Pavāre no pipariem

Šodienas vārdadienu gaviļnieču vidū ir arī smilteniete Natālija Oļseviča. Viņas darbadienu galvenais pienākums ir rūpēties, lai bistro “Trīs pipari un kūkas” apmeklētāji būtu paēduši un apmierināti.
Natālija ir viena no pavārēm, kas rosās ap katliem un pannām, gatavodama dažādus ēdienus bistro klientiem. “Protams, jāpieturas pie receptes, bet citādā ziņā man ir brīva vaļa improvizācijai,” smaida smilteniete, vaicāta, vai patīk eksperimentēt arī darba virtuvē.
Natālija ir dzimusi Ukrainā, bet to var nojaust tikai pēc izteiksmīgi tumšajām acīm. Smiltenē viņa dzīvo jau kopš septiņu gadu vecuma. Lai arī savulaik mācījusies tā sauktajā krievu skoliņā, gadu gaitā latviešu valoda ir apgūta tā, ka pat akcentu nevar pamanīt.
Kuram ģimenē radusies ideja dot meitai vārdu Natālija, viņa nezina, toties izrādās, ka šis vārds nebūt nav rets, kā varētu šķist. “Klasē mēs bijām trīs Natālijas,” stāsta smilteniete. Viņa piebilst, ka ģimenē, kā arī draugi viņu gan dēvējot par Natu, nevis pilnajā vārdā.
Ēdiena gatavošana Natālijai ir sirdslieta, hobijs un reizē profesija. Kaut gan pie plīts jāstāv visu darbadienu,viņa labprāt gatavojot arī mājās. Ne reti gadoties tā aizrauties, ka pagatavots par daudz, tad uz maltīti jāaicinot talkā arī kaimiņi.
Profesiju viņa apguvusi profesionālajā skolā, kas savulaik izveidota, lai sagatavotu kadrus Rīgas gaļas kombinātam. Natālija strikti noraida padomju laika mītu, ka desās bijis vairāk tualetes papīra nekā gaļas. “Nē, tā nu gan nebija! Pie servilādes pat konjaku pievienoja, un desas bija tiešām kvalitatīvas,” viņa atceras.
Pavāre teic, ka ir strādājusi dažādās virtuvēs, bet gadu gaitā interese par savu profesiju nav mazinājusies. Viņai patīk vērot arī citu pavāru piedāvājumu un pētīt receptes, salīdzināt. Vaicāta, vai tiešām pavāri visu, ko gatavo klientiem, arī paši pagaršo. “Protams! Kā gan citādi varētu būt?” – pavāram jābūt drošam, ka ēdiens ir garšīgs.
Sarunas noslēgumā, vaicāta, vai Natālija gatavo arī kādu ukraiņu virtuvei raksturīgu ēdienu, viņa atklāj interesantu pupiņu zupas recepti. Ukraiņi to gatavo nedaudz atšķirīgi no latviešu virtuves. Atsevišķi novāra skābos kāpostus. Katlā liek vārīties gaļu, pupiņas, putraimus, beigu posmā pievieno kartupeļus. Noslēgumā pievieno kāpostus ar visu suliņu, kā arī uz pannas saceptus sīpolus, kuriem pievienoti milti, līdzīgi, kā gatavojot mērci. Zupa iznākot tumīga un ļoti garšīga.
VĀRDA NATĀLIJA NOZĪME UN SKAIDROJUMS
Sievišķīgi gudra un valšķīga. “Vai visa pasaule nav viens vienīgs lielisks joks?” nodomā Natālija un dodas tikai uz priekšu. Ideju tik daudz, un viņu spārno apziņa un drosme, ka neviens neizsitīs no dzīves segliem. Natālija var ielaisties visriskantākajās avantūrās. Novērtē situācijas izdevīgumu. Ir arī Natālijas, kuras vada reliģiska ekstāze.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19