Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes baznīcā būs īpašs koncerts

Sandra Pētersone

2017. gada 21. septembris 07:52

530
Smiltenes baznīcā būs īpašs koncerts

Sestdien, 23. septembrī, pulksten 19 Smiltenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā sāksies garīgās un laikmetīgās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra soliste, profesore Ilona Bagele (mecosoprāns).

 Koncertā piedalīsies Sandis Ulpe (tenors). Programmā iekļauti E. L. Vēbera, G.F. Hendeļa, J. S. Baha un citu komponistu skaņdarbi. Koncertmeistars ir Gļebs Beļajevs.

“Koncertā ieeja ir pret ziedojumiem, kuru mērķis ir  līdzfinansējuma iegūšana apkures krāšņu atjaunošanai, lai baznīcas lielās telpas mikroklimats uzlabotos un būtu labāks, vienmērīgāks,” vēsta Smiltenes luterāņu draudzes mācītājs Reinis Kulbergs.

Viņš norāda, ka Smiltenes luterāņu draudzes baznīcā ir nepieciešams atjaunot divas 4,2 metrus augstās cilindriskās apvalka krāsnis un izolētus metāla skursteņus. Lauku atbalsta dienestā jau apstiprinātajam projektam “Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas lielās zāles krāšņu atjaunošana” papildus tam piešķirtajam publiskajam finansējumam (9000 eiro) ir nepieciešams līdzfinansējums 5649,22 eiro apmērā.

“Aicinām ikvienu pievienoties  kopīgam atjaunotnes ceļam, apmeklējot koncertu un piedaloties ar savu mērķziedojumu,” rosina mācītājs. Viņš arī norāda, ka šogad pavasarī Smiltenes novada uzņēmēju tikšanās reizē pašvaldības vadītājs Gints Kukainis ierosināja par kopīgo Latvijas simtgadei sakopjamo vietu Smiltenes novadā izvēlēties Smiltenes luterāņu baznīcu tās centrālā novietojuma un nozīmības dēļ. 

I. Bageles koncertu  atbalsta akciju sabiedrība “Smiltenes piens” un Smiltenes novada dome.

“2016. gadā Smiltenes baznīcas draudze ar Rietumu Bankas labdarības fonda un Valsts Kultūrkapitāla  fonda  finansējumu  veica baznīcas altārgleznas restaurācijas projektu. Jau gandrīz gadu Smiltenes baznīcā ikvienam ir aplūkojama atjaunotā rotā un gaismojumā altārglezna “Kristus augšāmcelšanās.”

Altāra glezna ir unikāla ar to, ka tai ir divi autori - Tartu apriņķī, Ratshofas muižā dzimušais vācbaltu mākslinieks Ernsts fon Lipharts (1847. –1932.), kurš šo gleznu ir darinājis Venedigā 1879. gadā, un izcilais latviešu gleznotājs Janis Rozentāls (1866. – 1916.). Janis Rozentals dzimis Saldus pagasta “Bebros”. 1896. gadā Smiltenē viņš saņem savu pirmo lielo pasūtījumu sakrālās mākslas jomā un veic šīs gleznas atjaunošanu, paspilgtinot un pārgleznojot to, tomēr saglabājot tās oriģinālo kompozīciju,” stāsta mācītājs R. Kulbergs.