Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valcēnieši satraucas par gulbju likteni

Inga Karpova

2017. gada 25. oktobris 11:34

544
Valcēnieši satraucas par gulbju likteni

Trešdien pēc pulksten 9 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļa saņēma informāciju ar aicinājumu palīdzēt jaunajam gulbim, kurš it kā esot iesalis Rūjienas ielas mikrorajona dīķī iepretim tirdzniecības centram “Walk” Valkā. 


Jau vairākus gadus valcēniešus un pilsētas viesus priecē ne tikai izgaismotā strūklaka, bet arī gulbju ģimene, kas par savu ligzdošanas vietu izvēlējusies pilsētas teritorijā esošo ūdenstilpi. Šogad gulbju pārim izšķīlās seši mazie gulbīši, bet uz siltākiem reģioniem devās tikai gulbju pāris ar četriem jaunuļiem. Pēc iedzīvotāju novērojumiem gulbju ģimene vēl nekur tālu neesot aizlidojusi cerībā, ka, iespējams, ģimenei pievienosies veselais jaunais putns.    

VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļas komandieris Salvis Stepiņš stāsta, ka, izbraucot uz notikuma vietu, ugunsdzēsēji glābēji it kā iesalušajam putnam devās palīgā ar glābšanas dēli. Tuvojoties jaunajam gulbim, tas no ūdens izkāpa uz plānā ledus un bēga prom no cilvēkiem. Tas apliecina, ka putns nav iesalis un ar viņu viss ir kārtībā, To, ka palikušajiem gulbjiem nekas nekait, apliecina arī veterinārārste Ingrīda Vilne, kura jau kādu laiku katru dienu saņem satrauktu iedzīvotāju telefonzvanus par it kā nelaimē nokļuvušiem diviem gulbjiem. 

Viņa pārliecinājusies, ka vienam ir traumēts spārns un tas nekad vairs nelidos, bet otrs gulbis nav pametis savu brāli vai māsu un izlēmis palikt kopā ar ģimenes vārguli. I. Vilne putniem ir atradusi pārziemošanas vietu laukos kādā kūtī. Turklāt pašlaik cilvēki joprojām turpina piebarot nelidojošo gulbi, bet otrs regulāri dodas pārlidojumos pa tuvāko apkārtni un ik pa laikam atlido pie sava aprūpējamā. Gadījumā, ja traumētais gulbis neiedzīvosies pārziemošanas vietā un pavasarī negribēs tur palikt, tad, pēc I. Vilnes prognozēm, šis putns kļūs par Valkas pilsētas “mājdzīvnieku”. 

Turklāt tas vairs nav nekāds retums, ka Latvijā, atrodot neaizsalstošu ūdenstilpi, gulbji pārziemo tepat uz vietas, jo ziemas vairs nav tik aukstas un sniegotas. Gulbjus uz pārziemošanas vietu nogādās pēc tam, kad tos izdosies sagūstīt. To varēs izdarīt tikai tad, kad tiešām putni iesals. Pagaidām viss ar viņiem ir kārtībā.