Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkā pieminēti Komunistiskā genocīda upuri

Valkā pieminēti Komunistiskā genocīda upuri

25. martā arī Valkā tika pieminēta diena, kas Latvijas vēsturē iezīmēta sēru krāsā, - Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena.

  Plkst. 14.00 Lugažu stacijā notika komunistiskā genocīda atcerei veltīts piemiņas brīdis.

“Šodien Latvijas saprātīgā daļa sērās un cieņā noliec galvu, pieminot padomju okupācijas režīma upurus. Vai 1949. gada 25. martā notikušais ir kvalificējams kā noziegums? Noteikti! Piedevām vairākos veidos. 

Pirmkārt, noziegums pret cilvēci. Izsūtīja ģimenes, veselas dzimtas, sākot no zīdaiņiem un beidzot ar sirmgalvjiem, skaidri apzinoties, ka daļa no viņiem nespēs pārdzīvot necilvēcīgos apstākļus un nomirs jau pa ceļam. Tā bija apzināta, nežēlīga slepkavība, ietaupot lodes. 

Otrkārt, ekonomisks noziegums. Izsūtīto cilvēku lielākais noziegums okupantu un to līdzskrējēju acīs bija tas, ka viņi ir labi saimnieki. Viņu zināšanas, prasmes, pieredze, nedzimušie bērni tika atrauti Latvijai, un šā nozieguma sekas ir jūtamas vēl tagad. Godā cēla tos, kuri ir gatavi gan koksagīzu sēt, gan āboliņu izart, ja komunistu partija tā liek. Nodot māti un tēvu, nodot savu Latviju. 

Un arī tā sekas mēs jūtam šodienas Latvijā. Mums ir daudz darba ņēmēju, bet par maz darba devēju. Mums ir daudz politiķu, bet maz valstsvīru. Mums ir daudz kritizētāju, bet maz darītāju. 

Labākā piemiņa 1941., 1944. – 1945., 1949. gados izsūtītajiem ir padarīt Latviju labāku. Un to neviens cits mūsu pašu vietā nedarīs!” saka Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.