Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Baltijas Junioru kauss -Ilgvaram Caunem - otrā vieta

Māris Stabiņš

2017. gada 23. oktobris 07:54

86
  Baltijas Junioru kauss -Ilgvaram Caunem - otrā vieta

Azimuts OK-Smiltenes BJSS sportists ILgvars Caune izcīna otro vietu garajā distancē.

Latvijas Jauniešu  izlase Zviedrijā, laikā no 20. līdz 22. oktobrim piedalījās Baltijas Junioru kausā orientēšanās sportā. Sacensībās izlasi pārstāvēja 30 jaunie orientieristi.

Viena piektā daļa izlases šoreiz sastāvēja no Azimuts OK-Sm BJSS sportistiem.

 Baltijas Junioru kausā sacentās septiņas Baltijas jūras valstu komandas - divas Zviedrijas komandas (Smolande un Dienvidzviedrija), Somija, Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija.

Latviju jau ceturto gadu šajās sacensībās pārstāvēja  Latvijas Jauniešu B izlase, attiecīgi divas trešdaļas no visas komandas ir jaunieši, kuri šajā sezonā ir bijuši gana spēcīgi, bet nav valsti pārstāvējuši sezonas svarīgākajās sacensībās - Eiropas Jauniešu čempionātā orientēšanās sportā (EYOC) -, un jaunais treneru korpuss.

  Baltijas Junioru kauss norisinājās Zviedrijā, kur ir specifisks apvidus un tam nepieciešama pieredze. 

No Smiltenes BJSS sportistiem tāda bija grundzāliešiem ILgvaram Caunem un Matīsam Slikšjānim , jo viņi vairākas reizes gadā Zviedrijā startē un aizvada treniņus sava Zviedru kluba Klemmingen sastāvā.

 22. oktobrī garajā distancē savu  līdz šim Zviedrijā gūto pieredzi  prata izmantot ILgvars Caune.  Viņam izdevās veikt gandrīz nevainojamu skrējienu un M-18 grupas  7550m garo distanci veikt ar rezultātu 49:37.  Kad bija finišējuši visi dalībnieki Ilgvara rezultāts bija otrais labākais 31 dalībnieka konkurencē. 

Pirmās vietas ieguvējam F.Trofast  ILgvars piekāpās 1:26.  Distances sākuma daļā Ilgvaram izdevās panākt divas minūtes pirms viņa startējošo lietuvieti R. Bazeli tālāk distanci veicot kopā. Distances vidusdaļā viņi panāca Kristapu Bruneru, kas bija startējis 12 minūtes pirms Ilgvara. Apvidu Ilgvars raksturo kā līdzīgu Latvijas apvidum, tikai ar daudziem akmeņiem.

Šī sadarbība ar Ilgvaru bija veiksmīga arī Lietuvas sportistam R.Bazelim, kam šis skrējiens atnesa bronzas medaļu.

 Spēcīgajā junioru grupā M-20 Matīss Slikšjānis uzrādīja trešo rezultātu no Latvijas izlases finišējot 12-tajā vietā. Latvijas izlases līderim Uldim Upītim šoreiz ceturtais rezultāts.

Labākā no Latvijas sportistēm W-18 grupā ir Smiltenes BJSS sportiste Elīna Skopāne. Viņai 17. vieta  29 meiteņu konkurencē. Šīs grupas Latvijas izlases sezonas līdere Vilma Alberinga finišēja vienu vietu aiz Elīnas.

Pirmā Zviedrijas pieredze bija W-16 grupas sportistei Zandai Stabiņai. Viņai izdevās ielauzties TOP-20,  finišējot 20.vietā 32 dalībnieču konkurencē. Labākā Latvijas pārstāve šajā grupā Anna Emīlija Suta uzrādīja septīto rezultātu.

 Tāpat kā Zanda uz Zviedriju pēc pieredzes brauca arī mūsu W-20 grupas sportistes Jana Marta Ivanovska un Laura Savicka, kas uzrādīja attiecīgi 21 un 23 rezultātu 26 dalībnieču konkurencē.

Vairāk informācijas par sacensībām  pieejams sacensību mājas lapā.

 

Dienu iepriekš komandas sacentās stafetēs. Stafetes bija interesantas ar to ka bija pāru etapi- kas šoreiz Latvijas labākajai komandai atnes 11.vietu 33 komandu konkurencē.  Šajā komandā startēja arī  Ilgvars Caune.

Viņa komentārs par stafeti bija kodolīgs: „Ja komandā būtu startējusi Agnija (ILgvara māsa), tad būtu izdevies tikt sešiniekā”.

 Te jāpiebilst ka Agnija kopā ar vēl 14 Latvijas jauniešu izlases kandidātiem devusies uz Bulgāriju -Veliko Tarnova , kur piedalās treniņnometnē gatavojoties  nākošā gada Eiropas jauniešu čempionātam  Nometnes mērķis ir uzkrāt sportisko pieredzi un saprast, kāds būs Eiropas čempionāta gaidāmais apvidus un kādas fiziskās, tehniskās un taktiskās īpašības būs nepieciešams trenēt rudens, ziemas un pavasara periodos.

   Eiropas Jauniešu orientēšanās čempionāts notiks no 28. jūnija līdz 1. jūlijam Bulgārijā. 29. jūnijā jaunieši sacentīsies orientēšanās sprintā, 30. jūnijā garajā distancē, bet 1. jūlijā - orientēšanās stafetē.