Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Purvos savairojušies vilki

Aivars Zilbers

2009. gada 15. novembris 08:48

2598
Purvos savairojušies vilki

Šoruden mežniecību darbinieki ievērojuši, ka Ziemeļvidzemes mežos savairojušies vilki. Īpaši daudz to ir Sedas tīrelī pie Jērcēnu pagasta.

 

Ziemeļvidzemes virsmežniecības Valmieras mežziņa vietnieks Jānis Ence stāsta, ka, iespējams, vilki, sekojot mežacūkām un stirnām, Jērcēniem pietuvojušies no apkārtējiem mežiem.

 

Vilki lien tuvāk mājāmNo kurienes tieši tie ieradušies, grūti spriest, jo vilku medību teritorija ir liela."Jau pērn radās aizdomas, ka Sedas tīreļpurvā mīt vilki. Atradām arī pēdas. Trīs plēsoņas izdevās nomedīt, bet divi pelēči aizmuka. Šoruden, rīkojot medības ar dzinējiem, vienu vilceni izdevās nošaut Jērcēnu pagastā pie Muižniekiem," stāsta J. Ence.

Pēc viņa domām, vilku medības jāturpina, kad uzsnigs sniegs un būs labi saskatāmas pēdas, jo pēc novērojumiem pelēči esot pārlieku savairojušies. Meža darbinieki spriež, ka Ēveles un Jērcēnu apkārtnē varētu klaiņot vismaz desmit vilku.

 

Šoruden Sedas tīrelī mednieki mēģinājuši vilkus piegaudot un atsaukušies gan lieli, gan mazi plēsoņas. Agrāk vilki tuvu apdzīvotām vietām neparādījušies, bet nu, pēc J. Ences domām, laikam purva dziļumos ir visu, ko var nomedīt, noķēruši un apēduši un tagad siro sētu virzienā.

 

Iegūta zelta vērta trofejaLai vilki neradītu zaudējumus iedzīvotāju saimniecībām, mednieki pelēčiem pieteikuši karu. 31. oktobrī mednieku biedrība "Jērcēni" vadītāja Agņa Ķimša vadībā rīkoja medības, kurās piedalījās 14 mednieki un pieci dzinēji.

 

Medniekam Aivaram Ziediņam izdevās nošaut lielu vilku, kurš svēra vairāk nekā 50 kilogramu. "Tas bija pamatīgs eksemplārs. Vilku atdevām Rīgā īpašā darbnīcā, lai no pelēča ādas pagatavotu paklāju. Veiksmīgajam medniekam ir gadījies iegūt arī labu trofeju. Nošautā vilka galvaskauss atbilst zelta medaļas vērtējumam. Vilku izdevās nomedīt pie Lāču purva brīdī, kad tas skrēja pāri ceļam," stāsta J. Ence. Aivaram Ziediņam tas ir pirmais nomedītais vilks.

 

Latvijā vilku nav kļuvis vairākPēc Valsts meža dienesta apkopotās statistikas, šogad kopš sezonas sākuma - 15. jūlija - Latvijā ir nošauti 75 vilki. Pēc iepriekšējo gadu aprēķiniem, līdz vilku medību sezonas beigām - 31. martam - valstī vidēji tiek nomedīti apmēram 150 vilku. Meža dienesta speciālisti lēš, ka Jērcēnos nomedītais plēsoņa varētu būt viens no ievērojamākiem medījumiem pēdējos gados. Līdz šim lielākais nošautais vilks svēris 63 kilogramus.

Kopumā šogad Latvijas mežos, pēc meža dienesta darbinieku domām, varētu dzīvot 300 līdz 400 vilku. Visas valsts mērogā par plēsoņu skaita palielināšanos neesot pamats runāt. Apmēram tik daudz pelēču mituši Latvijas mežos arī iepriekšējos gados.

Medību speciālisti atzīst, ka vilku medības ir diezgan sarežģītas un prasa pacietību un daudz laika, jo vilki ir klejotāji un neuzturas vienā noteiktā vietā. Nereti, lai nomedītu kaut kur pamanītus vilkus, nepieciešams sadarboties vairākiem mednieku kolektīviem.

Šo dzīvnieku medības nav arī tik izdevīgas kā aļņu vai mežacūku, jo mednieki patiesībā no tām negūst nekādu labumu. Labākajā gadījumā izdodas iegūt ievērības cienīgu trofeju.