Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Kurzemē, kur piedzimst vējš

Baiba Vahere

2016. gada 15. augusts 11:23

5848
Kurzemē, kur piedzimst vējš

Gaismas pils, Latvijā lielākais dienliliju dārzs “Mierkalni” un vīna darītava Laucienā, suitu tradīciju iepazīšana “caur vēderu” un varenajām suitu sievu dziesmām, gleznainais Jūrkalnes stāvkrasts, Liepāja, par mazo Venēciju dēvētā senā Kurzemes hercogistes galvaspilsēta Kuldīga un meistarklase šokolādes muzejā Pūrē – tik bagātus iespaidus guva Smiltenes tehnikuma kolektīvs divu dienu ekskursijā, kurā tālākais punkts bija “pilsēta, kurā piedzimst vējš”. 

Ceļojuma pirmā pietura - Gaismas pils – jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, ievērojamā latviešu arhitekta Gunāra Birkerta vairāk nekā divdesmit gadu lolotais projekts. Daudzi pirmoreiz klātienē aplūkoja Tautas grāmatu plauktu un guva interesantu ieskatu bibliotēkas ikdienā, ko tehnoloģiskais progress mainījis līdz nepazīšanai. 

Laucienā smilteniešus sagaidīja Latvijā lielākā dienliliju dārza un vīna darītavas “Vējkalnietis” viesmīlīgie saimnieki. Varis Baņģieris, turpinot sentēvu vīna darīšanas tradīcijas, to gatavo jau četrdesmit gadus. “Vējkalnieša” ziedu vīni pēdējos gados Latvijas vīnu konkursos guvuši godalgotas vietas. Saimnieks lepojas ar tiem piešķirto zīmolu “Dabīgs produkts”. Pat pieredzes bagātiem pārtikas tehnologiem īstā izaicinājumā izvērtās degustācija, kurā Varis Baņģieris aicināja pēc garšas atpazīt neparastākās vīna šķirnes. Izvēloties produkcijas izejvielas, saimnieka iztēlei patiešām nav robežu... 

Dienliliju dārzs brīdī, kad viesojāmies Laucienā, vēl tikai gatavojās ziedēšanai. Tajā aplūkojamas vairāk nekā 950 pasaulē vadošo selekcionāru un arī paša saimnieka Vara Baņģiera selekcionētas dienliliju šķirnes. Daži stādiņi tagad rotās arī Smiltenes dārzus.



Ciemojoties  “Spēlmaņu krogā” Alsungā, saimnieces Lailas Puķītes vadībā tika vārīta ķiļķenu zupa, cepti sklandurauši un baudīta Kurzemes skābputra. Tradicionālo kurzemnieku ēdienu gatavošana Lailai ir vaļasprieks, ikdienā viņa strādā par skolotāju. Nelaižot garām iespēju vidzemniekus draudzīgi apdziedāt, suitu sievas ar slaveno Ruču (Mariju Steimani) priekšgalā, iepazīstināja ar saviem tautastērpiem un bagātajām tradīcijām. Tās Alsungā joprojām tiek lielā godā turētas. Mazais Kurzemes ciems, ko ik gadu apmeklē tūkstošiem tūristu no visas pasaules, ir spilgts apliecinājums tam, cik daudz iespējams paveikt, stingri turoties pie savām saknēm.  

Mums viņa ir visskaistākā – grūti nepiekrist Mārai Zālītei un Uldim Stabulniekam, pastaigājoties pa civilizācijas neskarto pludmali Jūrkalnē un raugoties uz 20 m augsto stāvkrastu, kas pamatoti atzīts par vienu no gleznainākajām vietām Baltijā.

Iepazinušies ar Latvijā lielākajām bungām, Jūrmalas parku un naksnīgo Liepāju, pārlaidām nakti Liepājas Valsts tehnikuma dienesta viesnīcā. Nākamajā dienā aplūkojām burvīgo Rožu laukumu pilsētas centrā, Latvijas mūziķu slavas aleju, skaistos jūgendstila namus, jauno koncertzāli un Liepājas muzeju. Dažiem Smiltenes tehnikuma skolotājiem tā bija arī patīkama atgriešanās viņu jaunības pilsētā, kur aizvadīti neaizmirstamie studiju gadi. 

Pasveicinot Liepājas himnas “Pilsētā, kurā piedzimst vējš” bronzā atveidotos tēlus – laivinieku, dzintara latviešus, vārnu, telefonistu un cilvēku mežu, devāmies uz pludmali. Liepājnieki  lepojas, ka tik baltas un smalkas smiltis neatrast nekur citur pasaulē...

Liepājas karaosta – savulaik viens no lielākajiem militārajiem kompleksiem Latvijā - šoreiz tika aplūkots pa autobusa logu, jo laikus vajadzēja paspēt uz Šokolādes muzeju Pūrē, pa ceļam uz stundiņu piestājot senās Kurzemes hercogistes galvaspilsētā Kuldīgā. Pievilcīgajā Kurzemes mazpilsētā šoreiz vislielāko interesi izpelnījās tēlnieka Oskara Mikāna vides objekts “Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru”, kas veltīts ievērojamajam aktierim, sabiedriskajam darbiniekam, latviešu strēlniekam, kuldīdzniekam Ēvaldam Valteram. 

Viduskurzemes gardēžu pieturā Purē - Šokolādes muzejā iepazināmies ar karaliskā našķa tapšanas tradīcijām un meistardarbnīcā izdzīvojām tā pagatavošanas procesu. 

Saldā pēcgarša kutina garšas kārpiņas un liek kavēties patīkamās atmiņās joprojām...