Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Noteiktie ierobežojumi pīļu medības sezonā

Noteiktie ierobežojumi pīļu medības sezonā

Tuvojoties pīļu medību sezonai, ko ar nepacietību gaida daudzi mednieki, Dabas aizsardzības pārvalde vērš uzmanību uz noteiktajiem ierobežojumiem munīcijas izmantošanā un medījamajās sugās. 

Pīļu medību sezona sāksies sestdien 12.augustā plkst.16:00.  Medniekiem jāņem vērā, ka saskaņā ar Medību noteikumiem sezonas sākumā no 13.augusta līdz 14.septembrim ūdensputnu medības būs atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15.septembra līdz 30.novembrim – katru dienu. Atļauts medīt laučus, krīkļus, pelēkās pīles, platknābjus, meža pīles, prīkšķes, baltvēderes, garkakļus, brūnkakļus, cekulpīles, ķerras, melnās pīles un gaigalas.

Kontrolējošās iestādes, tostarp Dabas aizsardzības pārvalde, pievērsīs pastiprinātu uzmanību Medību noteikumu ievērošanai un noteiktajiem ierobežojumiem. Būtiski atcerēties, ka, medījot ūdensputnus īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, pirmkārt, jāievēro konkrētās teritorijas noteikumos ietvertās prasības, otrkārt, medībās aizliegts izmantot svinu saturošus šāviņus, treškārt, nedrīkst medīt īpaši aizsargājamās putnu sugas, piemēram, zivju ērgli un jūras ērgli, un nemedījamās putnu sugas, piemēram, cekuldūkuri, jūras kraukli, tumšo pīli, kākauli.   

“Līdzīgi kā citus gadus pastiprinātu uzmanību pievērsīsim notiekošajam dabas liegumā “Lubānas mitrājs”, taču regulāri kontrolēsim arī citas ĪADT,” stāsta Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis. “Lai izvairītos no pārpratumiem un nevajadzīgām diskusijām, atgādinām, ka svinu saturošo šāviņu aizliegums ūdensputnu medībās attiecināms ne tikai uz izmantošanu, bet paredz arī to, ka šādi šāviņi nedrīkst atrasties pie mednieka medību laikā,” skaidro D.Vasiļevskis. 

Medniekiem pirms došanās ūdensputnu medībās jānoskaidro, vai medībām izvēlētā vieta neatrodas kādā no īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, vai teritorijai ir individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var būt noteikti atšķirīgi medību termiņi, kā arī pilnībā aizliegtas medības, piemēram, Kaņiera ezerā. 

Informāciju par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām var iegūt Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnes sadaļā http://www.daba.gov.lv/public/lat/iadt/.