Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sācies rūķu darbīgākais laiks

Baiba Vahere

2017. gada 11. decembris 11:37

3133
Sācies rūķu darbīgākais laiks

Ir jauki un patīkami, ja pie tevis atnāk ciemos īsts rūķis. “Bet vēl jaukāk ir būt par rūķiem pašiem,” atzīst Smiltenes tehnikuma audzēknes Ieva Vizule, Anna Teicāne, Andželika Sabīne Briuna un Inese Gailuma, kuras pirmajā adventē kopā ar firsta madāmu Lilī, muižas saimnieci Inesi Bediķi un rūķu puikām Matīsu un Ronaldu skolas mājamatniecības centrā uzņēma ciemiņus un palīdzēja viņiem iejusties Ziemassvētku noskaņās. 

Mājamatniecības centra priekštelpā rūķi līdz pat pēcpusdienai dalījās piparkūku cepšanas un glazēšanas pieredzē. Ap lielo saimes galdu pulcējās lieli un mazi ciemiņi. Visi ļoti gaidīti. Kā lielā un kuplā ģimenē, kurā mīlestības un labestības pietiek visiem.

“Šogad adventes laika sajūtas atnāca lēnāk nekā citreiz. Iespējams tāpēc, ka arī sniedziņš šoreiz lika sevi pagaidīt,” saka firsta madāma Lilī. Viņai Ziemassvētku gaidīšanas laiks visvairāk asociējas ar bērniem. “Prieks, ka daudzām ģimenēm Ziemassvētku meistardarbnīcas Kalnamuižā jau kļuvušas par tradīciju. Katru gadu meistardarbnīcas apmeklē aizvien vairāk cilvēku.”

Ieva, Anna un Andželika ir rūķītes ar divu gadu darba stāžu. “Pagājušajā gadā ļoti iepatikās meistardarbnīcu radošā atmosfēra. Tāpēc šogad, daudz nešauboties pieteicāmies būt par rūķītēm atkal,” saka Ieva. Jaunietes palīdzēja jaunākajiem meistardarbnīcu apmeklētājiem apgūt pirmās prasmes piparkūku cepšanā un glazēšanā. Daudzi bērni izceptās piparkūkas vēlējās kādam uzdāvināt. Rūķītes palīdzēja tās glīti iesaiņot.

Kamēr žuva piparkūku glazūra, meistardarbnīcu apmeklētāji devās uz amatu mājas otro stāvu, kur viņus gaidīja “Smiltenes Pūra lādes” rokdarbnieces un viņu čaklie palīgi. 

Radošā gaisotnē tapa sirsnīgi un koši rotājumi – saulītes, lellītes, eņģelīši, rūķu puikas un daudz citu radībiņu. Kāda no tām greznos svētku eglīti, kāda kļūs par mīļmantiņu savam mazajam saimniekam. “Šobrīd visu var nopirkt veikalā, bet pašu gatavotās lietas vienmēr ir ar īpašu pievienoto vērtību. Šādās meistardarbnīcās vislabāk jūtams, cik ļoti bērni vēlas pagatavot kaut ko sev un saviem mīļajiem paši,” atzīst rokdarbniece Ilze Haka, kurai šis Ziemassvētku laiks atskrējis tik ātri, ka nav bijis laika pat apstāties un padomāt…

Rūķiem Ziemassvētku gaidīšanas laiks nav klusākais, bet – radošākais un darbīgākais...