Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rīt Beverīnas novadā gaidāms paaugstināts ābeļu kraupja izplatības risks

LETA

2017. gada 31. maijs 08:33

135
Rīt Beverīnas novadā gaidāms paaugstināts ābeļu kraupja izplatības risks

Latvijas ābeļu dārzos šajās dienās ir paaugstināts ābeļu kraupja izplatības risks, liecina informācija Valsts Augu Aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.

VAAD vēlas pievērst augļkopju uzmanību Latvijas Augu Aizsardzības pētniecības centra brīdinājumam par ābeļu kraupja askusporu izlidošanas gaitu.

Saskaņā ar prognozēm no 29.līdz 1.jūnijam neliels infekcijas risks paredzams Viļakas novadā. Nākamā pieaugošā infekcija prognozējama rīt Siguldas novadā, infekcijas izplatības riskam vēl vairāk palielinoties 1.jūnijā.

Nākamais spēcīgais ābeļu kraupja infekcijas izplatības risks ir paredzams Bauskas un Tukuma novados parīt, 31.maijā. Todien nākamā ļoti spēcīgā infekcija ir sagaidāma arī Dobeles novadā, kā arī spēcīgs infekcijas risks pastāv Viesītes novadā. Maija pēdējā dienā infekcija prognozējama arī Saldus novadā.

Turpretī 1.jūnijā neliels infekcijas risks paredzams Beverīnas un Talsu novados.

Papildus informāciju par ābeļu kraupja bioloģiju un ierobežošanas pasākumiem var atrast VAAD kaitīgo organismu datu bāzē.

LETA jau 23.maijā vēstīja, ka ļoti augsts ābeļu kraupja izplatības risks gandrīz visos Latvijas reģionos pastāvēja 23., 24. un 25.maijā.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.