Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jo kūkas ir jāēd!

Santa Sinka

2016. gada 17. novembris 00:00

85
Jo kūkas ir jāēd!

Rītdien, 18. novembrī, svētku galds tiks klāts ne vienā vien namā. Ideju, iespēju un piedāvājuma klāsts ir ļoti daudzveidīgs. Tas nedaudz mulsina, tāpēc “Ziemeļlatvija” pirmssvētku laikā devās ciemos pie smiltenietes Evijas Ērmanes-Timermanes, kuras izceptās kūkas atgādina mākslas darbus un īsā laikā paguvušas iemantot apbrīnu, popularitāti internetā un guvušas pieredzes bagātu konditoru atzinību. 


Evija ir arī viena no retajām pilsētā, kas cep makarūnus. Par viņu uzzināju pavisam nejauši. Aizvadītajā vasarā kāda paziņa palūdza viņas vietā Smiltenē izņemt svētku kūku, nosaucot adresi un laiku, kur ierasties. Namdurvis atvēra dzīvespriecīga un laipna jauna sieviete Evija, kura, pirms kūkas atdošanas, lūdza pārliecināties, vai viss ir kārtībā. Atverot kastīti, ieraudzīju skaistu kūciņu, sajūsma divkāršojās, kad vēlāk to nogaršoju.

Izrādās, ka Evijai konditoreja ir vaļasprieks, jo jau desmit gadu vecumā vērojot, kā tortes cep viņas vecmāmiņa Bilskas pagastā, viņa šīs prasmes netieši pārmantoja. Taču tikai pēdējo gadu laikā smilteniete savas zināšanas un talantu liek lietā palutinot mājiniekus, abus dēlus un vīru, kā arī ar gardām un pārsteidzoši skaistām kūkām iepriecina citus. 

“Ar ēdienu gatavošanu mājas apstākļos neaizraujos, bet tad vienam, tad otram sagribas kūku. Pamēģināju un kaut kā šķita, ka sanāk. Skatījos internetā, kā amerikāņi cep tortes un dekorē, tas ieinteresēja un tajā pašā laikā aizrāva. Konditoreja viņiem ir vesela pasaule. Mēģināju atdarināt youtube videoklipos redzēto, ja nesanāca, mēģināju vēlreiz. Ar laiku, saliekot kopā savas zināšanas, iemaņas un redzēto, rezultāts patiešām ir labs. Jā, agrāk cepu pēc vecmāmiņas receptēm, bet laika gaitā man ir izveidojušās pašai savas metodes, knifiņi un stils,” atklāj Evija. 

Uzceptās kūkas viņa fotografē un bildes pēc tam publicē savā instagram kontā, kur tās apbrīno citi saldummīļi. Pēc pieprasījuma viņa secina, ka mājas tortes sāk zaudēt savu popularitāti, vienu brīdi ļoti iecienītas bija medus kūkas, bet pēdējā laika jaunatklājums ir sāļā karamele ar šokolādes biskvītu un siera krēmu. Tikpat ļoti pie sirds iet makarūni, kam gan nav nekādu saistību ar makaroniem. Tie ir salds franču deserts, kura pagatavošanai ir jāapbruņojas ar pacietību. 

Vaicājot, vai šādas kūkas, uzkodas un cepumus ir iespējams iemācīties bez akadēmiskām zināšanām, Evija atbild apstiprinoši. Pats galvenais ir vēlme darīt, nebaidīties eksperimentēt un uzdrīkstēties, jo tas ļaus atklāt ne vien jaunas garšas izjūtas, bet, iespējams, arī apslēptos talantus. Tas, šķiet, arī ir jaunās māmiņas trumpis iekarojot konditorejas pasauli. Taču, ja ar kūku cepšanu grib saistīt savu profesionālo darbību, svarīgi ir iegūt arī attiecīgo izglītību, kaut vai tamdēļ, lai būtu dokuments kabatā. 

Kūkas ir jāēd – ja ne gluži ikdienā, tad svētkos pavisam noteikti. Lai skaisti, sirsdsilti un gardi jums svētki!

RECEPTES

Torte “Sarkanais samts”

Sastāvdaļas biskvītam:

340 g miltu

2 ēdamkarotes kakao

2 tējkarotes cepamā pulvera

300 g cukura

¼ tējkarotes sāls

1 tējkarote sodas, kas dzēsta etiķī

3 olas

300 g sviesta

280 ml paniņu vai kefīra

2 ēdamkarotes sarkanās pārtikas krāsas (šķidrās)

Sastāvdaļas krēmam:

260 g mascarpone vai Filadelfijas siera

250 g mīksta sviesta

2-3 ēdamkarotes pūdercukura

2 tējkarotes vaniļas ekstrakta


Pagatavošana soli pa solim.

1. Gatavo biskvītu. Kefīram vai paniņām pievieno sodu, kas dzēsta etiķī. Noliek malā, lai izreaģē. Tikmēr traukā iesit olas, pievieno cukuru un sakuļ gaisīgās putās. Pievieno krāsvielu.

Kefīra (paniņu) masai pievieno sviestu, bet olu masai – miltus, cepamo pulveri, sāli un kakao. Tad abus maisījumus liek kopā, maisa. Gatavo mīklu sadala divās daļās un cep 170 grādos ~ 35 līdz 40 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu.

Izceptos biskvītus pārgriež uz pusēm iegūstot četras biskvīta kārtas.

2. Krēma pagatavošana. Sviestu sakuļ ar pūdercukuru, pievieno vaniļu un sieru, atkaļ sakuļ vienmērīgi masu. Viss, krēms gatavs.

3. Biskvīta kārtas liek vienu virs otras un pa vidu smērē krēmu. Ar krēmu noziež arī tortes malas un virsu. Dekorē pēc gaumes izjūtas.


Sāļo mafinu pamatrecepte

Sastāvdaļas:

225 g miltu

2 tējkarotes cepamā pulvera

0,5 tējkarotes sodas

2 olas

80 ml augu eļļas

125 ml paniņu vai kefīra

Pagatavošana. Visas sastāvdaļas sajauc, mīklai pēc gaumes var pievienot jebkādas piedevas – sieru, papriku, olīvas, garšvielas, tomātus, sēnes utt.