Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sākušās medības ar dzinējiem

Santa Sinka

2009. gada 6. oktobris 14:12

2435
Sākušās medības ar dzinējiem

Iestājoties oktobrim, Latvijā ir sākušās medības ar dzinējiem. Tās daudzi uzskata par sezonas lielāko notikumu, jo medīt vairs nav jādodas vienam vai divatā.

 

Ziemeļvidzemes medību inženieris Aigars Ennītis informē, ka ar 1. oktobri ir sākušās medības ar dzinējiem, kad mednieki atkal sanāk kopā. "Tas ir lielāks jampadracis, kurā process kļūst darbīgāks un interesantāks," saka A. Ennītis.

 

Tomēr līdz ar šo medību sākšanos ir jāatceras, ka tās ir vienas no bīstamākajām un nedrošākajām drošības tehnikas ziņā, jo ir iespēja šaut daudziem. Ziemeļvidzemes medību inženieris atgādina, ka dzinējiem ir jābūt spilgtas krāsas apģērbā, kas labi redzams arī no attāluma. Taču tā augšdaļā jābūt arī atstarojošam elementam, piemēram, cepurei.

 

Sen gaidītās medībasŠosezon pirmās medības ar dzinējiem Smiltenes, Valkas un Strenču novadā iesākušās visai veiksmīgi. Mednieki nomedījuši vairākus aļņus un teļus, cūkas, lapsas, stirnas un caunas.Mednieku biedrības "Vidzeme" valdes priekšsēdētājs Krišs Priediņš pastāstīja, ka pirmajās medībās ar dzinējiem pavisam devušies 26 mednieki un dzinēji.

 

"Sen gaidījām šīs medības. Tās jau ir senas tradīcijas, ka dzinēji dzen un mednieki gaida uz masta. Mēs tradicionāli pirmajās dzinēju medībās Brantu mežos nomedījam alni. Arī šis gads nebija izņēmums. Vēl nomedījām sivēnu un lapsu," priecīgi saka K. Priediņš.

Īsteni veiksmīgas medības izrādījās arī mednieku klubam "Dukāns". Kluba valdes priekšsēdētājs Aivars Lamba teic, ka kolektīvs medībās devās sestdien un svētdien. Aktivitāte esot liela, jo medības ar dzinējiem ir populāras. "Sestdien nomedījām aļņa govi, stirnu, divus mežacūku sivēnus un lapsu, bet svētdien - četras stirnas un mežakuili," uzskaita A. Lamba.

 

Var medīt kažokzvērusNo 1. oktobra var sākt medīt kažokzvērus. Līdz nākamā gada 31. janvārim ir atļauts medīt pelēkos un baltos zaķus. Līdz šim datumam notiek arī bebru medības, bet līdz 31. martam - meža un akmens caunu, sesku un ondatru. Valsts meža dienests informē, ka Latvijā ir aptuveni 20 tūkstoši pelēko zaķu, 10 līdz 15 tūkstoši balto zaķu, 30 līdz 35 tūkstoši meža caunu, aptuveni 10 tūkstoši akmeņu caunu un 15 tūkstoši sesku.

"Ar kažokzvēriem ir tā, kā ir. Kas tad uz viņiem daudz tagad skatās, jo nav jau kur likt kažociņus. Kādreiz ādas pieņēma un maksāja par tām. Tagad tā ir labprātīga naudas tērēšana. Toties dūšīgi norisinās bebru medības. Mednieki iet tik tālu, lai varētu samazināt bebru nodarītos postījumus, bet pilnībā tāpat tos nav iespējams novērst," tā A. Ennītis.