīklos.

Taču skaidrs arī fakts, ka bērniem vecumā līdz 16 gadiem aizliegtais auglis ir visiekārojamākais. Tādēļ uzskatu, ka mums ir jādomā, nevis par jaunu aizliegumu un ierobežojumu ieviešanu, bet gan par bērnu un vecāku izglītošanu, kā arī izpratnes veicināšanu par draudiem interneta vidē.

Vienlaikus man šķiet nepieņemama situācija, kur kārtējā Eiropas Parlamenta pieņemtā regula tiek „akli“ ieviesta visās ES valstīs. Katrai valstij pašai būtu jāizvērtē situācija un jāpieņem no ES neatkarīgi lēmumi savu iedzīvotāju aizsardzībā digitālajā sfērā.

Treškārt, ja Latvija tomēr izvēlas iet bērnu brīvību un patstāvību ierobežojošo ceļu sociālajos medijos, viennozīmīgi jāvērtē regulā noteiktā vecuma sliekšņa samazināšana, kas šobrīd ir noteikta pie 16 gadiem. Ir jāsaprot, ka bērni jebkurā gadījumā meklēs visus iespējamos veidus un ceļus, kā slēpt savu vecumu un reģistrēties vilinošajā virtuālajā vidē. Tas ir neizbēgami.

Tāpēc tieši vecākiem jābūt zinošiem un atbildīgākiem par savu bērnu ceļiem un neceļiem sociālajos medijos. Vecākiem ir jābūt tur, kur ir bērns un bērnam ir jājūt vecāku atbalsts, apzinoties virtuālās vides riskus.