Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Profesija ar plašām izaugsmes iespējām

Baiba Vahere

2017. gada 18. decembris 10:48

2101
Profesija ar plašām izaugsmes iespējām

Smiltenes tehnikums kļuvis bagātāks par vēl vienu profesiju! Piedāvājam 17 līdz 29 gadus veciem jauniešiem ar vidusskolas izglītību Jauniešu garantijas programmas ietvaros apgūt darba tirgū pieprasīto bārmeņa profesiju. Audzēkņu uzņemšana – līdz 29.decembrim.

Mācību ilgums - pusotrs gads.

“Bārmenis – tā ir ļoti radoša un atraktīva profesija,” uzskata Smiltenes tehnikuma viesnīcu un restorānu programmu vadītāja Irita Tepere. “Jauniešiem, izvēloties šo specialitāti, liels ieguvums ir arī tas, ka mācoties tikai pusotru gadu, iespējams iegūt 3.profesionālās kvalifikācijas līmeni. 

 “Skolai ir laba sadarbība ar populāro bārmeni, daudzu starptautisku bārmeņu konkursu dalībnieku Ingusu Reizenbergu.  Jaunieši daudzas prasmes varēs apgūt ne vien uz vietas, tehnikumā, bet arī piedalīties meistarklasēs ārpus skolas,” informē Irita Tepere. “Tehnikuma sadarbības partneris ir arī SIA “Gemoss” - Baltijā lielākais uzņēmums, kas nodrošina preces restorāniem un bāriem. 

Skolai ar dažādu projektu atbalstu nodrošināts viss nepieciešamais, lai nākamie bārmeņi varētu mācīties, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un modernākās virtuves un bāra iekārtas. 

Liels ieguvums un vienlaikus laba pieredze ir arī iespēja piedalīties dažādos profesionālās meistarības konkursos. 

Bārmeņa profesijā ir daudz iespēju profesionāli pilnveidoties arī pēc skolas beigšanas –dažādos konkursos, semināros un kursos. 

Svarīgākās – dzirkstelītes acīs un sirdī…

 “Kādu bārmeni savā uzņēmumā parasti vēlas redzēt darba devēji? - Atraktīvu, bet tajā pašā laikā – mierīgu, nosvērtu un mērķtiecīgu,” atzīst Irita Tepere. “Šajā profesijā grūti strādāt tiem, kam tā nav sirdslieta. Bārmeņa darbs prasa visu laiku sevi pilnveidot. Lai par paveikto būtu gandarījums gan sev, gan citiem, bārmenim jābūt atvērtam katrai jaunai pieredzei, gatavam eksperimentēt.  Šis darbs nav viegls, bet interesants gan.”

“Skaistākais bārmeņa profesijā? – Darbs ar cilvēkiem, dažādība, iespēja dāvināt cilvēkiem prieku,” uzskata Latvijā populārais bārmenis Inguss Reizenbergs, kurš ar labiem panākumiem startējis vairākos Latvijas un arī starptautiskos bārmeņu konkursos.

Protams, arī bārmeņa darbam ir sava “garoziņa” – garš darba laiks, kas visbiežāk jāpavada, stāvot kājās, bārmenim jābūt arī mazliet aktierim – šis darbs prasa nepārtraukti komunicēt ar klientiem, būt pozitīvi noskaņotam. Arī tad, kad nemaz tik ļoti negribas smaidīt un daudz labprātāk paklusētu…  Taču tajā pašā laikā šī profesija paver iespēju iepazīties ar tik daudz cilvēkiem kā reti kura cita,” atzīst populārais bārmenis, zīmola Monin vadītājs Latvijā un Igaunijā Inguss Reizenbergs. “Smiltenes tehnikuma jauno piedāvājumu vērtēju ļoti pozitīvi. Tas pavērs arī izaugsmes iespējas reģionam. Šobrīd aizvien biežāk dažādus pasākumus rīko ārpus Rīgas un labi bārmeņi ir ļoti pieprasīti. Man bieži lūdz ieteikt pasākumiem labu bārmeni, bet viņu joprojām trūkst. Izglītots, savā izaugsmē ieinteresēts bārmenis ir liels ieguvums ikviena restorāna un bāra īpašniekam.  

Smiltenes tehnikumam ļoti laimējies arī ar restorānu programmas vadītāju Iritu Teperi, kura ir ļoti zinoša un atraktīva, atvērta visam jaunajam. Skolai ir skaisti iekārtots mācību restorāns, labas iekārtas, kuras jaunieši varēs mācību procesā izmantot. Tie, kas uzskata: “Nav, ko darīt, iešu mācīties par bārmeni, gan labāk velti netērēt laiku… Ja neesi gatavs mācīties visa mūža garumā, nekas labs no tā neiznāks!

Ļoti daudzi restorānu īpašnieki savu profesionālo karjeru sākuši tieši kā bārmeņi,” stāsta Inguss Reizenbergs. “Arī viesnīcu īpašnieki: ja viņiem ir izvēle – pieņemt darbinieku, kas strādājis bārā, un tādu, kuram šādas pieredzes nav, parasti priekšroku dod pirmajiem. Tāpat liela priekšrocība un izaicinājums bārmeņiem  ir iespēja piedalīties dažādos Latvijas un starptautiskajos profesionālās meistarības konkursos – sacensties ar labākajiem no labākajiem.

Cilvēkam, kurš vēlas bārmeņa profesijā sasniegt augstākās virsotnes, jābūt ar plašu redzesloku, kas nepārtraukti jāpilnveido. Klienti bieži vēlas parunāties ne vien par to, kā viņam garšo kokteilis, bet arī par politiku, mūziku un mākslu.”

“Bārmenis organizē bāra darbu ikdienā un banketos. Apkalpo viesus, pielietojot ātras un efektīvas metodes, kas nodrošina augstu tehnisko izpildījumu un kvalitāti. Kontrolē viesu apkalpošanas procesu sadarbībā ar viesmīļiem un rūpējas par viesu komfortu. Atbild par materiālajām vērtībām. Pagatavo un pasniedz jauktos dzērienus, bāra uzkodas. Komunicējas valsts valodā un svešvalodās, ievērojot profesionālās saskarsmes pamatprincipus,” lasām profesijas standartā.