Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Par 2016. gada labāko Latvijas riteņbraucēju kļūst Gatis Smukulis

Toms Markss

2016. gada 27. oktobris 11:51

373
Par 2016. gada labāko Latvijas riteņbraucēju kļūst Gatis Smukulis

Trešdienas vakarā Rīgas Motormuzejā notika Latvijas Riteņbraukšanas federācijas 130 gadu jubilejas pasākums, kura laikā svinīgi tika paziņots 2016. gada valsts labākais riteņbraucējs. Šo titulu pirmo reizi saņēma šosejas velosportists Gatis Smukulis, bet labākā jaunā sportista tituls BMX braucējai Vinetai Pētersonei. 


Trešdienas vakarā Rīgas Motormuzeju piepildīja riteņbraucēji. Šeit notika Latvijas Riteņbraukšanas federācijas 130. jubilejas godināšanas pasākums. Tā laikā tika godinātas riteņbraukšanas leģendas, aizvadītā gada labākie sportisti, federācijas atbalstītāji un citi riteņbraukšanā iesaistītie. 


Pasākuma pirmajā daļā Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš, kā arī viceprezidenti Edgars Dupats un Normunds Noreiko atskatījās uz riteņbraukšanas sportā paveikto. Igo Japiņš, uzrunājot riteņbraukšanas sporta sabiedrību, pauda lepnumu par bagāto sporta veida vēsturi un izcilajiem panākumiem. I. Japiņš arī bija gandarīts, ka godināšanas pasākumā kopā izdevies pulcēt dažādu riteņbraukšanas veidu pārstāvjus. LRF prezidents pasniedza balvas riteņbraukšanas personībām un mediju pārstāvjiem, kuri aktīvi ziņojuši par velosporta notikumiem mūsu valstī. 


Godināšanas pasākuma kulminācijā svinīgi tika paziņots 2016. gada Latvijas labākais riteņbraucējs. Pēc piecu kritēriju izvērtēšanas, šo titulu pirmo reizi saņēma Gatis Smukulis. Viņš šogad kļuva par absolūto Latvijas čempionu šosejas riteņbraukšanā grupas un individuālajā braucienā, divas reizes iekļuva labāko desmitniekā leģendārā „Vuelta a Espana” daudzdienu velobrauciena posmos, kā arī ieguva 21. vietu pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā individuālajā braucienā. 

Par 2016. gada Latvijas labāko jauno riteņbraucēju kļuva BMX sportiste Vineta Pētersone. Viņa šajā gadā izcīnīja piekto vietu Eiropas junioru čempionātā, kā arī bija devītā pasaules čempionātā. Jaunajai sportistei arī godalgas Eiropas kausa posmos. 


Par panākumiem BMX riteņbraukšanā tika godināti – Māris Štrombergs un Edžus Treimanis. Balvas pasākumā saņēma Eiropas kausa kopvērtējuma uzvarētājs Rihards Veide, šo sacensību kopvērtējuma otrās vietas ieguvējs un Latvijas čempions Kristens Krīgers, kā arī Eiropas kausa kopvērtējuma trešās vietas ieguvējs Kristaps Vekša. Balvu par sekmīgu trenera darbu saņēma Latvijas BMX izlases galvenais treneris Ivo Lakučs. 


MTB riteņbraukšanā atzinību izpelnījās pasaules U23 čempionāta piektās vietas ieguvējs Arnis Pētersons un Eiropas U23 čempionāta 12. vietas ieguvējs Mārtiņš Blūms, kā arī viņu treneris Vilmārs Tomsons. Atzinību par darbu četru gadu laikā ieguva arī Latvijas MTB izlases galvenais treneris Normunds Noreiko. Treka riteņbraukšanā balvu par panākumiem saņēma Ainārs Ķiksis. Lai veicinātu jaunatnes šosejas riteņbraukšanas attīstību Liepājā, LRF piešķīra arī dāvanu RK „Liepāja” vadītājam Viesturam Zuzānam. Balvas ieguva arī Cēsu novada pašvaldības sporta koordinatore Rasa Siliņa un Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus. 

Ar kausiem un jauno grāmatu „Riteņbraukšanas sports Latvijā trīs gadsimtos” apbalvoti tika aizvadītā gada amatieru ranga laureāti. MTB rangā vīriešu konkurencē uzvarēja Kārlis Baltacis, sieviešu vērtējumā pirmā bija Zanda Rutkovska, bet komandu vērtējumā triumfēja Carnikavas sporta centrs. Šosejas riteņbraukšanā vīriešu amatieru ranga čempions ir Ēvalds Pavlovs, sieviešu vērtējumā panākums Justīnei Brūverei – Kaupei, kamēr komandām uzvarēja „Gaismas Maģija - EMU” vīri. 

Pasākuma noslēgumā ikviens Latvijas Riteņbraukšanas federācijas biedrs saņēma Ata Janona un citu līdzautoru sarakstīto grāmatu „Riteņbraukšanas sports Latvijā trīs gadsimtos”.