Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jaunsargu orientēšanās sacensības Vējiņu kauss 2017.

Māris Stabiņš

2017. gada 24. oktobris 10:13

220
Jaunsargu orientēšanās sacensības  Vējiņu kauss 2017.

Grundzāles un Smiltenes jaunsargi  Jaunsardzes 3. novada sastāvā izcīna 1. vietu Vējiņu kausā.  Individuāli iegūstam astoņas medaļas.

 Kopš 1993.gada Jānis un Aina Vējiņi snieguši būtisku atbalstu Zemessardzes izveides atbalstam. "Viņiem bija stratēģisks plāns valstiskuma stiprināšanai un Jānis  prata pārliecināt Austrālijā dzīvojošos latviešus ziedot līdzekļus Jaunsargu organizācijas atbalstam, partizānu cīņu vietu apzināšanai, Brāļu kapu atbalstam. Vējiņu ģimene bija nesavtīgi mecenāti, kuriem rūpēja Latvijas nākotne, valstiskuma stiprināšana.

 Jānis Vējiņš dzimis 1926.gadā Jēkabpils apriņķa Elkšņu pagasta "Kalējos". 1944.gadā viņu iesauca darba dienestā un drīz pēc tam - leģionā. Pēc kara beigām viņš mācījās Alterfrādes lauksaimniecības skolā Vācijā.

1950.gadā Vējiņš devās uz Austrāliju un uz kuģa iepazinās ar Ainu Rozīti. Viņa ir bijusī rīdziniece, dzimusi Krustpilī. Austrālijā abi apprecējās un dzīvoja Melburnā. Ģimenē izaudzināta meita un dēls, ir divi mazbērni.

Ierodoties Austrālijā, Vējiņš strādāja auto rūpniecībā. Pēc kāda laika viņš sāka pilna laika studijas, pēc gada atgriezās darbā un studijas pabeidza pa vakariem, iegūstot inženiera diplomu. Viss darba mūžs pavadīts darbā pie motoru konstrukcijas automašīnām.

Aina daudzus gadus nostrādāja par mašīnrakstītāju tirdzniecības uzņēmumā. Jānis un Aina Vējiņi izveidojuši savu uzņēmumu, kas piegādā Austrālijas vidusskolām tehnoloģijas priekšmetus.

Kopš Latvija atguvusi neatkarību, Vējiņi snieguši lielu atbalstu Latvijai, iesaistot arī daudzus Austrālijas latviešus. Jānis un Aina Vējiņi miruši 2012. gadā. Viņu piemiņai katru gadu jaunsargi sacenšas orientēšanās sacensībās Vējiņu kauss.

Šogad sacensības notika Krustpils novada Variešu pagastā , netālu no Timsmales ezera. 

Sacensību mērķis bija: Veicināt jauniešu garīgo un fizisko attīstību, pilnveidot un nostiprināt prasmes orientēšanās sportā, noteikt labākos jaunsargus-orientieristus dažādās vecuma grupās.

Sacensības organizēja Jaunsardzes un informācijas centrs sadarbībā ar Latvijas Orientēšanās federāciju.

Jaunsardzes 3. novada 45 dalībnieku sastāvā tika iekļauti arī Grundzāles un Smiltenes jaunsargi. Grundzāles jaunsargi kam tika  astoņas medaļas no 18  pasniegtajām ,deva  lielāko daļu ieskaišu trešajam novadam. Tika vērtēti katra novada 20 labākie jaunsargi.

Vecākajā grupā V-4 zēniem , kurā startēja 1999. gadā dzimušie un vecāki jaunieši - pirmā vieta Matīsam Slikšjānim , tikai nepilnu pusminūti aiz viņa otrajā vietā finišēja Ilgvars Caune. S-4 grupas meitenēm pirmajā vietā Elīna Skopāne un otrajā vietā Zanda Stabiņa. Komandas interesēs viņas startēja vecākajā grupā. Savukārt S-3 grupā pirmajā vietā Agnija Caune un trešajā vietā Anete Anna Strazdiņa. Panākumi arī grupā V-2 kur  pārliecinoša uzvara Renāram Kļaviņam un trešā vieta Tomam Vilemsonam. 

Labāko desmitniekā  finišēja  S3 grupā 6. vietā Dace Vilka , 8. vietā Una Ērmane. V4 grupā 6. vietā Adrians Djačuks , V3 grupā 4. vietā Ralfs Zvaigzne, 7. vietā Oto Rainers Strazdiņš.

 Smiltenes novada jaunsargi kopā ar savu instruktoru Mārtiņu Latveru regulāri piedalās orientēšanās sacensībās Azimuts kur pilnveido nodarbībās apgūto.  Lielākā daļa no viņiem ir arī Smiltenes BJSS orientēšanās nodaļas audzēkņi.