Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

Māris Stabiņš

2017. gada 8. maijs 07:07

3783
 Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

Agnija un Ilgvars Caunes startējot Latvijas izlases sastāvā izcīna bronzas medaļas komandu vērtējumā.  Individuāli vidējā distancē ILgvars 4. vietā , Agnija 7. vietā.


 No 22. līdz 28.aprīlim Itālijā , Sicīlijā  Palermo apkārtnē notika Pasaules skolēnu čempionāts orientēšanās sportā.  Tajā piedalījās 27 valstu komandas.

Sacensības notika skolu grupās un izlašu grupās.


Smiltenes novadu startējot Latvijas skolēnu izlasē W1 SELECT grupā (1999-2001 dz.g.)  šajā Pasaules skolēnu čempionātā pārstāvēja Grundzāles pamatskolas 9. klases skolniece un Smiltenes BJSS audzēkne Agnija Caune un Smiltenes BJSS audzēknis Ilgvars Caune.  Viņš startēja Latvijas skolēnu izlasē M1 SELECT grupā. (1999-2001 dz.g.)  

Dzīvojam viesnīcā Città del mare Hotel Village 


Sacensību pirmā diena  24.aprīlis sākās ar divu stundu ceļu autobusā( Itālijā ir likums ka skolēnu autobusam pa priekšu brauc Carabinieri ar ieslēgtām bākugunīm. Visu sacensību laiku mūs veda kolonā pa 10 -12 autobusiem.)  līdz modeļa distancei. (treniņš apvidū kas būs līdzīgs sacensību apvidum)

Veicot treniņdistanci nācās skriet cauri krūmiem ar ērkšķiem.  Tāds pārsvarā bija gandrīz viss apvidus. Apvidus īpatnība arī tā ka bija daudz žogu. ( arī dzeloņdrāšu)  Tie bija pietiekoši augsti lai pārvarot tos būtu jāmeklē kāda sprauga. 

  Vakarpusē autobusi mūs nogādāja uz Palermo kur notika sacensību atklāšana.  Vispirms devāmies gājienā pa Palermo gājēju ielu kas bija vairāk kā 2 km gara.  Šis bija ļoti emocionāls gājiens. Ielas malās smaidīgi cilvēki , kas mūs fotogrāfē un filmē, aiz Latvijas delegācijas soļo Jaunzēlande, kas ļoti skaļā balsī sauc dažādus saukļus.    Mēs izceļamies ar baltajiem Latvijas izlases parādes krekliem.  Ejot tiek uzdziedāta dziesma no filmas Velna kalpi.

25. aprīlī tika dots starts garajai distancei. Lai kāju augšstilbos nedurtos dzeloņi  tie tiek nolīmēti ar teipu. Daži pat skrien ar divām biksēm.  Pēc garās distances apkopojot distancē paveikto Ilgvaram Caunem savā debijas reizē  27. vieta.  , Agnijai Caunei 10. vieta.  Viņai šis ir jau otrais Pasaules skolēnu čempionāts. Pirms diviem gadiem Agnija kļuva par Pasaules skolēnu čempioni skolu grupā vidējā distancē.  

26. aprīlī devāmies uz Palermo kur notika komandu draudzības sacensības. To būtība bija ka komandas tika salozētās lai katrā būtu  pa trīs no dažādu valstu pārstāvjiem.  Kopā startē vairāk kā 200 komandu.   ILgvars Caune kopā ar saviem komandas biedriem no Jaunzēlandes un Igaunijas finišēja 5. vietā.

  Trenerim Mārim komandā tiek beļgiete un slovākiete, kas runā tikai savās valodās. Lai vienotos kādus kontrolpunktus kurš meklēs ir krietni jānopūlās. Kārtējo reizi nonāku pie secinājuma ka ir jāmācās valodas.

  Nākošajā dienā no rīta devāmies  ekskursijā uz Palermo.  Itāļu brīvprātīgie gidi nav savu uzdevumu augstumos un ved mūs jau pa pazīstamām vietām, ko redzējām atklāšanas parādē un draudzības sacensībās. Palūdzam viņiem lai mums iedod brīvo laiku un to atvēlam suvenīru pirkšanai.  

Vakarā otrajā sacensību viesnīcā Saracen resort – Isola delle Femmine (PA),  kur dzīvo citas komandas notiek valstu prezentācijas pasākums. Katra valsts ir sagatavojusi galdu ar kautko garšīgu no savas valsts un ar to cienā pārējos. Paralēli tam  komandas rāda sagatavotos priekšnesumus. Latvijai jāuzstājas pēdējai. Ar savu priekšnesumu izpelnamies patiesas ovācijas un lepnums par mūsu jauniešiem kas tik īsā laikā spēja sagatavot lielisku priekšnesumu. 


 27. aprīlis sacensību vidējā distance.  Laiks silts . Termometra stabiņš tuvojas 30 grādu atzīmei, bet pūš vējiņš un lielo karstumu nemaz nejūt.

  Vidējā distancē  veicas labāk.  Agnijai Caunei 7. vieta. ( viņa tikai vienu sekundi piekāpjas sestās vietas ieguvējai) Ilgvaram ceturtā vieta.  Patīkami ka arī piektajā un sestajā vietā ir Latvijas izlases puiši un kļūst skaidrs ka komandu vērtējumā Latvijas izlases M1 Select  zēnu komanda ir trešajā vietā divu distanču  kopvērtējumā.. Kad saskaita meiteņu rezultātus varam uzgavilēt, jo arī Latvijas izlases meiteņu komanda W1 Select ir trešajā vietā.  Vakarā dodamies uz komandu apbalvošanu.  Komandas saņem skaistas medaļas un kausus.  Latvijas izlases W1 Select kauss glabāsies pie Agnijas jo viņa bija labākā savā komandā.

Agnija un Ilgvars gan apbalvošanā nevar piedalīties , jo viņi jau ir lidmašīnā uz Zviedriju lai piedalītos Tiomila stafetēs sava zviedru kluba Klemmingen sastāvā. 


Pie kausiem un medaļām tiek arī Latvijas izlases jaunākās grupas (2002-2003 dz.g)  komandas. Meitenēm 2. vieta, zēniem trešā vieta.


Ilgavaram šis bija pirmais un pēdējais skolēnu Pasaules čempionāts. Agnijai ir iespēja piedalīties 


Nākošajā  Pasaules skolēnu čempionātā kas  notiks pēc diviem gadiem Igaunijā Otepes apkārtnē., kad 2001 gadā dzimušie būs vecākie dalībnieki.