Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ilgvars Caune izcīna Latvijai sudrabu Eiropas Jauniešu čempionāta stafetē M18 grupā

Ilgvars Caune izcīna Latvijai sudrabu Eiropas Jauniešu čempionāta stafetē M18 grupā

Svētdien, 2. jūlijā, noslēgusies Eiropas Jauniešu čempionāta orientēšanās sportā stafete, kurā sudraba medaļu M18 grupā izcīnīja puišu komanda ar Ilgvaru Cauni, Rihardu Krūmiņu un Frici Spektoru tās sastāvā. 

 

Komandas laiks finišējot bija 1:46:23, kas bija vien par 38 sekundēm mazāk nekā grupas uzvarētājiem - Francijas izlasei. 

Ilgvars Caune, kurš veica 1. etapu, finišēja kā sestais, atpaliekot 2 minūtes un 8 sekundes no līdera, Krievijas izlases pārstāvja, bet rezultātu uzlabot 2. etapā izdevās Rihardam Krūmiņam, kurš stafeti tālāk 3. etapa veicējam Fricim Spektoram nodeva jau kā trešais ar 41 sekundes starpību no līdera. Vēlāk F. Spektors rezultātu tikai uzlaboja, tomēr noķert Francijas izlasi, kuri jau 2. etapā bija atrāvušies, gan neizdevās.

 

Puišu komentāri par aizvadīto stafeti:

Ilgvars Caune,1. etapa veicējs: "Sākumā daudz bija pa ceļu bija jāskrien, tāpēc visi skrēja ļoti ātri. Bet, kad iegāju mežā, tad sāku sajusties diezgan spēcīgs, labi ņēmu punktus. Mazliet nokļūdījos gan sākumā, kādas divas minūtes apmēram, kad vadošo valstu pārstāvji diezgan patālu atrāvās. Tad atkal sākās labs skrējiens, mēģināju pievilkt tuvāk, diezgan tīri skrēju un kāpu rezultātos augšā. Beigās turpinājās ātra skriešana, jutos spēcīgs, biju ar līderiem kopā. Vien krievi un zviedri bija izrāvušies priekšā. Apvidus bija ļoti kalnains, bet gan garajā distancē, gan stafetē distance pārsvarā negāja pa ļoti lielu kalnu - uz vienu kontrolpunktu gan bija teju vertikāls kāpums".

Rihards Krūmiņš, 2. etapa veicējs: "Es iegāju distancē sestais. Uz pirmo punktu jau ieraudzīju zviedru un somu, kuri bija man priekšā. Pusi distanci veicu bez kļūdām kopā ar zviedru, bet tad viņš pazuda kaut kur, pēc tam visu distanci bez kļūdām veicu viens, vienīgi mazliet pietrūka fiziskās izturības, lai būtu labāks sniegums. Finišēju kā trešais, mazāk nekā minūti aiz pirmās vietas. Biju labi pievilcis klāt. Šis apvidus bija priekš latviešiem ļoti grūts - ļoti lieli kalni, daudz kur jākāpj augšā. Drīzāk apvidus bija piemērots Viduseiropas valstīm, tāpēc Latvijai šeit nebija tik daudz priekšrocību. Orientēšanās bija mana stiprā puse, tā nebija tik grūta, bija vien dažas āķīgas vietas". 

Fricis Spektors, 3. etapa veicējs: "Es iegāju kā ceturtais, aptuveni 45 sekundes aiz līderiem. No sākuma skrēju kopā ar Krievijas izlases pārstāvi, bet viņš kļūdījās, un es paliku viens. Tad pēkšņi ieraudzīju aiz muguras Francijas izlasi, kas iegāja kā pirmā, un pēc tam pārsvarā visu distanci skrēju kopā ar viņu. Līdz pirmajai vietai pietrūka aptuveni 40 sekundes - beigās pret kalnu kļūdījos kādas 5 sekundes, un tās bija liktenīgas. Apvidus bija ļoti kalnains, līdz ar to fiziski un arī tehniski sarežģīts".

 

Arī citās vecuma grupās stafetē Latvijas jaunieši spēja uzrādīt labus rezultātus. 10. vietu, pateicoties labam sniegumam pēdējā etapā, M16 grupā izcīnīja komanda, kurā Dāvis Šolmanis, Ralfs Jānis Eižvertiņš un Pauls Alberings. Iespējams, vieta desmitniekā būtu bijusi arī W16 grupas komandai Aijas Denijas Trēziņas, Kristīnes Bruneres un Agnijas Caunes sastāvā, tomēr pēdējā etapā A. Caunei diskvalifikācija. Savukārt W18 grupā  17. vieta komandai, kurā startēja Signe Sirmā, Elīza Ozola un Vilma Alberinga.

 

Jāpiebilst, ka piektdien Eiropas Jauniešu čempionāta orientēšanās sportā sprinta distancē Latvijas izlases pārstāve Agnija Caune izcīnīja 12. vietu W16 grupā kopumā 92 jauno orientieristu konkurencē, bet vakar, 1. jūlijā, garajā distancē augstāko rezultātu starp Latvijas pārstāvjiem izcīnīja Anna Emīlija Suta - W16 grupā 92 meiteņu konkurencē viņai 12. vieta.

Eiropas Jauniešu čempionāts orientēšanās sportā norisinājās šajā nedēļas nogalē no 30. jūnija līdz 2. jūlijam. Čempionātā piedalās kopumā 35 valstis un teju 500 sportisti, bet Latviju pārstāvēja 20 jaunie orientieristi. Sacensības noritēja trīs disciplīnās - sprintā, garajā distancē un stafetē -, medaļas sadalot četrās vecuma grupās - M16 un W16, kā arī M18 un W18.