Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rūķu meistardarbnīcas Kalnamuižā

Baiba Vahere

2016. gada 5. decembris 16:29

6852
Rūķu meistardarbnīcas Kalnamuižā

4. decembrī Kalnamuižā atkal rosījās daudz rūķu – gan ar ļoti lielu darba pieredzi, gan viņu jaunie kolēģi, kuri vēl tikai mācās būt par labiem un viesmīlīgiem rūķiem. 

Lieli un mazi ciemiņi baudīja muižas saimnieču gatavoto karsto dzērienu un cepa uz kociņa maizi. Piedalījās piparkūku darbnīcā un veidoja cukura mastikas rotājumus. Kopā ar “Smiltenes Pūra lādes” rokdarbniecēm meistaroja Ziemassvētku rotājumus. Devās izjādē ar skaisto Misisipi. Zirdziņam tā izvērtās īstā svētku dienā, jo, kā atzina tā saimniece, 3. veterinārmedicīnas kursa audzēkne Sanija – Misisipi ļoti patīk bērni un atrasties uzmanības centrā. Ikdienā, kad izklaides pasākumi nav paredzami, esot pat grūti izmānīt laukā no staļļa. Izgreznota ar vizuļojošu pieres rotu, sešus gadus jaunā Misisipi saimnieces pavadībā lepni soļoja pa Kalnamuižu un kopā ar viņu priecājās arī Sanija, jo abām vairāk par visu patīk sagādāt prieku citiem. 

Daudzi apmeklētāji atzīst, ka Kalnamuižas Ziemassvētku darbnīcu apmeklē pirmoreiz, bet vairāki bijuši šeit arī pagājušajā gadā un ļoti iepaticies. Šogad atnākuši jau kuplākā skaitā, līdzi ņemot arī radus, draugus un kaimiņus. 

Meistardarbnīcas jaunākā apmeklētāja, četrus mēnešus jaunā Ancīte jau paspējusi mammai klēpī iesnausties. Taču viņas māsa Ance lepni rāda pašas gatavoto putniņu, ar ko jau pavisam drīz izrotās svētku eglīti. “Man patīk tā gaišā, noskaņa, kas šeit valda,” atzīst abu māsiņu mamma Dana. “Smaržo piparkūkas. Lielie un mazie, jaunie un vecie – visi ir kopā un darbojas. Ja kaut kas nesanāk, rūķi uzreiz nāk palīgā,” iespaidos dalās Dana. “Šādi pasākumi ļoti saliedē ģimeni,” atzīst arī smilteniete Aiga, kura uz meistardarbnīcām atbraukusi kopā ar vīru un dēliem Regnāru un Robertu. “Taču visvairāk priecē “Smiltenes Pūra lādes” iecere Smiltenes tehnikuma Amatu mājā pulcēt kopā ļaudis, lai kopā mācītos un celtu godā senos amatus. Bērniem ir jāmāca: daudz lielāka vērtība ir darbiņam, ko esi pagatavojis pats, nevis nopircis veikalā.” Līdzīgās domās ir arī radošo darbnīcu apmeklētāja Zane, kura kopā ar dēliņu Eduardu nolēmuši izmēģināt visas Smiltenes tehnikuma rūķu piedāvātās aktivitātes. Abi mājās krāj pašu gatavotās eglīšu rotas un cer, ka jau pavisam drīz viņu mājas eglītē būs tikai tādas.Tas nekas, ka tās neizskatīsies tik filigrāni izstrādātas, kādas nopērkamas mājamatniecības tirdziņos, bet toties - pašu rokām apmīļotas un labajām domām sasildītas. Roberts pēta savu tikko uzmeistaroto putniņu. Līdz Ziemassvētkiem tam jāizdomā vārds...

Mazo un lielo ciemiņu darbošanos priecīga vēro rokdarbniece Ilze Haka. Arī viņas mājās jau trešo gadu Ziemassvētkos būs eglīte, kuru greznos tikai pašas adīti rotājumi. Putni, dažādi mīlīgi radījumi un bumbas ar senajām latvju zīmēm, kas sargā un dod spēku.

Piparkūku darbnīcā kopā ar ciemiņiem čakli darbojas rūķītes – nākamās ēdināšanas pakalpojumu speciālistes. Viņas laipni ņem pie rokas kautrīgākos un rāda, kā no mīklas var izveidot skaistu piparkūku zvaigznīti, vīriņu un sirsniņu. Tiem, kuri virtuvē nedarbojas pirmoreiz, pietiek tikai ar pāris padomiem. 

“Rūķim ir jābūt ar jutīgu sirdi, labu redzi un dzirdi. Ja vajag, gatavam palīdzēt, bet tajā pašā laikā svarīgi arī ciemiņiem neatņemt prieku darboties pašiem,” uzskata meitenes un atzīst, ka kopā ar mazajiem piparkūku cepējiem jūtas kā atgriezušās bērnībā. “Ir tāds gandarījums, redzot prieku bērnu acīs, kad viņiem izdevies pagatavot kaut ko skaistu,” atzīst 2. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkne Lāsma.  Mazajiem piparkūku cepējiem čakli palīdz arī rūķīte Zane, kura nākotnē nolēmusi kļūt par veterinārārsta asistenti. Zane mācās 3. kursā, šī viņai ir pirmā pieredze šādās radošajās darbnīcās. “Sākumā mazliet uztraucos, jo nekad agrāk nebiju tik daudz komunicējusi ar maziem bērniem. Bet viņi ir tik patiesi, atvērti un sirsnīgi! Esmu priecīga, ka atsaucos piedāvājumam pievienoties tehnikuma rūķu saimei. 

Firsta zālē kopā ar muižas saimnieci Inesi Bediķi ciemiņi gatavoja dažādus cukura mastikas rotājumus. Anna nolēmusi, ka saldais, pašas meistarotais pārsteigums būs dāvana mammai, Elīza savu rotājumu dāvinās labākajai draudzenei. Abas ar mastiku darbojas pirmoreiz un turpmāk to darīšot arī pašas savās mājās. 

Virtuvē klusi un nemanāmi darbojas vēl vairāki rūķi. Ne jau šādi tādi, bet 2. ēdnāšanas pakalpojumu kursa audzēkņi. Viņu uzdevums šoreiz bija sacep piparkūkas, ar ko pacienāt svētku apmeklētājus.