Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Siers gardēžiem un ikdienai

Sarmīte Ozola

2016. gada 19. augusts 00:00

3
Siers gardēžiem un ikdienai

Aizvadītās nedēļas izskaņā Valmieras pilsētas svētku ietvaros norisinājās jau četrpadsmitais gadskārtējais pasākums “Latvijas novadu Siera diena”. Tā norisēs ne vienu reizi vien izskanēja arī Smiltenes piensaimnieku vārds. 


“Regulāri apmeklēju līdzīgus pasākumus – Straupes tirdziņu, arī Valmiermuižas. Galveno uzmanību pievēršu individuālajiem ražotājiem, viņu piedāvātiem jaunumiem,” stāsta pasākuma laikā sastaptais smiltenietis Sandrīno. Šoreiz Siera dienā viņš iegādājies interesantu un ļoti garšīgu ražojumu – kūpinātu sieru, kas izcēlies ar patīkamu garšu, smaržu un arī vizuālo izskatu. Mājražotājs stāstījis, ka siers kūpināts kopā ar vistas gaļu, kas piedodot produktam garšas nianses. “Šādi pasākumi nepieciešami, īpaši tāpēc, lai pircējs varētu ieraudzīt ražojumus, kas ikdienā nav nopērkami veikalā. Ko redzu veikalā, tas mani tik daudz neinteresē, vairāk atbalstu individuālos uzņēmējus,” uzsver smiltenietis.

Pasākumā, kas norisinājās ar  Zemkopības ministrijas un Valmieras pašvaldības atbalstu, apmeklētājiem bija iespēja degustēt, kā arī iegādāties teju 100 dažādu šķirņu sieru, vērot izklaides programmu, piedalīties konkursos un, galvenais, veltīt aplausus septiņiem veiksmīgākajiem ražotājiem, kuri saņēma sava darba novērtējumu dažādās nominācijās. Akciju sabiedrība “Smiltenes Piens” tika sumināta kā novatoriskākais uzņēmums – diplomu par radošu darbu jaunu produktu ieviešanā diplomu un ziedus no Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Ringolda Arnīša saņēma uzņēmuma padomes priekšsēdētāja Gita Mūrniece.

“Katrs pasākums, kas popularizē vietējos, Latvijā ražotos produktus, ir nozīmīgs,” uzver G. Mūrniece. Viņa atzīst, ka, pārfrāzējot zināmo teicienu, visgrūtāk pravietim ir iepatikties savas zemes cilvēkiem. Ņemot vērā, ka mūsu puses ļaudis ir gardēži, kas baudījuši dažādus produktus, ražotāji ir gandarīti, ka tiek rīkots šāds pasākums, kurā vietējam patērētājam var piedāvāt nogaršot jaunākos izstrādājumus un uzklausīt, kā pircējs novērtē to garšas nianses. “Vienmēr vajag atcerēties, ka visveselīgākie ir tie produkti, kas audzēti un iegūti tajā apvidū, kur cilvēks dzīvo, un kurus gadu simtiem lietojuši viņa senči,” pārliecināta G. Mūrniece. 

“Man bieži jautā, kāpēc rīkojam Siera svētkus,” atzīst pasākuma organizatore, biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Viņa uzsver, ka šis ir biedrības gada lielākais un svarīgākais notikums, kad var pateikt paldies gan zemniekiem – piena ražotājiem, gan piena pārstrādes uzņēmumiem, gan siera patērētājiem. Latvijā ir daudz labu produktu, bet ne visiem ir svētki. Sieram ir. Tas nozīmē, ka siers ir ne tikai garšīgs un veselīgs, bet arī nozīmīgs Latvijai kā mūsu zemes vārda popularizētājs tālu aiz tās robežām.