Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Svētki kūkām, cepējiem un gardēžiem

Svētki kūkām, cepējiem un gardēžiem

Jau ceturto reizi Valkā norisinājās kūku konkurss, uz kuru šoreiz bija ieradušās 11 cepējas no pieciem novadiem – Valkas, Smiltenes, Gulbenes, Beverīna un Burtnieku. Valkas novada domes kooperācijas speciāliste Sniedze Ragže, kura ir šī pasākuma organizatore un kā mamma to auklē un lolo ar katru gadu pilnīgāku, atzīst, ka ir gandarījums, ja cepēji un apmeklētāji pēc kūku svētkiem paliek apmierināti. “Vislielākais prieks, ka paplašinās cepēju ģeogrāfija – šogad piedalījās jau piecu novadu cepējas. Liels prieks arī, ka piedalās pieredzes bagātas meistares un gados pavisam jauna kūku cepēja. Tāpat prieks, ka mūsu pasākumā piekrīt ar savām zināšanām dalīties un vadīt žūriju vieni no zinošākajiem kūku speciālistiem profesionāļiem konditori Maija un Jānis Kairi,” rezumē S. Ragže. 

J. Kairis atzīst, ka novērtēt kūkas ir ļoti sarežģīts uzdevums, jo garšas niansēs dominē saldums. Viņa favorīte šogad bija valcēnietes Gunitas Ščegoļevas torte, kas izskatījās kā mākslas darbs un tikpat labi garšoja. Kūka rudens, tā par savu cepienu teica Gunita un tā to novērtēja arī žūrija. Gunitai arī žūrijas  piešķirtā 1. vieta. Arī tituls “Mākslinieciskākā” un koka paliktnis Gunitai. Pelnīti, tā teica daudzi apmeklētāji, kas mielojās ar kūkām. Otrajā vietā jaunās konditoru paaudzes smiltenietes Evijas Ērmanes Timermanes meistarstiķis.  Trešā vieta Ausmai Jemstei. Viņas kūka garšoja tieši tik labi, cik labi jāgaršo īstai nesamākslotai un nepārsātinātai mājas tortei. Biskvīts no pīļu olām vēl vairāk pastiprināja tortes garšu. Savu balvu piešķīra arī žūrijas locekļi, arī “Ziemeļlatvija”. Galvenās redaktores favorīte bija pagājušā gada uzvarētājas Valdas Rutkas torte, ar mutē kūstošu Aleksandra kārtu, bet tā kā talkā tika aicināti arī apmeklētāji, tad kopējā balsojumā par  Ziemeļnieciskāko torti tika atzīta dakstēnietes Inetas Zutes torte ar jumja zīmi uz kūkas. Inetu par savējo uzskata arī kārķēnieši, tā kā novadā notiekošais viņai interesē un par laikraksta abonementu viņa bija gandarīta. Taisnības labad jāteic, ka pie balvām un godinājuma tika visas pasākuma dalībnieces.

Otrajā daļā, kas bija kā balva visām cepējām, meistarklasē ar savām zināšanām un knifiem dalījās Maija un Jānis Kairi. Šoreiz tika darināti dažādi kēksiņi ar izsmalcinātiem dekorējumiem. Dalībnieces tika pie Kairu ķirbju, melleņu, burkānu un piparmētru, šokolādes kēksiņu receptēm un skaidrojuma, kā jādara, lai viss iznāktu izcili. Īstam konditoram jāzina, kuram produktam jābūt aukstam, kuram istabas temperatūrā, kurš jākuļ, bet kurš tikai lēni jāmaisa. No tik smalkām niansēm arī sastāv visa kūku pasaule. Tik garda un tik ātri gaistoša.