Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mednieki gaida mežacūkas, bet parādās vilki

Aivars Zilbers

2009. gada 28. novembris 00:59

4051
Mednieki gaida mežacūkas, bet parādās vilki

"Ziemeļlatvija" jau informēja, ka šoruden apkārtnes mežos savairojušies vilki. Nebija ilgi jāgaida un mednieki jau ziņoja par pirmajiem veiksmīgi nomedītajiem plēsoņām. Visvairāk šajās medībās ir veicies SIA "Valkas meliorācija" mednieku kolektīvam, kura dalībnieki pagājušo sestdien nošāva četrus vilkus.

 

Kolektīva vadītājs Juris Biezais stāsta, ka mednieki patiesībā bija devušies meža cūku un aļņa medībās, bet tā nu iznācis, ka cūku vietā patrāpījušies vilki.

 

Sākums nevieš cerībasTurklāt pelēču lenkšanā piedalījās arī viesmednieki no Maskavas, kuri pagājušās nedēļas nogalē bija atbraukuši ciemos pie "Valkas meliorācijas" vīriem ar mērķi piedalīties kopējās medībās.

"Laiks nebija īpaši patīkams. No rīta smidzināja sīks lietutiņš. Pie masta "Stārķu ligzda" medību vadītājs Jānis Biezais izlozēja numurus, kādās vietās mednieki atradīsies, kā arī pārbaudīja nepieciešamos dokumentus un ekipējumu.

 

Pirmajos divos mastos valdīja klusums, bet trešajā - "Sedmalā" - kaimiņu kolektīva suns pār Sedas upi pārdzina divus gadus vecu mežakuili, kurš patrāpījās pa šāvienam Jānim Andiņam. Viņš arī dzīvnieku nomedīja," stāsta J. Biezais.

Tas arī bijis viss, vairāk mežacūkas nerādījušās. "Šķita, ka būs diezgan bēdīgs rezultāts. Iedomājāmies, ka cūkas varētu būt sausākā vietā, piemēram, mastā "Mežakārļi". Pienāca mana kārta vadīt un nostādīt dzinējus.

 

No pēdējā masta izšāvu gaisā, lai zvēri nobītos un varētu sākties dzīšana. Pēc dažām minūtēm no mednieku frontālās līnijas puses atskanēja šāvieni. Tikai mērķis nebija mežacūkas. To vietā bija parādījušies vilki," saka J. Biezais.

 

Maskaviešiem medības patikušasSadūrušies ar medniekiem un dzirdot šāvienus, vilki metās atpakaļ uz dzinēju pusi, bet netika tiem garām. "Mani izbrīnīja mūsu suņa drosme. Tas cītīgi dzina pēdas plēsoņām un nemaz nebaidījās.

 

Sāka atskanēt šāvieni no flangiem un pēc tiem jau varējām apkopot rezultātus. Mednieki Voldis Utkins, Modris Puslis, Vitolds Graudiņš un Jānis Andiņš katrs bija nošāvis vienu vilku. Jāpiebilst, ka Vitolds jau iepriekšējās sestdienas medībās nošāva vienu vilku. Pagājušo sestdien gan vienam pelēcim izdevās izlauzties cauri mednieku līnijai," stāsta J. Biezais.

Pēc vilku medībām bijis arī skaidrs, kādēļ nav veicies ar mežacūku medīšanu. Plēsoņas tās bija aizdzinušas, bet mazos sivēnus, kā arī stirnas, visticamāk, apēdušas. J. Biezais piebilst, ka medības ļoti atzinīgi novērtējuši mednieki no Maskavas. "Viņiem patika, ka pie mums došanās medībās notiek kulturāli un stingri tiek uzturēta disciplīna," stāsta J. Biezais.

Pēc viņa novērojuma, "Valkas meliorācijas" kolektīva medību iecirknī, kas aptver daļu Valkas un Ērģemes pagasta, ir samazinājies stirnu skaits, toties vairāk kļuvis vilku un lūšu. Mednieki domā, ka viņu iecirkņa platībās, iespējams, siro vēl kādi pieci seši vilki.

 

Savairojušies esot arī aļņi, bet tas rada draudus jaunaudzēm, kurās augošos kokus šie dzīvnieki apgrauž. Valsts meža dienests kolektīvam šajā sezonā ir atļāvis nomedīt četrus aļņus.