Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lai aizejot mājās, ieguvējs justos ikviens

Baiba Vahere

2016. gada 24. novembris 09:04

6614
Lai aizejot mājās, ieguvējs justos ikviens

Vēlies saviem mīļajiem Ziemassvētkos pagatavot īpašu dāvanu? Vai arī kluso pārdomu laiku izmantot, lai iemācītos aust, tamborēt, adīt, izšūt vai pērļot? Ņem līdzi savas ieceres, labu garastāvokli, krāsainus dzijas kamoliņus un nāc uz Smiltenes tehnikumu, kur bijušā pārvaldnieka mājā (Kalnamuižā 3) no 25. novembra jaunus domubiedrus gaidīs biedrības “Smiltenes Pūra lāde” sievas, lai kopā saturīgi pavadītu laiku rokdarbu nodarbībās. 

“Pasākuma ieceres iniciatore ir tehnikuma skolotāja un viesnīcas “Kalna ligzda” saimniece Maija Jančevska, kura mums pastāstīja par ideju Kalnamuižā veidot mājamatniecības centru,” stāsta biedrības “Smiltenes Pūra lāde” vadītāja Inga Gailuma. “Telpās, kur iecerētas radošās darbnīcas un šobrīd esam atvēruši aplūkošanai savas pūralādes saturu, kādreiz mācījušās mājturības mācību programmas audzēknes. Viņu atstāto auru jūtam joprojām. Šeit ļoti raiti veicas rokdarbi. Evija divu stundu laikā noaudusi 60 cm lupatu deķa, es noadīju zeķei visu pēdu.”

Bērni ieinteresē vecākus

“Smiltenes Pūra lādes” kodolu veido rokdarbnieces Evija Šube, Inga Gailuma un Ilze Haka, kura ir arī Sirds Siltuma darbnīcas pārstāve un Smiltenes tehnikuma mājturības nodaļas absolvente. “Radošajās darbnīcās tradicionālās amata prasmes iecerēts apvienot ar mūsdienīgām idejām. Vēlamies, lai aizejot mājās, kā ieguvējs justos ikviena vecuma pārstāvis,” atzīst Inga Gailuma. “Priecājamies, ka par rokdarbiem un senajām amatu prasmēm interesējas aizvien vairāk bērnu un jauniešu. Bieži tieši bērni ir tie, kas ar savu aizrautību un vitalitāti ieinteresē arī vecākus. Pirmajā brīdī visi stāv malā un skatās, bet pēc tam jau gribas palīdzēt. To piedzīvoju lietišķās mākslas studijā “Smiltene”, akcijā “Satiec savu meistaru!” Piektdien uz aušanas nodarbībām atnāca bērnudārza grupiņa, bet sestdien daudzi bērni atnāca vēlreiz – jau kopā ar vecākiem. Pēc tam bija tāds prieks un gandarījums, ka visas kopā esam spējušas atraisīt cilvēkos tik daudz pozitīvu emociju, devušas iespēju ģimenei kopā iemācīties kaut ko jaunu un citam citu radoši papildināt.

Bērniem, skolēniem, Smiltenes tehnikuma audzēkņiem un darbiniekiem rokdarbu nodarbības būs par brīvu, taču arī no pārējiem prasīsim vien simbolisku dalības maksu – vienu eiro. Mūsu mērķis nav gūt milzīgu peļņu, bet rosināt cilvēkos, īpaši – bērnos un jauniešos interesi par rokdarbiem, parādīt viņiem vēl kādu iespēju, kā radoši un interesanti pavadīt brīvo laiku un neļaut aiziet nebūtībā mūsu mammu un vecmāmiņu zināšanām.”

Meditācija, kas atraisa labestību

“Mēs, latvieši, esam vairāk darītāji, nevis runātāji. Bieži neprotam lielīties. Taču, ja vēlamies ieinteresēt bērnus un jauniešus, nevar turēt sveci zem pūra,” uzskata Inga Gailuma. “Viņiem ir jāredz gan mūsu darbi, gan arī jāparāda, ka adīšana, aušana un tamborēšana nav neiespējamā misija. Pamatprasmes salīdzinoši ātri var apgūt ikviens.

Rokdarbi – tā ir meditācija, kas palīdz sakārtot domas, atraisīt sevī un citos labestību. Tas ir nemitīgs radošs process. Protams, mūsdienās visu var nopirkt veikalos. Bet katrs, kurš iepazinis sajūtu, kas pārņem, paņemot rokās īpaši viņam gatavotu dāvanu, vēlas to pašu uzdāvināt arī citiem. Tas ir vārdos neaprakstāms siltums, ko var nodot tikai sirds sirdij.”

Inga Gailuma rokdarbu prasmes pārmantojusi no vecmāmiņas. “Mamma, mūs ar māsu uz visu vasaras brīvlaiku sūtot pie vecāsmammas, abām lika izšūt pa spilvendrānai. Es to vienmēr arī ļoti apzinīgi izdarīju. Tad vecāmamma iemācīja tamborēt. Pēc pamatskolas beigšanas devos uz Malnavas lauksaimniecības tehnikuma (tagad – Malnavas koledža) mājturības nodaļu, kur apguvu ne vien dažādus rokdarbus, bet arī agronomijas un lopkopības pamatus. Vēlāk daudz iemācījos no Raunas rokdarbnieces Ineses Puriņas un arī pašmācības ceļā.” Jaunas ieceres Ingu Gailumu bieži apciemo strādājot vai ceļojot internetā. Ieraugot kādu interesantu darbu, rokdarbniecei patīk to pārveidot atbilstoši savām izjūtām un noskaņām. 

“Smiltenes Pūra lādes” sievu rokdarbos ir daudz stiprās latvju zīmes mājas svētībai un labklājībai. “Ne jau velti cilvēks, iegādājoties rokdarbu, sajūt – tas ir viņam vai gluži pretēji – neizraisa ne mazāko interesi. Cilvēks var sarunāt visu ko, bet darbs pats pasaka priekšā, kādas domas tajā ieliktas.”

Draudzīgs aicinājums

Rokdarbi Ingai nav pamatdarbs, taču brīvajā laikā gan viņas rokas ne mirkli nespēj palikt mierā... Vīrs ar mazu smaidiņu uz lūpām viņu iesaucis par adatu pavēlnieci. Pirms dažiem gadiem rokdarbniece visiem Smiltenes pagasta vecajiem, vientuļajiem cilvēkiem uz Ziemassvētkiem uztamborējusi pa mazam eņģelītim, ko sociālā darbiniece Sandra Dukāte pielikusi pie svētku saldumu paciņām. “Sandra pēc tam stāstīja, ka daudziem, tos saņemot acīs bijušas asaras. Ne jau tik daudz tā lieta cilvēkam svarīga, cik apziņa - kāds par mani ir domājis, kādam ir svarīgi, lai arī es kaut uz brīdi aizmirstu par ikdienas rūpēm un pasmaidītu. Taču šie darbiņi sagādāja lielu gandarījumu arī man pašai, jo ar saviem eņģelīšiem biju palīdzējusi kādam šajā pasaulē justies labāk.” Piedzīvot to pašu Inga novēl arī ikvienam, kurš nāks uz Smiltenes tehnikuma rokdarbu darbnīcām. Pirmā nodarbība notiks 25. novembrī plkst. 18.00. Rokdarbnieces gaidīs interesentus arī pēc tam - visu decembri no plkst. 18.00. Ja jauniešiem par kādu no rokdarbiem būs īpaša interese, iespējams, tiks veidotas arī grupas, iepriekš vienojoties par vairākumam pieņemamāko nodarbību laiku. Tālrunis uzziņām: 25885611.

Ingai, Evijai un Ilzei ir daudz radošu ideju, taču viņas priecāsies un ar savām zināšanām būs gatavas palīdzēt ikvienam, kurš atnāks ar savām iecerēm. Tas nekas, ja līdz šim tās realizēt liedzis fakts, ka pietrūcis vajadzīgo prasmju.