Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvijas čempionāts orientēšanās sportā garajā distancē

Māris Stabiņš

2017. gada 15. maijs 16:06

639
Latvijas čempionāts orientēšanās sportā garajā distancē

14.maijā Latvijas labākie orientieristi devās Alūksnes virzienā, lai sadalītu čempionu titulus Latvijas čempionātā garajā distancē. Uzvaras elites grupās izcīnīja Artūrs Pauliņš (Azimuts OK-Sm BJSS) un Sandra Grosberga (CPSS/Meridiāns/Pārgauja).

Latvijas čempionāts garajā distancē , kas ir orientēšanās klasika notika Alūksnes augstienes ziemeļu daļā, Veclaicenē, dabas lieguma Peļļi - Korneti teritorijā aptuveni 170 - 240 m virs jūras līmeņa. Apvidū pārsvarā jauktu koku mežs ar dažādu caurejamību, kas mijas ar atklātām teritorijām un izteiktām reljefa formām. Pirms sacensībām organizatori solīja, ka visās grupās dalībniekus gaida pa kādam dažāda izmēra un formas purvam, kā arī pa kādai vairāk vai mazāk stāvai nogāzei.

 Organizatoru mērķis bija sagatavot tādas distances, kas būtu pēc iespējas līdzīgākas tām, kas gaidāmas šī gada Pasaules čempionātā orientēšanās sportā Igaunijā. Un tas arī izdevās – distances bija gana sarežģītas, ar lielu variantu izvēļu daudzveidību un ļāva orientieristiem izbaudīt apvidu, kāds gaidāms sezonas nozīmīgākajos startos.

Kāpēc izvēlēts tieši šis apvidus? Sacensību organizators V. Veļķeris stāsta, ka to nolūkojis jau pērnā gada vasaras nogalē ar mērķi Latvijas sportistus sagatavot Pasaules čempionāta garajai distancei. "Esam vienā augstienē, kur ietilpst arī Pasaules čempionāta garās distances apvidus ap Reugi Igaunijā. Šo vietu jau izbraukājuši somi, krievi, šveicieši, norvēģi, arī paši igauņi, lai sajustu apvidus garšu, stāvās gravas un nogāzes. Mans mērķis bija izveidot maksimāli līdzīgas sacensības tām, kas gaidāmas Igaunijā, lai to izmēģināt var gan pašu sportisti, gan uz šejieni konkurēt ar viņiem un izcīnīt Pasaules ranga punktus brauktu arī orientieristi no ārzemēm. 

Vilnis Veļķeris  skaistā vietā bija iekārtojis startu, kur sportistiem aptuveni 200 m zem kājām bija Kornetu ciematiņš ar ezeriem un ūdeņiem, un tālumā varēja redzēt skatu torņus.  Kamēr Veclaicenes apvidus meži vēl nav sazaļojuši, variantu daudzveidība, ko piedāvāja šāds apvidus, bija liela, tāpēc sacensības bija spraigas un interesantas , kas pārbaudīja orientieristu prasmes un kutināja nervus viņu atbalstītājiem.

Vīriešu elitē  25 vīru konkurencē uzvaras laurus plūca grundzālietis Artūrs Pauliņš. Viņš 15,5 km garo distanci veica 1:31:31 laikā, pārspējot tuvāko sekotāju Andri Jubeli (Mežmalas/Madona) par vienu minūti un četrām sekundēm. Savukārt uz pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Rūdolfs Zērnis (Saldus OK), kurš no uzvarētāja atpalika trīs minūtes 10 sekundes.

“Principā izpildīju visu kā plānots. Biju plānojis skriet bez kļūdām, izvēloties ātrākos variantus, un skriet mērenā tempā – labā plūdumā, kas arī izdevās. Fiziski jutos ļoti labi, visu laiku kontrolēju situāciju un savu ātrumu,” apmierināts ar savu sniegumu ir Artūrs Pauliņš. Jāatzīmē, ka A. Pauliņam šis ir jau trešais Latvijas čempiona tituls šosezon - aizvadītajā nedēļā viņš uzvarēja gan Latvijas čempionātā orientēšanās sprintā, gan sprinta stafetē.

“Trīs zelti trijās distancēs bija manos kvēlākajos plānos. Prieks, ka to izdevās izdarīt un pilnībā parādīt savu potenciālu. Turklāt distance bija kā konfekte – izbaudīju katru soli. Tā galvenokārt bija fiziski smaga ar daudz ceļu variantiem, tāpēc bija svarīgi distances sākumā saglabāt vēsu galvu un izvēlēties ātrākos variantus,” turpina sportists, vēl piebilstot, ka distance esot bijusi organizatora Viļņa Veļķera meistardarbs.

Atbalstīt Artūru un arī pašiem piedalīties sacensībās devās kupls skaits  (gandrīz 50) Azimuts OK-Sm BJSS sportistu.

Uzvaras savās grupās izcīnīja ILgvars Caune  M-18 , Vita Cīrule W-45 un  Jānis Biezais M-65.

Ar sudraba godalgām savas kolekcijas papildināja  Agnija Caune W-16 , Ieva Godiņa W-40 , Jānis Nulle M-50 , Videga Gaigala W-50. Sudrabs arī Būdskalna pārstāvei Aigai Tarasovai W21A.

Trešās vietas Mārtiņam Godiņam M-40 un Dainim Bormanism M-50.

 Augstajā ceturtajā vietā Latvijas čempionāta vērtējumā (vienu vietu pirms Ronalda finišēja Izraēlas sportists)  Ronalds Orniks startējot daudzskaitlīgajā M-16 grupā 34 dalībnieku konkurencē. Šis Ronaldam ir labākais starts savā orientierista karjerā.

Ceturtais rezultāts arī Ventam Lupkinam M21A grupā , Guntai Dudelei W-50 un Aldim Lapiņam M-65.

Piektajās vietās Elīna Skopāne W-18 , Laura Savicka W-20 un Otārs Putrālis M-40.

Sestajā vietā Agnese Jaunmuktāne W-14.

Panākumi arī Gaujienas puišiem , kas trenējas Smiltenes BJSS.  M-12 grupā pirmais Uvis Sproģis  un M-14 grupā ceturtais Austris Kalniņš.