Ar jestrām izdarībām Valmiermuižā svinēs Mārtiņdienu

Lai godinātu tradīcijas un kuplā pulkā atzīmētu saulstāvjus, 5. novembrī Valmiermuižā sabrauks Mārtiņbērni no malu malām uz brangām svinībām un tirdziņu „Ar Gardu muti Valmiermuižā”. Tirgošanās un lustēšanās pie klēts līdzās alus darītavai norisināsies no plkst. 11.00 līdz 15.00. Varēs kā piepirkt pilnus grozus gardiem labumiem, tā iemēģināt roku dažādās amatu prasmēs, doties zirgu izjādēs un nobaudīt ziemīgas garšas no alus darītavas.
Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš „Ar Gardu muti Valmiermuižā”
Valmiermuižā vienmēr godā turētas latviskās garšas, tāpēc uz tirdziņu sabrauks mājražotāji izrādīt, kādus vitamīniem bagātus gardumus tie sagatavojuši gada aukstajiem mēnešiem. Amatnieki būs saveduši savus meistardarbus: koka karotes, māla traukus, siltus vilnas cimdus un zeķes, smalkas rotas un vēl daudz ko citu. Ar meistarklasi #zemesgarša ciemosies Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs Žanis-Raivo Behmanis. Arī šis šefpavārs ir Latvijas garšu lolotājs, kas tradicionālos, bet tai pat laikā modernos ēdienus gatavo tikai no pašmāju produktiem. Galdā tiks celti dažādi kulināri brīnumi no šī rudens cūku pupu ražas.
Latvisko Mārtiņdienas tradīciju izzināšana
Tradīciju darbnīcās pievērsīsimies šim laikam raksturīgām iezīmēm. Varēs izgatavot visu nepieciešamo, lai dotos budēļos – gan maskas no dažādām dabas veltēm, gan dažādus skaņu rīkus. Vitamīnus uzkrāsim kopā ar „Kiukīšu kārumiem”, gatavojot veselīgus ziemas našķus no cidonijām. Gaidāmajiem valsts svētkiem par godu darināsim eļļas lampiņas, ko aizdedzināt un likt mājas logā, uzburot gaišu un latvisku sajūtu. Caur dziesmām un rotaļām kopā ar folkloras kopu „Dzīne” izzināsim latviskās tradīcijas. Valmiermuižas pils parkā kā mazus, tā lielus ar izjādēm iepriecinās Valmiermuižas staļļa saime.
„Valmiermuižas alus” brūvējumu un īpašu Mārtiņdienas gardumu baudīšana
Kas gan būtu kārtīgas gadskārtas svinības, ja svētku galdā nebūtu alus? Tad nu Valmiermuižas alus darītavas meistari šoreiz galdā cels karstalu un rādīs, kā tādu pagatavot paša spēkiem, lai sasildītos drēgnos rudens vakaros. Garškopju kustība „Gardu muti” cienās ar savu jaunāko lolojumu – Latvijā bioloģiski audzētām cidoniju sukādēm, kas ir kā veselīgs gardums. Arī Valmiermuižas Alus virtuve būs sarūpējusi dažādus Mārtiņdienas našķus, ar ko mieloties svinībās. Šoreiz tie būs īpaši gardi, jo Valmiermuižas virtuvē sācis rosīties šefpavārs Dzintars Kristovskis. Iedvesmu smeļoties Latvijas dabā, tiks radītas radošas idejas un pārsteigumi, kas gatavoti no pašmāju produktiem jaunās un negaidītās kombinācijas.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19