Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pauliņš startēs Pasaules čempionātā orientēšanās sportā

Pauliņš startēs Pasaules čempionātā orientēšanās sportā

Jau šonedēļ, 30. jūnijā, sāksies ikgadējais centrālais notikums orientēšanās pasaulē – Pasaules čempionāts orientēšanās sportā. Latviju tajā pārstāvēs izlase 12 sportistu sastāvā. Ņemot vērā, ka čempionāts šogad norisinās mums pavisam tuvu – kaimiņvalstī Igaunijā –, mūsu sportistiem ir garantētas zināmas priekšrocības labi pazīstamā apvidus dēļ.


Pasaules čempionāts šogad norisināsies laikā no 30. jūnija līdz 7. jūlijam. Orientēšanās skrējienā labākie tiks noteikti kopumā piecās disciplīnās – trīs individuālajās (sprintā, vidējā distancē, garajā distancē) un divās stafetēs (jauktajā sprinta stafetē un stafetē). 


Kā norāda Latvijas izlases galvenais treneris, somu speciālists Jari Ikaheimonens, Latvijas sportistu sagatavotība ir laba, taču izšķiroša augstā līmeņa sacensībās būs tieši izturība. "Cīņa par individuālajām medaļām būs ļoti sīva, tāpēc šeit nekādus solījumus nevaru dot, bet ticu, ka esam sāncenši cīņai par vietu TOP6 gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē stafetē," turpina J. Ikaheimonens.


Zem Latvijas karoga pretī pasaules spēcīgākajiem orientieristiem stāsies Edgars Bertuks, Mārtiņš Sirmais, Andris Jubelis, Rūdolfs Zērnis, Artūrs Pauliņš, Dāvis Dišlers, Andris Kivlenieks, Laura Vīķe, Inga Dambe, Sandra Grosberga, Līga Valdmane un Irita Puķīte. 

Pasaules čempionātā šogad pulcēs orientieristus no 50 valstīm, pārstāvot visus kontinentus. 446 dalībnieku vidū ir sportisti pat no tādām eksotiskām valstīm kā Brazīlija un Čīle no Dienvidamerikas, Ēģipte no Āfrikas, Honkonga un Ķīna no Āzijas un Moldova un Serbija no Eiropas. 


Kā jau iepriekš minēts, šī gada Pasaules čempionātā Latvijas orientieristiem būs zināmas priekšrocības, jo tas norisināsies apvidū, kas līdzīgs Latvijai. Sprinta sacensības notiks Igaunijas pilsētā Tartu, bet meža distances vedīs uz Vitipalu un Reuges apkārtni. Reuge atrodas vien aptuveni 20 kilometrus no Alūksnes, Kornetiem, kur šogad notika arī Latvijas čempionāts garajā distancē. Korneti atrodas vienā augstienē ar Reugi Igaunijā, tāpēc var teikt, ka Pasaules čempionāta apvidus garšu, stāvās gravas un nogāzes mūsu orientieristi pirms nozīmīgajiem startiem izbaudījuši lielos apmēros.


Sacensību programma:


Piektdien, 30. jūnijā – Individuālā sprinta kvalifikācija

Sestdien, 1. jūlijā – Sprinta fināls

Svētdien, 2. jūlijā – Jauktā sprinta stafete

Otrdien, 4. jūlijā – Garā distance

Ceturtdien, 6. jūlijā – Vidējā distance

Piektdien, 7. jūlijā – Stafete


Visu informāciju, kas saistīta ar sacensībām, var uzzināt sacensību mājaslapā: http://woc2017.ee.


Atgādinām, ka 2018. gadā, Latvijas simtgadē, pasaules labākie orientieristi viesosies Latvijā, kur par medaļām cīnīsies Siguldas gravās un Rīgas ielās.


Īsumā par katru Latvijas izlases dalībnieku:

Andris Kivlenieks līdz šim vasaras izlases sastāvā startējis vienu reizi – 2011. gadā, kad izcīnīja 16. vietu vidējās distances kvalifikācijā. Šogad Pasaules čempionātā viņš piedalīsies sprintā. Satraukuma pirms čempionāta viņam nav, bet par savu stiprāko pusi viņš sauc orientēšanās prasmi. 

Sandras Grosbergas pirmais Pasaules čempionāts orientēšanās sportā bija pērn. Augstāko rezultātu - 8. vietu - viņa izcīnīja stafetē. Savukārt sprinta stafetē viņa ieguva 16. vietu, bet sprinta distancē - 39. vietu. Šogad S. Grosberga startēs sprintā, jauktajā stafetē sprinta distancē, vidējā distancē un stafetē. Pirms Pasaules čempionāta viņa jūtas labi un atzīst, ka nav pamata īpaši nervozēt par fizisko sagatavotību, turklāt, kā atzīst sportiste, tik pazīstamā apkārtnē viņa lieliski var tikt galā ar jebkuru karti un apvidu.

Andra Jubeļa debija Pasaules čempionātā orientēšanās sportā bija pirms sešiem gadiem, bet viņa labākie rezultāti ir 38. vieta sprinta un 34. vieta vidējā distancē 2015. gadā, kā arī 34. vieta garajā distancē un 7. vieta stafetē pērn. Šogad A. Jubelis cīnīsies vidējā distancē un stafetē. Sajūtas viņam ir ļoti labas un pazīstamais apvidus vairo pārliecību. "Mana stiprā puse noteikti varētu būt fakts, ka līdzīgā apvidū trenējos jau no bērnības, kas ļauj daudz stabilāk tajā justies. Fiziski esmu kļuvis ātrāks tieši vidējā distancē, tāpēc, apvienojot to ar labu orientēšanos, rezultāti neizpaliks," saka A. Jubelis.

Artūrs Pauliņš  pirmoreiz Latvijas izlases sastāvā Pasaules čempionātā orientēšanās sportā startēja 2010. gadā. Toreiz garās distances kvalifikācijā viņš izcīnīja 25. vietu, tomēr finālā neiekļuva. Ātrums ir viņa kaislība, tāpēc nav pārsteidzoši, ka turpmākajos gados labākie rezultāti Pasaules čempionātos izcīnīti tieši sprinta distancē - 2015. gadā tā bija 34. vieta, bet pērn - 16. vieta. Šogad A. Pauliņš konkurentiem stāsies pretī ne tikai sprintā, bet arī jauktajā stafetē sprinta distancē un garajā distancē. Ar savu fizisko sagatavotību  A. Pauliņš ir apmierināts. Tuvojoties čempionātam, forma tikai uzlabojas.

Irita Puķīte Pasaules čempionātā orientēšanās sportā startēs pirmoreiz, pretiniecēm stājoties pretī sprintā un garajā distancē. "Sagatavošanās periodā esmu izpildījusi iecerēto treniņu apjomu, īpaši piestrādājot pie ātruma un tehniskās sagatavotības uzlabošana," saka I. Puķīte. Maija beigās viņa piedalījās Pasaules Kausa pirmā posma sacensībās Somijā, kas bija daļa no sagatavošanās procesa Pasaules čempionātam. Tur viņa guva noderīgu pieredzi, kas, kā viņa uzsver, ļaus čempionātā justies drošāk.

Laura Vīķe Pasaules čempionātā orientēšanās sportā debitēja 2009. gadā. Toreiz un arī 2015. gadā viņa stafetē izcīnīja augsto 7. vietu. L. Vīķe var lepoties arī ar citiem augstiem rezultātiem - 21. vieta garajā distancē 2011. gadā, 17. vieta sprinta stafetē 2014. gadā, kā arī 18. vieta vidējā distancē 2015. gadā. Pērn viņa ieguva 35. vietu sprintā. Šogad Igaunijā viņa skries tikai stafeti, kas, viņasprāt, ir visdinamiskākā no meža disciplīnām - labs rezultāts, kas izskriets komandā, nereti sagādā daudz lielāku gandarījumu nekā individuāls panākums, viņa uzsver.

Latviju Pasaules čempionātā orientēšanās sportā pārstāvēs arī Līga Valdmane. Viņas debija Pasaules čempionātā bija 2015. gadā, kad sprinta kvalifikācijā viņa izcīnīja 22. vietu, bet vidējā distancē - 43. vietu. Pērn Pasaules čempionātā L. Valdmane nestartēja, bet šogad paredzēts, ka viņa sacentīsies garajā distancē. Viņai sajūtas pirms šī čempionāta ir pavisam citādas nekā ir bijis citreiz - viņa jūtas mierīgi, taču tajā pašā laikā apzinās, ka jāparāda vislabākais sniegums. Garajā distancē, kā viņa norāda, palīdzēs orientēšanās prasmes: "Domāju, ka varu tehniski labi veikt distanci bez lielām kļūdām," viņa saka.

Dāvja Dišlera debija Pasaules čempionātā orientēšanās sportā bija 2014. gadā, bet viņa augstākie rezultāti ir sprinta distancē izcīnīta 36. vieta 2015. gadā un 16. vieta sprinta stafetē pērn. Šī gada Pasaules čempionātā D. Dišlers startēs sprintā un jauktajā sprinta stafetē. "Šogad sprinta piedāvātais apvidus noteikti būs piemērotāks un saprotamāks nekā iepriekš, kā arī ir daudz strādāts stadionā, lai uzlabotu skriešanas ātrumu. Uz šīm lietām arī balstu savas cerības, kā arī, protams, lielu līdzjutēju klātbūtni un atbalstu," saka D. Dišlers.

Inga Dambe savu orientēšanās prasmi jau gadiem slīpē Somijā. Tik augsta līmeņa orientieristes panākumiem interesanti sekot būs visās distancēs. Viņa debitēja Pasaules čempionātā 2001. gadā, bet I. Dambes augstākie rezultāti individuālajās distancēs ir 17. vieta sprintā 2005. gadā, 9. vieta vidējā distancē 2012. gadā, 18. vieta garajā distancē 2014. gadā, savukārt stafetē gan 2009., gan 2015. gadā viņa izcīnīja 7. vietu. Šogad viņa startēs sprintā, sprinta stafetē, vidējā distancē un stafetē.

Arī Mārtiņš Sirmais Pasaules čempionātā debitēja 2001. gadā. Viņa augstākie rezultāti Pasaules čempionātos - 2007. gadā iegūta 5. vietu sprintā, bet vidējā distancē viņam bijusi 12. vieta gan 2003., gan 2013. gadā, kā arī 2009. gadā viņš izcīnīja 36. vietu garajā distancē un 4. vietu stafetē. Šogad varēsim vērot viņa panākumus vidējā distancē un stafetē. Kā viņš norāda, gatavošanās čempionātam rit savu gaitu. Par savām stiprajām pusēm Igaunijā viņš līdzīgi kā Latvijā sauc kartes lasīšanu un ātrumu.

Edgars Bertuks ir Latvijas orientēšanās sabiedrības lepnums - 2012. gadā viņš kļuva par Pasaules čempionu orientēšanās sportā. Pašlaik E. Bertuks joprojām atkopjas pēc augšstilba divgalvainā muskuļa operācijas. Ja ar atkopšanos viss labi veiksies, redzēsim viņu cīnāmies Pasaules čempionāta stafetē. Jūnija sākumā kopā ar Latvijas izlasi viņš bija treniņnometnē Igaunijā, kur apguva gaidāmā Pasaules čempionāta apvidus. Sajūtas viņš sauc līdzīgas kā mājās, jo tieši šādos mežos aizsākās viņa kaislība pret orientēšanās sportu. Viņaprāt, Latvijas izlase šobrīd ir ļoti spēcīga, un, kā viņš redz, paliks vēl spēcīgāka.

Rūdolfa Zērņa debija Pasaules čempionātā bija 2015. gadā, kad viņš ieguva 33. vietu garajā distancē un 12. vietu stafetē. Pagājušajā gadā viņš čempionātā nestartēja.