Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Atsāksies lasīšana kopā ar suni

Atsāksies lasīšana kopā ar suni

Zum Zum ir suņa meitene, kura vislabāk zina, kādus noslēpumus glabā Valmieras integrētās bibliotēkas grāmatas. Viņa veic darbu, par ko priecātos daudzi grāmatmīļi – Zum Zum ir, iespējams, pasaulē labākā lasītprasmes uzlabošanas skolotāja, un nodarbības kopā ar viņu atsāksies jau 5.oktobrī.

Mīļas acis, pūkaini mīksta frizūra, zinātkārs deguns un labsirdība raksturo astoņus gadus jauno ņūfaundlenda suņu dāmu. Viņa ar nedalītu interesi klausās, kā bērns lasa, apskata ilustrācijas un nekad neizsaka aizrādījumus. Tas palīdz bērnam atbrīvoties, nedomāt par to, ka kaut kas nesanāks, un lasīšanas prieku dalīt ar uzticamu četrkājaino draugu.

Zum Zum saimniece ir kinologs, apmācības trenere, kanisterapijas (viens no rehabilitācijas veidiem, izmantojot speciāli selekcionētu un apmācītu suni) asistente un kanisterapijas suņu eksaminatore Ingūna Tihomirova. Pirms četriem gadiem aizsāktais eksperiments kļuvis par tradīciju. Suņi Valmieras bibliotēkā vairs nav nekas neparasts, un šāds lasīšanas veids iedvesmojis arī bibliotekārus, kuri vienmēr priecājas par četrkājaino draugu ciemošanos. Turklāt bibliotekāre Līga Bujane uzsāka mācības un kļuva par kanisterapijas brīvprātīgo un vienu no Zum Zum labākajām draudzenēm.   

“Rezultāti ir ļoti labi. To apliecina bērnu skaits, kuri atkārtoti šoruden vēlas lasīt kopā ar Zumīti. Suns mazina uztraukumu, iedvesmo, nekad bērnu nepārtrauc. Kā stāsta vecāki, mazajiem apmeklētājiem lasītprasme uzlabojas, turklāt tiek attīstīta arī saskarsmes prasme, mazinātas bailes. Suņi ir bijuši nenovērtējami palīgi ne tikai, lai palīdzētu bērnam uzlabot lasītprasmi, bet arī lai vienkārši atpūstos pēc garās skolas dienas un mācībām. Kā mēs ar bērniem sakām – mums ir meditēšana kopā ar Zumīti,” stāsta Līga Bujane.

Nodarbība sākas ar iepazīšanos, kopīgām spēlēm. Pēc tam bērns aicināts uzcienāt suni un iepazīties ar to, kopā palasīt mazu fragmentiņu no kādas bibliotēkas grāmatas, savukārt Zum Zum ieņem vienīgo klausītājam atvēlēto vietu. Bērni kopā ar suni ne tikai lasa, bet arī uzzina par dažādiem drošības jautājumiem, pilda uzdevumus un izbauda neparasto nodarbību. Pēc tam Zum Zum ar bērniem dodas īsā pastaigā bibliotēkas teritorijā. “Neskatoties, kādi ir laikapstākļi, došanās svaigā gaisā ir vienmēr. Nodarbības kopā ar sunīti ir kā atpūta, mierīgi un priecīgi izbaudot tikšanos. Savukārt vecāki šo stundu, kamēr gaida bērnu, aicināti izmantot, piemeklējot bibliotēkas resursos sev tīkamu literatūru,” piebilst L.Bujane. 

Pirmā tikšanās pēc vasaras brīvlaika notiks 5.oktobrī plkst.16.00 un 18.00 Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā. Piedalīties aicināti bērni, kuri jau prot lasīt. Vietu skaits ierobežots, tāpēc aicinām iepriekš pieteikties, zvanot pa tālruni 27047344. Dalība – bez maksas. 

Lasīšana kopā ar Zum Zum norisināsies ceturtdienu pēcpusdienās Valmieras integrētajā bibliotēkā.