Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Kampaņas "Spoku tīkli" laikā Smiltenes novadā netika atrasts neviens pamests zvejas rīks

LETA

2016. gada 12. oktobris 13:13

350
Kampaņas "Spoku tīkli" laikā Smiltenes novadā netika atrasts neviens pamests zvejas rīks

Pasaules Dabas fonda rīkotās kampaņas "Spoku tīkli" laikā, kas aizvadītajā nedēļā notika Smiltenes novadā, netika atrasts neviens pamests zvejas rīks, aģentūru LETA informēja fonda komunikācijas vadītāja Ilga Lēmane.

Kampaņas laikā Pasaules Dabas fonda pārstāvji kopā ar Smiltenes Pašvaldības policiju apsekoja Dzirnezeru, Bilskas, Spiciera un Lizdoles ezeru. Visos ezeros tika meklēti "spoku tīkli" - nozaudēti vai speciāli atstāti zvejas rīki, kas turpina ķert zivis. Latvijas ezeros šī problēma parasti saistāma ar malu zvejniecību - dažkārt zvejniekam ir finansiāli izdevīgāk tīklu pamest, nevis riskēt un tapt pieķertam.

Ekspedīcijas rezultāti Smiltenes novadā bijuši ļoti iepriecinoši - pārbaudot visus minētos ezerus, nav atrasts it neviens pamests zvejas rīks. Pašvaldības policija to saista ar iedzīvotāju aktivitāti un modrību - vietējie ļaudis ziņo policijai, ja pamana aizdomīgus zvejniekus vai tīklus, tādējādi kārtības sargi zvejas rīkus no ūdens var izņemt, kamēr tie vēl nav nodarījuši kaitējumu zivju krājumiem un ekosistēmai kopumā.

Neskatoties uz vēsajiem un lietainajiem laikapstākļiem, 8.oktobra informatīvajā stundā daudzi Smiltenes iedzīvotāji izrādīja interesei uzzināt par kampaņas norisi, kā arī izmantoja iespēju aprunāties ar Smiltenes Pašvaldības policijas priekšnieku Normundu Liepu par situāciju novadā saistībā ar maluzvejniecību un par paveikto zivju resursu aizsardzībā.

Kampaņas "Spoku tīkli" ekspedīcijas šogad notikušas Carnikavas, Dagdas, Limbažu, Engures un Smiltenes novadā, un sezonas noslēgumā plānots apsekot ūdeņus arī Kuldīgas un Apes novadā.

Projekts "Kampaņa "Spoku tīkli"" tiek īstenots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda, "Coca-Cola HBC" un Smiltenes novada pašvaldības atbalstu.