Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes grāmatu klubiņa "Lektīra" pirmā tikšanās

Elīna Kubuliņa - Vilne

2016. gada 26. oktobris 08:03

5273
Smiltenes grāmatu klubiņa "Lektīra" pirmā tikšanās

Ceturtdien, 20.oktobrī Smiltenes novada bibliotēkā notika Smiltenes grāmatu klubiņa "Lektīra" pirmā tikšanās. Kā īpašais viesis uzstājās dzejnieks Arvīds Ulme. Par muzikālajām pauzēm bija parūpējies brantēnietis Jānis Puntulis.

Arvīds Ulme ir latviešu valsts un sabiedrisks darbinieks. Vides aizsardzības kluba prezidents. Bijis Latvijas Republikas Augstākās padomes deputāts, balsojis par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Viens no likuma "Par vides aizsardzību" izstrādātājiem. 1990. gadā bijis viens no LZP dibinātājiem. Saņēmis 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. 1995. gadā apbalvots ar piektās šķiras Triju zvaigžņu ordeni, 2000. gadā - ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2015.gadā izdevis dzejas krājumu "Ar Tevi".

Grāmatu klubiņu "Lektīra" organizē smiltenietes Elīna Kubuliņa - Vilne un Baiba Štokmane. Klubiņa mērķis nav atrast vienu patiesību, tā mērķis arī nav kritizēt grāmatas vai rakstniekus, grāmatu klubs ir par tikšanos - vienkāršu, cilvēcisku tikšanos un sarunu. Domu apmaiņa, savas pieredzes nodošana un jaunas iegūšana - tas nav maz. Kopīga grāmatu lasīšana ir kā mozaīkas veidošana - liekot krāsainu gabaliņu pie gabaliņa, paveras aizvien plašāks skatījums uz bildi.

Klubiņa biedru tikšanās notiks apmēram reizi divos mēnešos, un uz tām tiek aicināts ikviens interesents. Obligāti nebūs jābūt lielam grāmatu lasītājam vai cienītājam, lai apmeklētu šīs tikšanās. Droši var nākt ikviens, kuram ir nozīmīga kāda grāmata un ir vēlēšanās gan pašam iesaistīties diskusijās par lasīto, gan dzirdēt citu viedokļus. Tiks aicināti arī viesi - rakstnieki un dzejnieki. Tāpat tiks organizēti konkursiņi, erudīcijas spēles, dibināti kontakti ar citiem Latvijas grāmatu klubierm. Vienmēr būs pieejama informācija par jaunākajām iznākušajām grāmatām.

Otrs svarīgs šī klubiņa mērķis ir piesaistīt grāmatu lasīšanai bērnus un jauniešus, kuriem varbūt pašlaik ātrāk un vienkāršāk liekas izlasīt jaunumus sociālajos portālos, nevis atvērt grāmatu. Grāmata prasa lielāku koncentrēšanos, ko savukārt var uztrenēt, tās lasot arvien vairāk. Taču koncentrēšanās spēja nav vienīgais labums, ko var gūt, lasot grāmatas. Lasot, tiek stimulēts prāts, mazināts stress, papildināts vārdu krājums un zināšanas, uzlabota atmiņa. Tieši grāmatu lasīšana veicina bērnu attīstību, paplašina redzes loku, aizkustina un iedvesmo. Diemžēl aizvien vairāk bērnu priekšroku dod datorspēlēm un citām izklaidēm, nevis lasīšanai.

Ja izdotos jauniešos radīt interesi par grāmatām, padarot grāmatu klubiņa aktivitātes interesantas, radošas un motivējošas pēc iespējas lielākai auditorijai, varbūt arī viņos modīsies vēlme lasīt.