Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Par orientēšanās sprinta čempionu kļuvis Artūrs Pauliņš

Par orientēšanās sprinta čempionu kļuvis Artūrs Pauliņš

Maija pirmajā nedēļas nogalē Liepājas Jūrmalas parkā aizvadīts sezonas pirmais Latvijas čempionāts orientēšanās sportā, kurā dalībnieki sacentās sprintā un jauktajā sprinta stafetē. Orientēšanās sprinta čempionu titulus elites grupās izcīnīja Artūrs Pauliņš un Irita Puķīte, savukārt spēcīgākajā SV21 grupā par čempioniem starp komandām kļuva Azimuts OK-Sm BJSS komanda ar Artjomu Rekuņenko, Artūru Pauliņu un Agniju Cauni tās sastāvā.


Sestdien, 6. maijā, pirms Latvijas čempionāta atklāšanas notika arī svinīgais orientēšanās klubu gājiens, pēc kura ar uzrunām sportistiem, vēlot veiksmīgu turpmāko sezonu, uzstājās Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents Viesturs Tamužs, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, Liepājas pilsētas domes Sporta pārvaldes vadītājs Artis Lagzdiņš un Latvijas orientēšanās čempionāta direktors Matīss Ratnieks.


Jāatzīmē, ka uzrunās tika pausta arī vēlme Liepājā atjaunot panīkušās orientēšanās sporta tradīcijas.


Sprinta distancē, kas veda pa Liepājas pilsētu un jūrmalu, gan dāmu, gan vīru elites grupās līderi izcēlās ar ļoti stabilu un precīzu skrējienu. Dāmu elitē uzvaru izcīnīja Irita Puķīte (Kāpa OK/Saulkrastu SC), par 32 sekundēm pārspējot vienu no sacensību favorītēm un pērnā gada sprinta čempioni Sandru Grosbergu (CPSS/Meridiāns/Pārgauja), bet trešo vietu, no uzvarētājas atpaliekot 43 sekundes, izcīnīja Laura Vīķe (Kāpa OK). 


"Esmu ļoti apmierināta, jo noskrēju stabili, bez kļūdām, kas, patiesību sakot, arī bija uzdevums, ko pirms starta biju sev uzstādījusi," pēc finiša atzina pirmās vietas ieguvēja Irita Puķīte. "Par uzvaru un vietu sadalījumu es nedomāju, mans mērķis bija nepieļaut lielas kļūdas." 


I. Puķītei šis ir pirmais čempiones tituls sprintā, ko nu viņa lepni var pievienot pērnā gada čempiones tituliem vidējā un garajā distancē. Komentējot distanci, uzvarētāja to vērtēja kā salīdzinoši vieglu: "Distancē prasījās kāds sarežģītāks un nopietnāks etaps. Protams, ceļa variantu bija daudz, bet varbūt tie bija diezgan vienkārši”.


Tikmēr vīru elitē ar iespaidīgu 54 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju uzvaru sprintā izcīnīja Artūrs Pauliņš (Azimuts OK-Sm BJSS), kļūstot par trīskārtēju Latvijas sprinta čempionu. Otro un trešo vietu izšķīra nieka sekundes starpība - mazliet ātrāks, izcīnot sudraba medaļu, izrādījās Andris Kivlenieks (Ogre OK/SC), bet bronzas medaļa Dāvim Dišleram (Ozons). 


Veiksmīga Artūram Pauliņam izrādījās arī sacensību otrā diena, kad dalībnieki vienojās komandās, lai cīnītos par čempionu tituliem jauktajās sprinta stafetēs. Pateicoties Artūra Pauliņa stabilajam skrējienam otrajā etapā, 1. vietu sacensībās izcīnīja Azimuts OK-Sm BJSS pirmā komanda.


"Es redzēju, ka priekšā daudz spēcīgu sportistu nebija, tāpēc jau uzreiz pēc pirmā kontrolpunkta biju vadībā un atlikušo distanci man tikai vajadzēja skriet bez kļūdām. Nervozitāte manī tomēr bija, pieļāvu divas kļūdas uz kādām 10 līdz 15 sekundēm. Lai gan jutos slikti, zināju, ka esam vadībā, un to arī centos noturēt līdz beigām un nodot pēc iespējas lielāku pārsvaru Agnijai," tā A. Pauliņš neilgi pēc finiša.


Otrajā vietā Latvijas čempionātā jaukto sprinta stafešu disciplīnā ierindojās pagājušā gada sprinta stafešu čempioni Kāpa OK pirmā komanda ar Gunti Māliņu, Uldi Upīti un Iritu Puķīti, uzvarētājiem kopumā zaudējot 15 sekundes, bet trešo vietu un bronzas medaļu izcīnīja Ozons/RSP pirmā komanda ar Jāni Tamužu, Dāvi Dišleru un Elizabeti Blūmentāli tās sastāvā. Viņiem līdz uzvarai pietrūka 36 sekundes.


Latvijas čempionāts orientēšanās sportā ir Latvijas Orientēšanās federācijas organizētu orientēšanās sacensību sērija, kurā tiek noskaidroti Latvijas čempioni vairākās orientēšanās sporta disciplīnās. Pēdējos gados notiek atsevišķs čempionāts garajā distancē un sprintā (vasaras sākumā) un vidējā distancē un stafetē (vasaras beigās), kā arī atsevišķs čempionāts orientēšanās maratona distancē (rudenī) un nakts orientēšanās sportā (septembra beigās). Latvijas čempioni katrā no veidiem tiek noskaidroti daudzās vecuma grupās, tostarp arī vīriešu un sieviešu elites grupās. Latvijas čempionāti ir arī Latvijas kausa izcīņas posmi (attiecīgi klasiskajā orientēšanās sportā, sprintā vai stafetēs).